2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jól teljesít a sajtó a volán mögött– Kiderült ki a hazai média legjobb sofőrje

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/83129"><img class="image image-preview" src="/files/images/image002_1.png" border="0" width="450" height="270" /></a></span>A klasszikus újságírói feladatkörbe többnyire nem tartozik bele a technikás vezetés, az átlagos médiamunkásnak mégsem kell szégyenkeznie, ha autóba pattanva kell egy-egy új sztori után mennie. A VEMOCO két hónapon keresztül zajló versenye szerint legalábbis kifejezetten átlag felettien teljesítenek az utakon a hazai média képviselői, pár kivételtől eltekintve.

image002 1A klasszikus újságírói feladatkörbe többnyire nem tartozik bele a technikás vezetés, az átlagos médiamunkásnak mégsem kell szégyenkeznie, ha autóba pattanva kell egy-egy új sztori után mennie. A VEMOCO két hónapon keresztül zajló versenye szerint legalábbis kifejezetten átlag felettien teljesítenek az utakon a hazai média képviselői, pár kivételtől eltekintve.

image002 1A klasszikus újságírói feladatkörbe többnyire nem tartozik bele a technikás vezetés, az átlagos médiamunkásnak mégsem kell szégyenkeznie, ha autóba pattanva kell egy-egy új sztori után mennie. A VEMOCO két hónapon keresztül zajló versenye szerint legalábbis kifejezetten átlag felettien teljesítenek az utakon a hazai média képviselői, pár kivételtől eltekintve.

Hivatalosan is véget ért a VEMOCO intelligensautó-szolgáltatás piacra kerülésének apropóján meghirdetett „A Magyar Média Legjobb Sofőrje" verseny, melynek során a résztvevő újságírók egy hónapon keresztül tesztelhették a szolgáltatást. A 20 résztvevő nyilván nem jelent reprezentatív mintát, így hosszú távú következtetéseket nem érdemes levonni, ezzel együtt azonban derültek ki érdekes dolgok.

 

Összesen

Átlag

Megtett út:

12254 km

612,71 km

Gyorshajtás:

946 alkalom

47,3 alkalom

Hirtelen gyorsítás:

1238 alkalom

61,9 alkalom

Hirtelen fékezés:

846 alkalom

42,3 alkalom

Hirtelen kanyarodás:

1084 alkalom

54,2 alkalom

Túl magas fordulatszám:

953 alkalom

47,65 alkalom

VEMOCO-index

67,89

 

Például az, hogy két kollégának nagyon sietős a dolga, ketten együtt a gyorshajtások mintegy kétharmadáért felelnek. Csak összehasonlításként: míg a többiek 100 kilométer alatt átlagosan csak háromszor lépték át a megengedett sebességet, addig a két notórius gyorshajtó – nevüket fedje jótékony homály – átlag negyvenhat alkalommal tették ezt meg. Hasonlóan kiugró volt náluk a hirtelen gyorsítások száma, habár itt már „csak" az események feléért feleltek, „sportosabb" vezetési stílusuk mellett szólhat azonban, hogy nem kényszerültek sokkal gyakrabban hirtelen lassításra, fékezésre, mint vetélytársaik. Még az is lehet, hogy néhány logikátlanul kihelyezett tábla is ludas volt a rossz eredményben.

Sajnos női versenyzőkben szűkölködött a mezőny, a három résztvevő hölgy azonban igazán példás vezetési képességekről tett tanúbizonyságot. Legjellemzőbb hibájuk a hirtelen kanyarodás volt, de például gyorshajtásról esetükben szinte nem is beszélhetünk, igaz jellemzően kevesebbet is használták az autót, mint férfikollegáik.

Összességében nincs miért szégyenkeznie az indulóknak, különösen az átlagos VEMOCO felhasználó jellemző értékeivel összevetve, ebben vélhetően a résztvevő autós újságírók nagy aránya is szerepet játszott. Teljesítményük a szolgáltatásban is használatos VEMOCO index alapján került összevetésre, melyet rigorózus tesztelés és fejlesztés során kialakított formula segítségével számol ki a rendszer. Többek között a szolgáltatáshoz kapcsolódó biztosítási kedvezmény igénybevételéhez is ez az index jelenti a kiindulási alapot, de természetesen nem csak egy újabb hibapont-rendszerről van szó, a formula sok egyéb mellett olyan eseményeket is figyelembe vesz, mint a hirtelen irányváltoztatás vagy az üresjárat.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.