2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Látogatás a Parlamenti Látogatóközpontban

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/82407"><img class="image image-preview" src="/files/images/A%20L%C3%A1togat%C3%B3k%C3%B6zpont%20lej%C3%A1rata.JPG" border="0" width="455" height="341" /></a></span>Az Országház épületére évente körülbelül félmillió turista kíváncsi, akik szervezett idegenforgalmi séták keretében nyernek betekintést az épületbe. A látogatások kiindulópontja a Kossuth Lajos tér északi részén, a térfelszín alatt található Látogatóközpont, ahol már a jegypénztár és az információs pult is található.

a%20l%c3%a1togat%c3%b3k%c3%b6zpont%20lej%c3%a1rataAz Országház épületére évente körülbelül félmillió turista kíváncsi, akik szervezett idegenforgalmi séták keretében nyernek betekintést az épületbe. A látogatások kiindulópontja a Kossuth Lajos tér északi részén, a térfelszín alatt található Látogatóközpont, ahol már a jegypénztár és az információs pult is található.

a%20l%c3%a1togat%c3%b3k%c3%b6zpont%20lej%c3%a1rataAz Országház épületére évente körülbelül félmillió turista kíváncsi, akik szervezett idegenforgalmi séták keretében nyernek betekintést az épületbe. A látogatások kiindulópontja a Kossuth Lajos tér északi részén, a térfelszín alatt található Látogatóközpont, ahol már a jegypénztár és az információs pult is található.

Erről, és a központ működéséről Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság igazgatója, valamint Szigeti Gábor, a Közönségszolgálati Iroda vezetője tájékoztatta július 29-én a Látogatóközpontban mintegy ötven turisztikai területen dolgozó, a Parlament látogatására csoportokat hozó turisztikai szakembereket.

látogatóközpont

Elhangzott, hogy a több nyelven beszélő, szakképzett idegenvezetők kíséretével az év szinte minden napján fogadják az érdeklődőket. A belépőjegy megváltása után az újonnan átadott Látogatóközpontból induló turistacsoportok egy közel 50 perces séta keretében járják be az Országház legszebb részeit.

A 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es lépcsőházon keresztül vezet a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig. A szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, díszfestéssel gazdagon borított városi folyosóról szép kilátás nyílik a felújított Kossuth térre.

Megtekinthetik a főrendi ház társalgóját és üléstermét, a kupolacsarnokban a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, valamint a díszlépcsőt. A közel 27 méter magas kupolacsarnok legalsó szintjét körfolyosó díszíti. Ehhez kapcsolódik a tizenhat ágú pompás csillagboltozat, amelynek ágai közé karcsú, színes üvegablakokat építettek. A pillérkötegek tövében aranytalapzaton magyar uralkodók szobrai állnak, apródjaik társaságában, aranybaldachin alatt.

A sétát a díszlépcsősor zárja, a teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. Két nagyobb és egy kisebb falfestmény tekinthető meg a főlépcsőház mennyezetén, melyek Lotz Károly festőművész munkái. A helyiség ékessége nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon. A teret két oldalról szegélyező díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei.

A látogatás útvonala változhat az országgyűlés programjai vagy állami protokollrendezvények miatt – tudtuk meg Bellavics Istvántól.

Szigeti Gábor elmondta, hogy a Parlament idegenvezetői, és a vendégtérben tevékenykedő munkatársaik számára az Országházhoz méltó, kényelmes formaruhát terveztettek, aminek segítségével az érdeklődők könnyedén megtalálják a munkatársakat.  Kávézó és ajándékbolt is nyílik majd az épületben, és mint megtudtuk, „szigorú vizsgálaton" esnek át az ajándéktárgyak is, giccset nem árulhatnak, a tárgyak kínálata tartalmazza az Országház témáját feldolgozó termékeket, szakmai kiadványokat és egyéb hazai művészeti alkotásokat.

Terveik közt szerepel, hogy speciálisan művészeti témájú Országház látogatásokat kívánnak szervezni, kibővített útvonalon, szakértők vezetésével, különféle művészeti ágakra összpontosítva.

-A legnagyobb kihívás számunkra, ám az egyik legérdekesebb útvonal az a kupolatúra lehet. Ahhoz, hogy ez a lehetőség folyamatos legyen, még sok biztonsági követelményt kell megoldanunk – mondta Szigeti Gábor.

A megjelentek közül többen felvetették, hogy a turistabuszokkal nem lehet bemenni a térre, és a kornyéken is nehéz parkolót találni. Sajnos ezt a gondot a látogatóközpontot üzemeltetők sem tudják megoldani. Megújult arculattal és információkkal fogadja 2014. július elsejétől az érdeklődőket a http://latogatokozpont.parlament.hu/  weboldal, magyar és angol nyelven folyamatosan frissítik az Országház látogatásával kapcsolatos információkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.