2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Utolsó csengetés az iskola előtt

16 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/82410"><img class="image image-preview" src="/files/images/Aug.jpg" border="0" width="462" height="309" /></a></span>Az iskolai szünetből ugyan már csak egy hónap van hátra, vagyis több mint a fele letelt már a nyári szabadságnak, de a maradék néhány hetet is tölthetjük tartalmasan, mert programokból akad bőven. Mi is hoztunk néhányat, melyek nem csak az iskolaköteles korosztálynak szólnak, hanem mindenkinek, aki szeret kimozdulni, szórakozni.</p>  <p><strong>

augAz iskolai szünetből ugyan már csak egy hónap van hátra, vagyis több mint a fele letelt már a nyári szabadságnak, de a maradék néhány hetet is tölthetjük tartalmasan, mert programokból akad bőven. Mi is hoztunk néhányat, melyek nem csak az iskolaköteles korosztálynak szólnak, hanem mindenkinek, aki szeret kimozdulni, szórakozni.

 

augAz iskolai szünetből ugyan már csak egy hónap van hátra, vagyis több mint a fele letelt már a nyári szabadságnak, de a maradék néhány hetet is tölthetjük tartalmasan, mert programokból akad bőven. Mi is hoztunk néhányat, melyek nem csak az iskolaköteles korosztálynak szólnak, hanem mindenkinek, aki szeret kimozdulni, szórakozni.

 

Borfesztivál; augusztus 1. – 20., Balatonalmádi, www.pkkk.hu; Fedezze fel hazánk zamatos borait, a Balaton zenei sokszínűségét, táncait, kézműves- és népművészetét. Városunk méltán híres rendezvényén változatos színpadi programokkal és persze hazánk híres borvidékeinek legízletesebb nedűivel várjuk vendégeinket.

 

Székely László Kossuth díjas díszlettervező életmű kiállítása; augusztus 2. – 20., Ábrahámhegy, www.abrahamhegy.hu; Az Operaház fennállásának 130. évfordulója alkalmából Székely László Kossuth díjas díszlettervező életmű kiállítása, dokumentumok és relikviák az Operaházról a kezdetektől a mai napig, zenei megnyitó programmal.

 

XVII. Zalakarosi Bornapok, augusztus 7. – 10., www.zalakaros.hu; Ez alkalomból a helyi boros gazdák mellett számos más borvidékről is képviseltetik magukat pincészeteket, s a helyi specialitás, a Tónai mellett más zalai és balatoni borok is kóstolhatók. A bornapok megnyitója a Zalai Da Bibere borlovagrend lovagjainak látványos felvonulásával kezdődik, és ezen az ünnepségen adják át minden évben a „Város bora" kitüntetést a zsűri által legjobbnak ítélt bornak, ill. boros gazdának. A négy napos rendezvényen sztárfellépők és szórakoztató programok is várják a vendégeket.

 

Pezsgő és Borfesztivál, augusztus 8. – 10., Zamárdi, www.zamardi.hu; Első alkalommal kerül megrendezésre városunkban. A rendezvényre hét borrégió borászai kapnak meghívást. A bor, pezsgő és az helyi étel kultúra termékeit árusítók mellett a rendezvény helyet biztosít minőségi kézműves termékeknek és egyéb árusoknak is, elsősorban a környék, a rendezvény jellegének megfelelően.

 

III. Paloznaki Jazz és Bor Piknik, augusztus 8. – 9., www.homolapinceszet.hu; A Paloznaki Jazz és Bor Piknik a minőségi zene és a minőségi gasztronómia találkozásából született. Két nap alatt két színpadon színrelépnek a hazai és nemzetközi jazz válogatott előadói, Paloznak utcái pedig színes, nyüzsgő kavalkáddá változnak, ahol minden lépésnél szembejön egy ismerős arc. A rendezvény zenei partnere a Snétberger Tehetségközpont, melynek kiemelten tehetséges tanítványai is fellépnek a két nap folyamán.

 

XI. Györöki Bor & Dal Fesztivál, augusztus 8. – 10., www.balatongyorok.hu; A helyi és környékbeli gazdák boraival ismerkedhetnek meg a Balaton-parton megrendezett fesztivál látogatói, akiket a vásári ételek és kézműves portékák mellett igényes zenei műsorok, táncházak és koncertek várnak minden este.

 

Balatonfüredi Borhetek, augusztus 9. – 31., www.balatonfured.hu; A Balaton- felvidék ízletes nedűit adó Balatonfüred-Csopaki borvidék méltó ünnepe a nagy múltra visszatekintő, minden év augusztusában megrendezendő Balatonfüredi Borhetek. A borosgazdák a Tagore sétányon felállított, hangulatos borsátraikban három hétig várják a vendégeket.

A Kisfaludy színpadon tartott ünnepélyes megnyitót követően újabb borlovagrend avatást tartanak, valamint műsort ad Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara.

Mindannyian mások vagyunk… Fogyatékossággal élők strandfesztiválja Balatonfűzfőn, augusztus 9., www.balatonfuzfoinfo.hu; Egy interaktív módszereket segítségül hívó szemléletformáló rendezvényt szeretnénk szervezni, mely az idegenforgalmi főszezonban hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy a fogyatékkal élők számára a legegyszerűbb tevékenységek is kihívást jelenthetnek, ha nincsenek meg hozzá a megfelelő feltételek.

 

Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét, augusztus 14. – 20., www.tapolca.hu; A hagyományokhoz híven az idei évben is megrendezésre kerül a Tapolcai nyár rendezvénysorozat zárásaként a Tapolcai Ünnepi napok és Borhét.   A helyi és környékbeli amatőr művészeti csoportok, zenekarok, előadók mellett országosan ismert vendégek lépnek színpadra biztosítva a kellemes kikapcsolódást és szórakozást az érdeklődők számára.

 

Nyári Kavalkád, augusztus 15. – 17., Balatonlelle, www.muvhaz.balatonlelle.hu; Három napos fesztivál, mely ízelítőt nyújt számos zenei stílusból: pop, rock, jazz, swing, soul, rockabilly, sztárvendég. Műsorkínálat naponta 19.00-23.00 óra között.

 

XI. Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe, augusztus 15. – 17. , Badacsonytördemic, www.badacsonytordemic.hu; Hortobágyról, Kalocsáról, Kiskunlacházáról, Budapestről, stb., az ország minden tájáról, sőt, határainkon túlról is érkeznek hozzánk vendégek, és versenyzők egyaránt. A legfőbb cél, a térség borkultúrájának, gasztronómiai hagyományainak ismertetése, a turizmus fellendítése. Felnőtteket, gyermekeket egyaránt különböző színes programokkal várunk. Néptánc, egyéb zenés műsorok, népi kézműves kirakodó vásár, kiállítások, tombola, stb., és természetesen a bor és gulyásfőző verseny egy nagyszerű élmény mindenkinek, versenyzőknek, vendégeknek egyaránt.

 

Nemzeti Hét, augusztus 15. – 20., Balatongyörök, www.balatongyorok.hu; A magyarság múltjáról, kultúrájáról, hagyományairól és a jelen gazdasági-politikai helyzet aktualitásait boncolgató előadások, esténként könnyűzenei koncertek várják a Balaton-parti rendezvényhelyszínen az érdeklődőket.

 

Siófolk Fesztivál, augusztus 15. – 19., www.kulturkozpont-siofok.hu; A Siófolk Fesztiválon a folklór, a világzene és a nemzetiségi hagyományok állnak a középpontban. A színes zenei kínálatot nyújtó rendezvényen a folklór tradicionális értékei mellett a népszerű világzenei irányzatok is megjelennek.

 

Hagyományőrző Napok, augusztus 16. – 17., www.szigliget.hu; A két izgalmakban is bővelkedő nap során a meghívott hagyományőrző egyesületek számos, látványos bemutatóval ajándékozzák meg a közönséget, de természetesen a középkori muzsika sem hiányozhat a repertoárból.

 

Borünnep, augusztus 16. – 20., www.heviz.hu; A rendezvény nem titkolt szándéka, hogy az idelátogató külföldi és belföldi vendégek számára megmutassa Magyarország méltán elismert borrégióit és kiválasztott képviselőit.

 

Strand Fesztivál, augusztus 20. – 23., Zamárdi, www.strandfesztival.com; 0. nap, kapunyitás augusztus 20-án. „Nagyon Balaton" rendezvénysorozat több helyszínen. Zamárdiban a Petőfi Rádió nevével fémjelzett Strand Fesztivál indult hazai és világsztárokkal 2013-ban.

 

Szent István Napok, augusztus 20. – 24., Balatonlelle, www.muvhaz.balatonlelle.hu; Ötnapos rendezvény, ünnepi kulturális fesztiválprogramokkal Balatonlelle szívében, a Móló-sétány rendezvényparkjában. A színpadi programok esténként 19-23 óra között szórakoztatják az érdeklődőket. Családi programok, koncertek, tűzijáték és utcabál, valamint színes kirakodóvásár, lellei borok és étkezési lehetőségek várják a látogatókat.

 

5. Utcafesztivál, augusztus 20. – 24., www.zalakaros.hu; A fesztivál egyik fő célja, hogy a fellépő művészek megoszthassák tudásukat és tehetségüket egy felszabadult, szakmai korlátoktól mentes fiestában. A rendezvénytér különböző pontjain különböző stílusú utcazenész bandák lépnek fel.

 

Pálinka Fesztivál, augusztus 22. – 26., www.balatonalmadi.hu; Ízek aranyban, ezüstben, rézüstben. A Wesselényi strand előtti rendezvénytéren neves pálinka házak kínálják finom nedűiket. Az ide látogató vendégek az ország legjobb párlatait kóstolhatják, miközben kézművesek- és népi iparművészek minőségi vásárában válogathatnak.

 

Végvári Vigasságok, augusztus 15-17., Egri Vár, www.egrivar.hu; A négy napos program az 1552-es diadal történelmi eseményeire és Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényére épül. A főbb meghatározó események között kulturális és ismeretterjesztő programokat kínál, megteremtve ezzel az igazi középkori kavalkád hangulatát.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

XII. Füzéri Vár Napok, augusztus 19-20., www.fuzer.hu; Haditorna bemutatókat, reneszánsz táncokat, íjjászbemutatókat, középkori csatajeleneteket tekinthetnek meg az érdeklődők. A rendezvény a Szent István napi búcsúval zárul.                      

 

Szilvanap, Noszvaj, augusztus 29-30., www.noszvaj.hu; A világhíres noszvaji szilvalekvár készítésének praktikái. Lekváros sütemények és szilvával készült ételek sütése kemencében. Gazdaházban népi mesterség bemutató, táncház, kézművesek, kirakodóvásár, borkóstoló.                                                                          

 

Déli Kapu Fesztivál és Magyarok Kenyere, augusztus 15-20., Pécs, Szent István tér, Sétatér, www.iranypecs.hu; A Déli Kapu Fesztivál az augusztus 20-i ünnep felvezetéseként a népi hagyományoknak adja át a színpadot.  Pécs és a dél – dunántúli régió az egyik leg sokszínűbb vidék az országban; a szerb – horvát -sváb és más kisebbségek hagyományainak megőrzése és bemutatása közös feladatunk. Minden évben a várossal szoros kapcsolatban álló külföldi együttesek vendégszereplése emeli a fesztivál már önmagában is magas színvonalát, így a Déli Kapu Fesztivál nemcsak a helyi, hanem a régiókon és határokon átnyúló együttműködések fesztiválja is. A Magyarok Kenyere Ünnepen 2014. augusztus 20-án a látogatók a búza, az aratás és az új kenyér adta örömöt és hagyományokat ünnepelhetik. Az augusztus 20-ához kapcsolódó Nemzet Kenyere programjai a nemzeti egységet hivatottak szimbolizálni.

 

Nemzetközi Néptáncfesztivál, augusztus 17-20., Mohács, www.mohacs.hu; 1996 óta minden év augusztusának kiemelkedő programja. A fesztiválon rendszeresen fellépnek német, román, horvát, olasz, osztrák, spanyol, vagy portugál csoportok. A rendezvény kezdeti célja a cserekapcsolat kiépítése a város néptánc együtteseinek a részére.

 

Szent István Ünnepe/Duna-átúszás, augusztus 19-20., Paks, Jézus Szíve templom, Duna-part, www.paks.hu; A Szent István napi megemlékezés augusztus 20-án 10 órakor veszi kezdetét a Jézus Szíve templom előtti téren. Ahogy már hagyomány, ezen a napon rendezik a Duna-átúszást, melyre a kompkikötőben lehet nevezni, az indulás 11.30 perckor lesz.

 

Szamárfül Fesztivál, augusztus 22-24., Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed, www.zsn.hu; A fesztivál célja egyrészt a gyermek korosztály -és ezzel együtt természetesen a szülők, nagyszülők- játékos megismertetése a Kulturális Negyeddel, olyan programok segítségével, melyeknek fókuszában a lokális értékek megismerése, a környezettudatosság, az interaktivitás, az esélyegyenlőség állnak, másrészt a régió és az ország legkiválóbb előadóművészeinek segítségével azt kívánják elérni, hogy a mai gyermekek a későbbiekben a kulturális programok értő befogadóivá váljanak.

 

Nemzetközi Lovashuszár Találkozó – Kaposvári Vágta, a Nemzeti Vágta Előfutama, augusztus 22-24., MeistroLovastanya, www.meistro.hu; A Nemzeti Vágta elődöntőjét 2012-ben rendezték először Kaposváron, amely már az első alkalommal rekordszámú nézőt és versenyzőt vonzott. A huszárok, a somogyi betyárok és egyéb hagyományőrző csoportok által színesített programot minden év augusztus utolsó vasárnapján rendezi meg az impozáns helyszínt is nyújtó Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesület, a kaposvári MeistroLovastanyán.

 

Gyógynövény Hét, augusztus 15-20., Pannonhalma, www.bences.hu; A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben őshonos gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programok a több száz éve azonos helyen termesztett gyógynövények ültetvényei által körülölelt bemutató gyógynövénykertben és gyógynövényházunkban kerülnek megrendezésre. A rendezvényekkel egy időben a Főapátság étterme különféle, csak ebben az időben kínált gyógynövényes specialitásokkal várja a vendégeket.

 

Hétrétország – a szerek és porták fesztiválja, augusztus 9-20., Őrség, www.hetretorszag.hu; Hétrétország – a szerek és porták fesztiválja a kulturális turizmust szolgáló „aktív" fesztivál az Őrségben. Összeköti a művészetek által képviselt magas kultúrát a lokális hagyományok hétköznapi értékeivel. Alkotó táborok formájában képzési- és közösségformáló funkciót is betölt.  Értékes, újszerű művészeti produkciókat vonultat föl, emellett életre hívta a Nyitott Porták hálózatát, amely a térségben valamilyen helyi értékkel, érdekességgel bíró magánházak, műhelyek, tanyák láncolatát jelenti.

 

Savaria Történelmi Karnevál, augusztus 21-24., Szombathely, www.savariakarneval.hu; Az antik időket életre keltő, különleges atmoszférájú és kivételes hangulatú fesztiválként Európában is ritkaság számba megy annak élményteli világa, a történelmet szórakoztatva tanító jellege. A karnevál magas színvonalon idézi meg az ókori alapítású város polgárainak 2000 éves múltját, Savaria egykori fénykorát.

 

Koronázási Ünnepi Játékok,  augusztus 16-19., Székesfehérvár, www.koronazas.hu; A nagyszabású művészeti fesztivál egyedülálló módon jeleníti meg az Árpád-házi királyok korát. Fénypontja a Koronázási Szertartásjáték az ország legnagyobb szabadtéri színpadán. A rendezvény központi alakja idén I. (Szent) László király lesz Történelmi felvonulás a Koronázási Ünnepi Játékokon

Páratlan látvány a Fény utca, 1200 m2 mozgó képregény a belváros épületeinek homlokzatán. A Képes Krónika és az Anjou Legendárium festett képeinek segítségével elevenednek meg László király életének főbb eseményei a Koronázási Ünnepi Játékok estéin.

 

XV. Tatai Barokk Fesztivál, augusztus 18-28., KunyDomokos Múzeum, Tata barokképületei és templomai, www.concertotata.hu; A rendezvény egyik alapvető célja Tata csodálatos természeti adottságait kihasználva, gyönyörű barokk épületekben, templomokban minél nagyobb közönségnek megmutatni művészeti kincseinket, értékeinket. A fesztivállal egy időben szervezik meg a Nemzetközi Zenei Mesterkurzust, világhírű művésztanárok irányításával. A kurzuson résztvevő növendékek aktív szereplői a programsorozatnak.

 

Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál, augusztus 20-23., Lamberg-kastély Kulturális Központ, www.lambergkastely.hu; A város legemblematikusabb helyén, a gyönyörű Lamberg-kastélyban és csodálatos akusztikával bíró udvarán az érdeklődők találkozhatnak a móri kultúra emblematikus képviselőivel. Mindezt nemzeti ünnepünk és a már hagyományosnak mondható székesfehérvári Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválja, színházi programok és koncertek színesítik.

 

VIII. Ajaki Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál, augusztus 7-10. , www.ajakifesztival.hu; A látogatók részesei lehetnek egy igazi ajaki esküvőnek. Évről-évre megrendezésre kerül a vőfélytalálkozó, és fontos szerep jut a művészeteknek is. A rendezvényre látogató vendégek közül minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

 

SóstóSerFeszt, augusztus 15-17., Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Krúdy Vigadó előtti sétány, http://www.sostort.hu; Népi gyerek játszóház és interaktív bemutatók, kézműves bemutatók és foglalkozások, főző és sörivó versenyek, gasztronómiai különlegességek bemutatása és kóstolás, néptánc fellépők.

 

Debreceni Mézeskalács Fesztivál, augusztus 16-17., Déri Múzeum, www.derimuz.hu; A rendezvény alapvető célja a nagy múltú magyarországi mézeskalácsosság hagyományának őrzése, népszerűsítése, a népi mesterségeket fennmaradásának segítése. A programok alapvetően három fő fonalra fűzhetőek fel. Az első téma a különböző mézzel, mézeskaláccsal kapcsolatos termékek vására (mézeskalácsok, különféle virágmézek, mézes köcsögök, mézes bögrék, mézes pálinka, mézzel tartósított gyümölcsök, befőttek, mézzel, népi iparművészek munkái, stb.). A második téma a kézműves foglalkozások, bemutatózások, melyeken mind a gyerekek, mind a felnőttek megismerkedhetnek a mézeskalács készítés, ütőfás mézesbábkészítés, mézeskalács házikó építés fortélyaival. A harmadik vonal a rendezvény teljes időtartama alatt – az udvar végében felállított színpadon – mese előadások, népi együttesek fellépései, játékos vetélkedők.

 

XIX. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál, augusztus 29., Kossuth tér, www.szolnok.hu; A Magyar Honvédség zenészei látványos, show-elemekkel színesített bemutatójukkal szórakoztatják a város lakóit és a környező településekről érkező érdeklődőket. A rendezvényen több város helyőrségének zenekarai is fellépnek.

 

Vidor Fesztivál, augusztus 29-szeptember 6., Nyíregyháza, több helyszínen, www.moriczszinhaz.hu; VIDOR Fesztivál – a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje, amely mára az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény lett. Zenei kínálata nemzetközi mércével mérve is kimagasló, hiszen ez Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol igazi világsztárok láthatóak. A versenyprogramon részt vevő kiváló teátrumok komédiái s a legújabb magyar filmvígjátékok mellett szabadtéri koncertek, képzőművészeti kiállítások, bábelőadások, dumaszínház szórakoztatják a közönséget.

 

Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN, augusztus 27-30., Újszegedi Partfürdő, www.szin.org; A Szegedi Ifjúsági Napok története 1968-ig nyúlik vissza, a fesztiválozók már akkor tudták, milyen különleges hangulatot kínál a Tisza-parti strandolás és a zene elegye. A SZIN némi szünet után 2003-ban indult el újra: azóta műfajtól függetlenül minden hazai és határon túli muzsikus, illetve minden zeneimádó nyárvégi zarándokhelyévé vált. A minőségi zene mellett a SZIN a fenntarthatóság és a környezetvédelem elkötelezettje is, aminek bizonyítéka az elnyert Greener Festival Award és a Zöld Fesztivál Díj is. A 2011-ben debütált SZIN Dizájnparton a zöld eszmék és a dizájn házasításának lehetnek tanúi, sőt segítői a SZINezők. Az öko itt nem csak szemlélet, de szórakoztat is.

 

Elisabeth, augusztus 21., 22., 23., Baja, Szentháromság tér, www.elisabethmusical.hu; Az Elisabeth című musical magyarországi sikerszériája 2014 augusztusában a Csodálatos Baja rendezvénysorozat keretében folytatódik.

 

XXIII. Nagykunsági Kulturális Napok, augusztus 15-20., Karcag, több helyszín, www.derynekarcag.hu; A kun hagyományokat híven őrző karcagiak már 23. alkalommal szervezik meg ezt a hagyományőrző rendezvényt, mely az első napon kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel indul, majd 16-án nyeregbe pattanhatunk és átkerékpározhatunk a Tisza-tóhoz. Aki nem túl fáradt, még rophatja a táncot az esti aratóbálban. 17-e a versenyek napja lesz: a horgászok mérhetik össze tudásukat illetve szerencséjüket, sportversenyek, streetball, strand-röplabda verseny lesz. 19-én képzőművészeti kiállítások megnyitására kerül sor, 20-án pedig arató felvonulás, újkenyér szentelés, koncert és tűzijáték zárja az eseménysorozatot.    

 

Németh Krisztina, Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.