2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Art Moments szombat

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/82518"><img class="image image-preview" src="/files/images/artSZ.preview.jpg" border="0" width="481" height="640" /></a></span>Idén már hetedik alkalommal jelentkezik az Art Moments közép-európai vizuális művészeti fesztivál augusztus 7. és 20. között. Korábban (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/82041">http://euroastra.hu/node/82041</a>) már átfogó képet nyújtottunk a fesztiválról és a CAP Kuwait (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/82478">http://euroastra.hu/node/82478</a>) programjáról, most bemutatnám a művészeiket, aztán az Abu Dhabi Art Hub-ot és végül ismerjék meg az aktuális szombati programot.</p>  <p><strong>

artsz.previewIdén már hetedik alkalommal jelentkezik az Art Moments közép-európai vizuális művészeti fesztivál augusztus 7. és 20. között. Korábban (lásd: http://euroastra.hu/node/82041) már átfogó képet nyújtottunk a fesztiválról és a CAP Kuwait (lásd: http://euroastra.hu/node/82478) programjáról, most bemutatnám a művészeiket, aztán az Abu Dhabi Art Hub-ot és végül ismerjék meg az aktuális szombati programot.

 

artsz.previewIdén már hetedik alkalommal jelentkezik az Art Moments közép-európai vizuális művészeti fesztivál augusztus 7. és 20. között. Korábban (lásd: http://euroastra.hu/node/82041) már átfogó képet nyújtottunk a fesztiválról és a CAP Kuwait (lásd: http://euroastra.hu/node/82478) programjáról, most bemutatnám a művészeiket, aztán az Abu Dhabi Art Hub-ot és végül ismerjék meg az aktuális szombati programot.

 

A CAP Kuwait  három művésze:

Rima Chahrour festményein a szülőhaza, a szülőhazához tartozás motívuma jelenik meg. Azé a szülőhazáé, ami valamiért a megalapítás állapotában ragadt. Erős színekkel festett tájképeit egy fekete ollóval vagdossa darabokra, néha saját kezével szaggatja szét. A tájképek maradványai aztán ott hevernek a művésznő ölében, aki finom mozdulatokkal nekiáll rongybabát készíteni a cafatokból. Ezek a babák testesítik meg azokat a megtört identitásokat, akiknek el kell menekülniük hazájukból egy másik országba biztonságos otthont és rendes életet keresve.

 

Kevok munkáiban vonalak, maszatok, formák tűnnek fel. Történeteit néhány papíron megjelenő festékcseppel is elmeséli. Kevork Mourad festményei történeti utalásokat rejtenek, mindegyik felvázol egy-egy idővonalat az ősi múlttól egészen az absztrakt jövőig, miközben konfliktusokra, erőszakra, bánatra, szenvedélyre, és – jó vagy rossz, de – az emberiségre tereli a figyelmet. Mourad elképzelése szerint az idővonal vertikális, a történelem absztrakt és konkrét momentumait halmozza egymásra, akár egy megállíthatatlan örvényt. Kézjegye a gyors vonalkezelés. Mourad kifejlesztett egy újfajta performansz nyelvet élőképek és már elkészített animációk keveréséből, ami az élőzenét ellenpontozza. Az eredmény az önmagát a nézők szeme előtt átalakító lélegzetelállítóan spontán művészet.

 

Abed Al Kadiri a híradókban és politikai tévéműsorokban felbukkanó arcok vonalaira fókuszál. Munkái az arab régió forgatagában élő lakosság helyzetére reflektálnak. Műalkotásai a konstans várakozás állapotait vázolják fel. Portréi ezeknek az embereknek az arab megváltóról szőtt álmait ragadják meg, az álmokat, amelyeken a kommunista ideológia otthagyta ujjlenyomatát. Al Kadiri alkotásai a szabad arab világ álmát írják le és mindazt, ami még megmaradt az arab tavaszból. A törékenység jegyében kávéval fest papírzsebkendőre, ami egyfajta utalás is a napi kimerültségre. Mindegyiket cigarettával égeti ki, hangsúlyozva ezzel minden egyes portré vonásait, akárha magát a múló időt rögzítené.

 

Az Abu Dhabi Art Hub-nak köszönhetően egészen új nemzetközi művészközeg jött létre a térségben. Az Art Hub helyi, a régióból származó és az országhatárokon túli vizuális művészeket összefogó szervezet. Fókuszában az ötletek, hatások és technikák cseréje, az új trendek kialakítása áll. Az Art Hub támogat minden innovációt a művészetekben és kreatív kifejezésmódokban azáltal, hogy ösztönzi a nemzetközi párbeszédet és kultúraközi művészeti csereprogramot működtet. Részese az új művészeti trendek kialakításának.

Összesen 40 ország 165 művésze vett már részt csereprogramjaikon másfél év alatt. A világ minden pontjáról egyéni alkotók és művész kollektívák részesültek szállásban, műhelyhasználatban és kiállítási lehetőségekben az Egyesült Arab Emirátusokban az Art Hub-nak köszönhetően.

 

Az Art Hub lehetőséget teremt a kultúraközi tapasztalatcserére és tanulásra művészeti kurzusokon és kerekasztal beszélgetések során, valamint kapcsolatot tart oktatási intézményekkel. Mentor programja nem csak az Emirátusokon belül, de nemzetközi színtéren működik.

 

Az idei Art Moments fesztiválra az Art Hub alkotóinak válogatott munkái érkeztek. Néhány név: Bassam Al Selawi Jordániából, Eugene Cubillo és JC Jacinto a Fülöp szigetekről, H.H. Sheika Alyazia Bin Mubarak  Al Nayhan az Egyesült Arab Emirátusokból, Nasser Palangi Irán/Ausztrália. Mellettük természetesen a csereprogramon résztvevő fiatal hazai művészeink munkái is megtekinthetők, a nevüket most nem árulok el, legyen meglepetés, ha eljönnek a Városligetbe a tóra.

 

És végül a szombati program:

Augusztus 9., 18:00 – Térey János Budapestje.

Térey János költő, író, műfordító a kortárs irodalom egyik legmeghatározóbb,

legkarakteresebb szerzője. Verseskötetei, novelláskötetei, a Paulus vagy a Protokoll című

verses regénye, drámatetralógiája, A Nibelung-lakópark, című kötete, két filmforgatókönyve,

és természetesen drámái, így az Asztalizene mind népszerű, jelentős alkotások.

A Könyvhétre a Libri Könyvkiadó által megjelentetett Átkelés Budapesten című könyve

óriási siker, melyből fővárosunkat ismerhetjük meg egy egészen új nézőpontból, verses

novellái a közelmúlttól a közeljövőig világítják át Budapest ismert és ismeretlen helyszíneit

és annak hol nagyszabású, hol kisszerű figuráit. Apró gesztusok, csendes élethazugságok és

észrevétlen tragédiák tárulnak fel az elbeszélő röntgenszeme előtt.

Az esten amellett, hogy faggatják az írót könyvről, életről, ihletről, a fővárosról, izgalmas

zenei élményben is részük lehet: Táborszky Bence (trombita) és zenésztársai: Őrsi András

(DJ), Gyarmati Gábor (basszusgitár), Frimmel Jakab (billentyűs) előadásában improvizatív

minikoncertet kapunk.

 

Augusztus 9.,  20:00 – Társam est – Megénekelt irodalom

Az író-költő házaspár, Dragomány György és Szabó T. Anna mesélnek majd életükről,

alkotásról, saját Múzsájukról és a zenéhez fűződő kapcsolatukról. Dragomány György legújabb kötetéből is hoz részleteket, s Tóth Evelin énekesnő megénekli a szerzők írásait, bemutatja barátságukat!

Dragomány György és Szabó T. Anna író-költő házaspár munkájukban is hatnak egymásra, de mindketten külön-külön is kiemelkedőek a hazai irodalmi életben. Szorosan összekapcsolódtak Tóth Evelin énekesnővel, aki számos munkájukat megénekelte már –

spanyolos hangzástól a magyar népdalelemek bevonásával.

Beszélgetés, mini koncert, egymásra hatások, művészeti ágak.

Közreműködik: Dragomány György, Szabó T. Anna, Tóth Evelin és a TrioM együttes.

 

Augusztus 9.- 22:00 – Vivian Mayer nyomában.

Az est folyamán levetített film szervesen illeszkedik a fesztivál kortárs képzőművészeti programjába: az elmúlt évek legnagyobb fotográfiai felfedezését és a képek szerzőjének, Vivian Maiernek az életét mutatja be.

Élt egyszer Amerikában egy dada, aki a XX. század egyik legnagyobb fotósa volt, ám ezt nem gyanította magáról. Vivian Maier úgy halt meg, hogy hátrahagyott többezernyi remekművéből soha egy sem került nyomtatásba.

 

http://artmoments.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.