2024.szeptember.02. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vannak napok, amik emberek, családok, nemzetek sorsán fordítanak!

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/82768"><img class="image image-preview" src="/files/images/Amikor%20fellibbent%20a%20vasfuggony_1.preview.jpg" border="0" width="471" height="318" /></a></span>A '80-as években Hévízen is számos, a Vasfüggöny miatt egymástól elválasztott kelet- és nyugatnémet család, barát találkozott egymással a nyári hónapokban.

amikor%20fellibbent%20a%20vasfuggony 1.previewA '80-as években Hévízen is számos, a Vasfüggöny miatt egymástól elválasztott kelet- és nyugatnémet család, barát találkozott egymással a nyári hónapokban.

amikor%20fellibbent%20a%20vasfuggony 1.previewA '80-as években Hévízen is számos, a Vasfüggöny miatt egymástól elválasztott kelet- és nyugatnémet család, barát találkozott egymással a nyári hónapokban.

amikor%20fellibbent%20a%20vasfuggony 2.thumbnailA rendszerváltásig évről-évre folyamatosan nőtt a hazánkba, azon belül leginkább a Balaton-partjára, valamint Hévízre érkező NDK állampolgárok száma. Ők részben nyaralási szándékkal, részben pedig annak reményében utaztak hozzánk, hogy akár csak néhány hétre lehetőségük legyen találkozni nyugatnémet ismerőseikkel.

amikor%20fellibbent%20a%20vasfuggony 3.thumbnailKözülük sokan kempingekben megszállva, vagy a nagykövetségeken menedékjogot kérve nálunk is maradtak azt remélve, hogy rajtunk keresztül idővel az NSZK-ba juthatnak.

amikor%20fellibbent%20a%20vasfuggony 4.thumbnailAz 1989. szeptember 10-i osztrák-magyar határnyitás, végül valóban megadta számukra ezt a lehetőséget, és 3 hónap alatt körülbelül 60.000 NDK állampolgár hagyta el hazánkat az osztrák határon keresztül a nyugati országok irányába.

 A személyes emlékekből mára történelem lett

A Hévíz TDM Egyesület felhívására 2014. márciusa óta számos személyes emléktárgy, fénykép érkezett a hévízi Tourinform Irodába, melyeket a szeptemberi „Amikor fellibben a vasfüggöny…" rendezvénysorozatunk kertében mutatunk be városunkban.

A múltidéző programokra szeptember 6-21. között mindenkit nagy szeretettel várunk, aki szeretné egy kicsit újra átélni vagy utólag megismerni az akkori nyarak emlékét.

A részletes program:

http://www.heviz.hu/hatarnyitas

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.