2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÚJ VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍN NÉMETORSZÁGBAN

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/83150"><img class="image image-_original" src="/files/images/unesco-germany-carolingian.jpg" border="0" alt="Foto: Unesco" title="Foto: Unesco" width="452" height="254" /></a><span style="width: 638px" class="caption"><strong>Foto: Unesco</strong></span></span>2014. június 21-én került fel a Civitas Corvey az UNESCO világ- és természeti örökségének listájára, Németországban harminckilencedikként. </p> <p> 

foto: unescoFoto: Unesco2014. június 21-én került fel a Civitas Corvey az UNESCO világ- és természeti örökségének listájára, Németországban harminckilencedikként.

 

foto: unescoFoto: Unesco2014. június 21-én került fel a Civitas Corvey az UNESCO világ- és természeti örökségének listájára, Németországban harminckilencedikként.

 

Corvey – a vesztfáliai Höxter városi területén, a nyugati Weserburgland hegyvidékén lévő –  egykori bencés apátság, amely tökéletesen fennmaradt karoling védművel (Westwerk) is rendelkezik. A birodalmi apátságot 822-ben alapították. Corvey a középkorban kereskedelmi és vallási központ volt a frank birodalom szélén. Politikai és misszionáriusi feladata egész Európára hatással bírt.

 3 176.thumbnail

A város jó része a 30 éves háborúban megsemmisült, csupán a Civitas-nak nevezett karoling kolostorrész őrzi hiteles alakját, ezért a középkori kultúrtörténet kiemelkedő műemléke lett. A Westwerk Nagy Károly idejéből fennmaradt építészeti típus. Benne máig láthatók a díszítőelemek, mint például életnagyságú stukkófigurák, színes teremdíszítés, frízek, mitológiai alakokat ábrázoló freskók. A karoling díszítőművészet egyetlen épségében maradt emléke.

 corvey%20barokk%20temploma.thumbnail

Corvey turisztikai célpontként sem elhanyagolható, ugyanis a Westwerk és a Civitas mellett évente rendeznek zenei heteket a barokk császári kastélyban (Kaisersaal). Nevezetes műemlék a hercegi szalon és a hercegi könyvtár a 74 ezer kötetével. Érdemes tudni, hogy itt dolgozott könyvtárosként a német himnusz szerzője, August Hoffmann von Fallersleben.

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.