2024.szeptember.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. augusztus 29-31. I. Mezőzombori Csülökfesztivál

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/82886"><img class="image image-preview" src="/files/images/csülök_0.preview.jpg" border="0" width="479" height="678" /></a></span>Kihagyhatatlan a fesztivál 2014. augusztus 29-31. között Mezőzomborban, ahol ízekre szedik a csülköt! A hónap utolsó hétvégéjén különleges ínycsiklandó meglepetés készül a Tokaj-hegyalja kapujában. A település lakóit is elérte az egészséges fesztivál-láz és úgy döntöttek, hogy megszerveznek egy belevaló, helyi programot. Csülökre magyar! <p> 

csülök 0.previewKihagyhatatlan a fesztivál 2014. augusztus 29-31. között Mezőzomborban, ahol ízekre szedik a csülköt! A hónap utolsó hétvégéjén különleges ínycsiklandó meglepetés készül a Tokaj-hegyalja kapujában. A település lakóit is elérte az egészséges fesztivál-láz és úgy döntöttek, hogy megszerveznek egy belevaló, helyi programot. Csülökre magyar!

 

csülök 0.previewKihagyhatatlan a fesztivál 2014. augusztus 29-31. között Mezőzomborban, ahol ízekre szedik a csülköt! A hónap utolsó hétvégéjén különleges ínycsiklandó meglepetés készül a Tokaj-hegyalja kapujában. A település lakóit is elérte az egészséges fesztivál-láz és úgy döntöttek, hogy megszerveznek egy belevaló, helyi programot. Csülökre magyar!

 

A Mezőzombori Csülök Fesztiválon fantasztikus kínálat fogadja a látogatókat. Az ízletes, zamatos borok és a finom falatok mellett a csikós- és fogathajtó parádéval tarkított augusztus végi rendezvényen gasztronómiai különlegességek és csülök-költemények, betyáros hangulat és csülökre menő főzőverseny szórakoztatja az érdeklődőket. A sztárvendégek sem maradnak el: itt lesz Ihos Józsi kabaréja és Hevesi Tamás, a Fantom zenekar Nagy Feróval, de természetesen a kaszkadőr-, betyár- és csikós bemutató sem marad el.

 

Augusztus 29-én, pénteken este két koncert is lesz (17.30 Sabotage Black Sabbath Tribute és 19.00 Abaházi Group), szombaton és vasárnap pedig többek között a Flying Colours akrobata csoport, a Gönci Betyárok, Nagy Feró, és Hevesi Tamás ígér felhőtlen kikapcsolódást.

 

Mi az: barna sörben, de borban is lehet pácolni, készítheted karfiolsalátával, hagymával vagy kacsazsíros krumplival; cserépedényben sütve, cipóba sülve, olajos káposztával vagy kakukkfüves erdei gombás krumplival társítva is fenséges, de kuktában, babbal, vagy pörköltnek tálalva sem másodrangú…?

Ugye kitalálták? Nos, ez kérem szépen a csülök. És hogy miért éppen Mezőzomborban? Hát, erre is meg van a magyarázat.

 

A Tokaj hegyalja kapujában lévő település lakói egy ideje arra lettek figyelmesek, hogy a környékén lévő falvakban egyik fesztivál követi a másikat. Meghányták vetették a dolgot, s végül arra jutottak, hogy ők is megszerveznek egy igazán belevaló, helyi fesztivált.

Mezőzombor a Tokaj-Hegyaljai borvidék része, a település határában jó fekvésű, kiváló szőlőterületek találhatók. Az itt szüretelt szőlőből ízletes, zamatos borok készülnek. Emellé igazán elkélne egy kis harapnivaló, gondolták a helybéliek, s mivel a finom falatok készítésének csínját-bínját mindig is jól ismerték (nem véletlen, hogy messze földről jártak ide az ízes csülök-pörköltekre), így aztán megszületett a Csülök Fesztivál gondolata.

 

Mezőzombor nevét Lehel vezér fiának, Zumbó vezérnek nevéből származónak tartják. Mezőzombor a Tokaj-hegyaljai borvidék része, Észak-Alföld legészakibb csücske. Az UNESCO Világörökség Bizottsága, mint kultúrtájat, 2002-ben felvette Tokaj-Hegyalját a világörökségi listára, Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. Mezőzombor tősgyökeres zsellértelepülés volt, mióta világ a világ. Sertést és marhát tartottak leginkább. Az Árpád-kori település címerében ott a kalász és a szőlő. Nevét az oklevelek 1298-ban említették először. Azóta többször elnéptelenedett majd újra benépesült. A település kétarcú, a Tokaj-Hegyaljai hegyvidékhez és az Észak-Alföldhöz egyaránt tartozik. Külterületein kiváló szőlőültetvények vannak, míg a település magja már az Alföld jegyeit hordozza, még mindig működő tanyavilággal, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel.

 

Végezetül egy kis csülök „iskola":

Van belőle első és hátsó. Az első általában 60-90 dkg között van, míg a hátsó akár 1,5 kilónál is több lehet. A csülök bőre általában kétszínű, ami a feldolgozás módjától függ. Ha pörzsölik az állatot, akkor sárgásabb, ha forrázzák, akkor fehérebb a színe. A csülköt csontosan vagy csont nélkül lehet venni. A bőr és hús között jelentősebb mennyiségű zsírszövet található. A hátsó csülök a comb és a köröm között leledzik. Ez az állat lábszára. Az első csülök a lapocka és a köröm között van, ez az első lábszár. A csülök készíthető egészben sütéssel, pl.: ropogós csülök, vagy főzéssel, pl.: kocsonya, vagy apróhúsnak, pl.: csülökpörkölt. Apróhúsos ételhez érdemes a csont nélkülit venni, vagy ki kell csontozni. A csülökben több érdekes rész van. Ilyen a csülök henger alakú húsrészei és a lapockához közelebb eső húsrészek találkozása, a madárka. Ez talán a csülök legporhanyósabb része.

Mit tehetnék még hozzá? Talán azt, hogy Jó Étvágyat és Jó Szórakozást!

 

2014. augusztus 29-31.

I. Mezőzombori Csülökfesztivál

 

http://www.mezozombor.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.