2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Félórás online ügyintézéssel akár fél napot is spórolhatunk

7 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/82680"><img class="image image-preview" src="/files/images/Online%20%C3%BCgyintezes%20csak%2030%20perc_2014.08.14_1.preview.jpg" border="0" width="465" height="389" /></a></span>A hosszabb nyaralások előtti két-három nap a nyaralók többségénél fejvesztett kapkodásban telik, ahogy a szükséges ügyintézések halaszthatatlan módon összesűrűsödnek. Akár egyhatodára is csökkenthetik a személyes rohangálással töltött hosszú órákat azok, akik az online ügyintézést választják az így is megoldható ügyek intézésére, mondja el Majtényi Kálmán, az online számlafizetési és -kezelési rendszert üzemeltető Díjnet Zrt. vezérigazgatója.

online%20%c3%bcgyintezes%20csak%2030%20perc 2014.08.14 1.previewA hosszabb nyaralások előtti két-három nap a nyaralók többségénél fejvesztett kapkodásban telik, ahogy a szükséges ügyintézések halaszthatatlan módon összesűrűsödnek. Akár egyhatodára is csökkenthetik a személyes rohangálással töltött hosszú órákat azok, akik az online ügyintézést választják az így is megoldható ügyek intézésére, mondja el Majtényi Kálmán, az online számlafizetési és -kezelési rendszert üzemeltető Díjnet Zrt. vezérigazgatója.

online%20%c3%bcgyintezes%20csak%2030%20perc 2014.08.14 1.previewA hosszabb nyaralások előtti két-három nap a nyaralók többségénél fejvesztett kapkodásban telik, ahogy a szükséges ügyintézések halaszthatatlan módon összesűrűsödnek. Akár egyhatodára is csökkenthetik a személyes rohangálással töltött hosszú órákat azok, akik az online ügyintézést választják az így is megoldható ügyek intézésére, mondja el Majtényi Kálmán, az online számlafizetési és -kezelési rendszert üzemeltető Díjnet Zrt. vezérigazgatója.

A szállás lefoglalásával, az autós utazás megtervezésével vagy a repülőjegy megvásárlásával elméletben már felkészültünk a nyaralásra, de az utolsó pillanatra mindig marad jó néhány elintéznivaló, amelyek megkeseríthetik az indulás előtti napokat. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy számos esetben internetes felületeken keresztül online ügyintézéssel akár többórás rohangálást is megspórolhatunk, és akkor sem kell aggódnunk, ha ezek a feladatok valóban az utolsó pillanatra maradnak.

„Összesen harminc perc egy interneteléréssel rendelkező számítógéppel – nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy online ügyintézéssel letudjuk a legfontosabb teendőinket egy hosszabb nyaralás előtt – állítja Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója. Utasbiztosítás, autópályamatrica-vásárlás, lejáró számlák befizetése, vagy beidőzítése, mérőóra-állások megadása, fizetési kártya feltöltése – mindezek már online módon elintézhetők, szinte csak a tankolás és pénzváltás marad, mint „személyes jelenléttel" járó ügyintézés."

Érdemes tehát utazás előtt ellenőrizni a havi törlesztéseinket, közműszámláinkat, illetve minden egyéb rendszeres fizetendő tételt, kötelező biztosítást, internet-, tévé- és telefon- előfizetést, mert ezek időzítésével elkerülhetjük a késedelmi pótlékokat, vagy a kellemetlen utólagos ügyintézést. A nyaralás alatt lejáró számlákat az elérhető online számlakezelési rendszerekben pár kattintással, másodpercek alatt előre befizethetjük, de megtehetjük azt is, hogy úgy állítjuk be előre a nyaralás alatt esedékes átutalást, hogy az a kívánt napon automatikusan megtörténjen, amíg mi pihenünk – ad további tanácsot a gondtalan nyaraláshoz az online ügyintézési szakértő.

Ott pedig, ahol éppen a mérőóra-állások megadása következne a nyaralás ideje alatt – tipikusan a víz, gáz, elektromos díjak esetén merül ez fel – a szolgáltatók honlapjain, vagy az online közműszámla-kezelő rendszerekben is megtehetjük ezeket, hogy a nyaralás miatt ne kelljen majd a későbbiekben hosszabb időszak fogyasztása után nagyobb számlákat befizetni.

Kifejezetten a nyaraláshoz kapcsolódóan még további ügyintézést tudunk online eszközökkel egyszerűsíteni. Ilyen például az utasbiztosítás, amelyet az összes nagyobb biztosítónál, vagy számos online biztosítási alkuszon keresztül néhány kattintással megköthetünk az interneten. Többnyire nem kell hozzá más, csak az utazók neve, címe és születési ideje – tehát ha éppen már a bőröndbe kerültek az útlevelek, az sem feltétlenül probléma egyes biztosítóknál. Az online biztosításkötésnél további előny, hogy a visszaigazolást a pontos feltételekkel és tudnivalókkal – valamint a probléma esetén hívandó telefonszámmal együtt – a fizetést követően azonnal megkapjuk emailen, amelyet kinyomtathatunk, vagy akár okostelefonunkon is magunkkal vihetünk.

Ennél még egyszerűbb az autópálya-matrica előzetes beszerzése. A hazai autópálya-matrica mára számos elektronikus módon megvásárolható a nélkül, hogy a benzinkúton kellene sorban állni, többek között a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató honlapján, egyes bankok online banki rendszerében, vagy a mobilszolgáltatóknál SMS-ben. Ez utóbbi előnye, hogy akár már út közben – de még a sztrádára felhajtást megelőzően – is megtehetjük, ha addig megfeledkeztünk volna ezt elintézni.

Akik nem saját autóval utaznak külföldre, vagy távolabbi úti célt választottak, akár az utolsó napon is megszervezhetik otthonról a karosszékben ülve a reptéri transzfert, az autóbérlést, sőt, egyes fővárosokban akár a tömegközlekedéshez használt bérletkártyáikat is feltölthetik. Ez ugyan nem tartozik a kötelező előkészületek közé, de minél több ügyet intézünk el előre, annál több időt tölthetünk majd pihenéssel, ha már ott vagyunk.

Korábban, a nyaralási költségtervezés központi eleme volt, hogy az utazó minden kiadásra és eshetőségre elegendő készpénzt vigyen magával. Ez azonban nem mindig gazdaságos, nem kényelmes és a legkevésbé sem biztonságos. Ahhoz viszont, hogy az elektronikus fizetés minden lehetséges előnyét kihasználhassuk, általában az a legjobb megoldás, ha a bankunk által kifejezetten külföldi tranzakciókhoz ajánlott bankkártyát vagy hitelkártyát használunk, amelyre utazás előtt online feltöltjük a megfelelő keretet, majd ahol csak lehet, ezzel fizetünk. Így az utazás előtt szokásos pénzváltáskor is csak a minimálisan szükséges összeget kell beváltanunk – ez nem annyira időt spórol, mint inkább a biztonságunkat növeli.

Ha a fenti lépéseket megtettük, és kihasználtuk az online ügyintézés adta lehetőségeket, nem csak rengeteg ügyintézéssel töltött időt spóroltunk meg, de jó eséllyel a nyaralás is gondtalan lesz.

„Ha pedig mégis nyaralás közben derül ki, hogy egy sürgős számlát elfelejtettünk befizetni, akár mobiltelefonunk segítségével is ezt bárhol, bármikor kényelmesen megtehetjük, hiszen rendelkezésre állnak már azok az alkalmazások, mint például az iCsekk, amelyekkel okostelefonról is pillanatok alatt be lehet fizetni a számlákat," teszi hozzá Majtényi Kálmán.

5 HASZNOS TIPP
a nyaralás előtti online ügyintézéshez

  • Az utazás előtti hetekben vezessünk listát az elintézendő gyakorlati tennivalókról, mint egyfajta bevásárlólistát, amely a háztartási teendőkre, pénzügyekre, biztonságra koncentrál!
  • Csoportosítsuk a teendőket! Mit muszáj személyesen intéznünk? Mi az, amit online is el lehet intézni? A személyes jelenléttel járó elintéznivalókat „egy füst alatt" bonyolítsuk le, az online ügyintézésre pedig jelöljünk ki fél órát – kevésbé rutinosak egy órát – az utazás előtt egy-két nappal.
  • Ellenőrizzük havi törlesztéseinket, közműszámláinkat, egyéb rendszeres fizetendő tételeinket! A nyaralás alatt lejáró számlákat az online fizetési rendszerekben úgy ütemezzük be, hogy a határidő előtt egy-két nappal történjen meg a szolgáltató felé az átutalás.
  • Amit lehet, intézzünk el előre, online módon! Az esetleg elmaradt számlák gyors, nyaralás alatti elintézéséhez pedig már vannak okostelefonról működő alkalmazások, mint az iCsekk.
  • Spóroljunk értékes időt azzal is, hogy megnézzük mi az, ami ugyan nem tartozik a kötelező előkészületek közé, de ha előre elintézzük, több időnk marad ott helyben a pihenésre! (autópálya-matrica, reptéri transzfer, autóbérlés, jegyfoglalás, bérletkártyák előzetes feltöltése, stb.)

www.dijnet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.