2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Virágkarneváli előzetes

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/82621"><img class="image image-preview" src="/files/images/debrSz.preview.jpg" border="0" width="464" height="659" /></a></span>2014. augusztus 20-án rendezik Magyarország egyik leghíresebb „karneváli fiesztáját" a Debreceni Virágkarnevált, immár 45. alkalommal. Idén a debreceni virágkarneválok újabb fejezete kezdődik el, hiszen a rendezvény megújulva tér vissza régi otthonába, a felújított Nagyerdei Stadionba.</p> <p> 

debrsz.preview2014. augusztus 20-án rendezik Magyarország egyik leghíresebb „karneváli fiesztáját" a Debreceni Virágkarnevált, immár 45. alkalommal. Idén a debreceni virágkarneválok újabb fejezete kezdődik el, hiszen a rendezvény megújulva tér vissza régi otthonába, a felújított Nagyerdei Stadionba.

 

debrsz.preview2014. augusztus 20-án rendezik Magyarország egyik leghíresebb „karneváli fiesztáját" a Debreceni Virágkarnevált, immár 45. alkalommal. Idén a debreceni virágkarneválok újabb fejezete kezdődik el, hiszen a rendezvény megújulva tér vissza régi otthonába, a felújított Nagyerdei Stadionba.

 

Debrecen és a Nagyerdő elválaszthatatlan fogalmak. Az erdő ugyanúgy hozzátartozik a városhoz – hiszen a belvárostól csupán 3-4 kilométernyire helyezkedik el – mint a város szimbóluma, a Református Nagytemplom, a Református Kollégium vagy az egyetem. Árnyat adó vén fái alatt évszázadok óta megpihenhetett a városi forgatagot odahagyni kívánó debreceni polgár. Alföldünk egyik leghíresebb erdeje, a Nagyerdő egy kijelölt része Magyarország első természetvédelmi területe, melyet 1939-ben nyilvánított védetté az Országos Természetvédelmi Tanács.

A Nagyerdő múzsák lakta vidék volt a poétáknak, s temérdek izgalmas kutatási témául szolgált a tudósok számára is. Itt kutatott gyógyhatású növények után Hatvani István, korának európai hírű professzora. A már akkor is derekas fák közt sétált Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, Oláh Gábor, Áprily Lajos, Gulyás Pál és Szabó Lőrinc is, kiknek annyi ragyogó sort mondott tollba ez a kedves vidék, s legtöbbjük szobrát az erdő ma is őrzi.

A Nagyerdei park szerves része a városnak. A helyieket és a városba látogató turistákat számtalan élmény várja a zöldövezetben. Mediterrán élményfürdő, strand, vidámpark és állatkert gondoskodik a felhőtlen szórakozásról. A pihenni és gyógyulni vágyók a termálfürdő különböző hőfokú kültéri és beltéri, gyógyvízzel töltött medencéiben relaxálhatnak.

 

A park 2014 nyarán teljesen átalakult: európai uniós támogatással, 2.104.228.580 Ft támogatási összegből, a „Komplex gyógyhelyfejlesztés a debreceni Nagyerdő parkerdejében" című kiemelt projektnek köszönhetően. A fejlesztés eredményeként megújult a Debreceni Szabadtéri Színpad és a Békés-tó is új formát és nagyobb „teret" kapott. Számos új látványossággal is bővült a megszépült park. A kirándulók kipróbálhatják a tornapályát, játszva bővíthetik ismereteiket a tanösvényeken, megcsodálhatják a varázslatos Ködszínházat és akár piknikezhetnek a tó mellett. A park egyedi formatervezésű játszótere felhőtlen szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak. Aki mozogni szeretne a jó levegőn, a szabadban kondizhat, játszhat a petanque-pályán, vagy nagyokat sétálhat a kacskaringós, hangulatos csapásokon.

Egy nyár esti nagyerdei szabadtéri színházi élmény mindig többet fog jelenteni egy átlagos előadásnál, hiszen csak itt lehet a holdfényes fák között a tó partján andalogni, egy a gyerekekkel eltöltött tantúra pedig lehetővé teszi a városi környezetben élő családok számára is, hogy megismerjék a természet valódi szépségeit. Ha ez valóra válik, akkora Nagyerdő újra Debrecen kincse lesz.

 

Nos, itt a Nagyerdőben a Szabadtéri Színpad nemcsak augusztus 20-án, a Virágkarnevál keretében, hanem előtte és utáni is nagyszerű koncerteknek ad helyet.

 

2014. augusztus 17. 20:00 – St. Martin – Mesék a világról, virágról

2014. augusztus 20. 11:00 – Alma együttes – Gyermekkarnevál az együttessel

2014. augusztus 20. 15:00 – Gubás Gabi – Biomese, avagy Puff Ancsi egy napja  

2014. augusztus 22. 20:00 – Demjén – Túl a világ végén

 

www.debreceniszabadteri.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.