2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egész nyáron dolgozott a Jókai Színház színtársulata

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/82907"><img class="image image-preview" src="/files/images/szarvas_1.preview.jpg" border="0" width="475" height="278" /></a></span>Az István, a király hagyományos rendezésű előadásukkal nyílott meg a Tokaji 2500 férőhelyes szabadtéri teátrum, Magyarország legújabb színháza, (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/82472">http://euroastra.hu/node/82472</a>) majd államalapító Szent István ünnepéhez közeledve augusztus 16-án és 17-én teltházas előadáson ismételtek a Szarvasi Vízi Színházban. (lásd: <a href="https://www.youtube.com/watch?v=D-Q-Jbc2mcI">https://www.youtube.com/watch?v=D-Q-Jbc2mcI</a>)</p> <p> 

szarvas 1.previewAz István, a király hagyományos rendezésű előadásukkal nyílott meg a Tokaji 2500 férőhelyes szabadtéri teátrum, Magyarország legújabb színháza, (lásd: http://euroastra.hu/node/82472) majd államalapító Szent István ünnepéhez közeledve augusztus 16-án és 17-én teltházas előadáson ismételtek a Szarvasi Vízi Színházban. (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=D-Q-Jbc2mcI)

 

szarvas 1.previewAz István, a király hagyományos rendezésű előadásukkal nyílott meg a Tokaji 2500 férőhelyes szabadtéri teátrum, Magyarország legújabb színháza, (lásd: http://euroastra.hu/node/82472) majd államalapító Szent István ünnepéhez közeledve augusztus 16-án és 17-én teltházas előadáson ismételtek a Szarvasi Vízi Színházban. (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=D-Q-Jbc2mcI)

 

A közel ötven előadás a nyár folyamán jelentősen igénybe vette a társulat személyi állományát, de megérte, hiszen csak a nyári szezonban 25.000 néző jutott színházi élményhez a viharsarki társulat munkája nyomán.

És még nincs vége a sornak!

 

Zalán Tibor – 60 !

Születésnapi  vers a víz fölött – az országosan egyedülálló rendezvénysorozat záró akkordjaként – Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, 60. születésnapja alkalmából gálaestre kerül sor  augusztus 27-én este a Szarvasi Vízi Színházban Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes rendezésében. Az éppen hatvanéves Zalán Tibort köszöntve az esten közreműködnek a Békéscsabai Jókai Színház művészei és írótársak.

 

Aznap érkezik az ukrajnai Kherszbonból a fesztivál díjnyertes előadás Bulgakov – Pontius Pilatus – (a Mester és Margarita alapján készült színdarab) társulata.

Augusztus 29-én nagyszabású nyárzáró gála és díjátadás, majd az Ukrán Függetlenség Ünnepe keretében bemutatásra kerül a Bulgakov mű, angol és magyar feliratozással.

Bulgakov Pontius Pilatus című orosz nyelvű fesztiváldíjas színdarabját, mely a szerző  Mester és Margarita című regényéből készült, a khersoni (ukrán) Mikula Kulisa Színház mutatja be a Szarvasi Vízi Színházban.

 

A Mester és Margarita nemcsak a 20. századi orosz, hanem egyben az egyetemes irodalom egyik csúcsa; sokrétegű és megjelenése óta sokféleképpen értelmezett alkotás. amelyben sok műfaj és stílus keveredik, s ennek ellenére mégis többé-kevésbé egységes egészet alkot. Már a megjelenése sem volt zökkenőmentes: csak a perifériára szorított szerző halála után negyedszázaddal, 1966-67-ben láthatott napvilágot; azóta viszont az egyik legtöbbet olvasott és elemzett irodalmi mű – csak a legnagyobbakkal mérhető, valódi klasszikus alkotás, amelyet filmen és színházban is számtalanszor feldolgoztak. Rejtélyes a története is: a több szálon futó cselekménysor hol a Bulgakov korabeli Moszkvába, hol Jézus és Poncius Pilátus bibliai Júdeájába repít, finoman összemosva a nagyon is valóságos, hétköznapi eseményeket a mitikus legendákkal.

 

Zseniális szatíra és filozofikus mű Bulgakové. A XX. század egyik csúcsteljesítménye, benne foglaltatik kétezer év. A Mikula Kulisa Színház Pilátus és Jézus történetének egyéni értelmezésű feldolgozásával, Pavljuk Sergei Nikolajevich rendezésében várja az érdeklődőket. Zseniális rendezés, fantasztikus színészi alakítások, óriási élmény, amiért érdemes Szarvasra látogatni.

 

A rendhagyó színházi előadással Ukrajna függetlenségének évfordulója előtt is tisztelegnek. Az eseményt megtiszteli jelenlétével Alexander Zhuravchak, Ukrajna helyettes kulturális minisztere, Junger Mykhailo, Ukrajna ideiglenes ügyvivője, Babák Mihály Szarvas város polgármestere, valamint Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

http://www.viziszinhaz.hu/

http://jokaiszinhaz.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.