2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Még több szakmaiság a 23. Budavári Borfesztivál programjaiban

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/83166"><img class="image image-preview" src="/files/images/BorE.preview.jpg" border="0" width="469" height="123" /></a></span>2014. szeptember 8-9-én Boregyetem a MOM Kulturális Központban. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.(lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/82804">http://euroastra.hu/node/82804</a>)</p> <p> 

bore.preview2014. szeptember 8-9-én Boregyetem a MOM Kulturális Központban. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.(lásd: http://euroastra.hu/node/82804)

 

bore.preview2014. szeptember 8-9-én Boregyetem a MOM Kulturális Központban. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.(lásd: http://euroastra.hu/node/82804)

 

A 23. Budavári Borfesztivál keretében megrendezésre kerülő Boregyetem különlegességeként említhető, hogy idén negyedik alkalommal egy két órás, borkóstolással egybekötött előadással várja a fogyatékkal élőket. Az előadás alkalmával a szakszerű borkóstolás és borfogyasztás alapjaival ismerkedhetnek meg közelebbről a vendégek. Az előző években vakokat és gyengén látókat, siketeket és nagyot hallókat valamint kerekesszékeseket látott vendégül a Boregyetem.

Az idei évben a Borfesztivál tematikájához kapcsolódva olyan kerekesszékes érdeklődőket várnak, akik aktívan sportolnak vagy korábban – mielőtt kerekesszékbe kerültek – rendszeresen sportoltak. Az előadás előzetes regisztráció alapján ingyenes, mely után a résztvevőknek alkalma nyílik egy baráti, önfeledt ismerkedésre egy kellemes falatozás keretében.

Vendégeik vehetik először kézbe és olvashatják Herczeg Ágnes – Pánczél Andrea: Borról neked című új könyvét.

 

Pár BorpárSzakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön, 14 órától 19 óráig.

A Budavári Borfesztivál kiemelkedő értéke az egyedülálló helyszínre kilátogató, borkedvelő közönség szakmai érdeklődése és igényessége, amit a kiállító borászatok szakemberei személyes jelenlétével és választékuk sokszínűségével hálálnak meg. Az elmúlt évek egyértelmű tapasztalata, hogy az elmélyült szakmai beszélgetések, „közös borkóstolások" a Borfesztivál első két napján, a kora esti órákig jönnek létre. Ezt az időszakot szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is.

 

A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről. Egyfajta „tesztkóstolás" lesz ez a hozzáértő közönség számára. A szakmai délutánokra érkező látogatók a Borfesztivál belépőjegy mellé kapják meg a végleges borsort tartalmazó kiadványt.

 

Néhány példa borpárokra, melyeknek két tagját összehasonlítva kóstolhatják az érdeklődők:

– ugyanaz a bor hordóban és acéltartályban erjesztve

– egy szőlőfajta két bora két különböző dűlőről

– egy fajta két bora hozamkorlátozott és nagyobb termésátlagú ültetvényről

– egy érlelt vörösbor forgalmi tétele és egy későbbi évjárat még hordóban érlelődő „testvére"

– egy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral

– egy fehér vagy rosé bor és a belőlük készült gyöngyöző bor

– rosé és fehér bor (blanc de noir) ugyanabból a Pinot noir-ból (vagy más kékszőlőből)

– egy fajta, egy területről, de két nagyon eltérő évjáratból (pl. egy száraz, könnyű bor, és egy túlérett szőlőből készült bor)

– természetesen édes borkülönlegesség „csak" töppedt szőlőből és botrytizálódott szőlőből

… és a sor szabadon és kreatívan folytatható a borászatok elképzelései szerint.

 

Íme néhány konkrét borpár kedvcsinálónak, melyeket a kiállító borászok standjainál a borkedvelő közönség megkóstolhat:

Linbrunn Pincészet: Kékfrankos 2012 – Kékfrankos 2013 (nagyobb termésátlagú ültetvény – hozamkorlátozott ültetvény)

Bujdosó Szőlőbirtok: Torony 2013 Olasz rizling – Cirkáló 2013 Olasz rizling (acéltartály – hordós érlelés)

Gere Tamás & Zsolt Pincészete Villány: Cabernet franc Válogatás 2009 – Cabernet franc Válogatás 2011 (évjáratok közti különbség)

Csányi Pincészet: Kővilla Válogatás Cabernet franc 2009 – Chateau Teleki Cabernet franc 2012 (forgalmi tétel – hordóminta)

Mészáros Borház: Mészáros Gyöngyöző Rosé 2013 – Mészáros Rosé 2013 (csendes bor – és annak habzó bor változata)

Dula Pincészet: Egri Hegybíró Bora 1999 – Egri Hegybíró Bora 2006 (évjáratok közti különbség)

Bock Pince: Cabernet franc Selection 2007 – Cabernet franc Selection 2009 (évjáratok közti különbség)

Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Késői szüretelésű Rajnai rizling 2012 – Rajnai rizling 2013 (hordós érlelés, félszáraz – acéltartály, száraz)

Laposa Birtok: Laposa 4 Hegy 2013 – Laposa Friss 2013 (acéltartály – hordós érlelés)

Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok: Kúria Cabernet franc 2009 – Noblesse Cabernet franc 2009 (különböző korú szőlőültetvényekről)

Thummerer Pince: Tekenőháti Pinot noir 2009 – Tekenőháti Pinot noir 2011 (forgalmi tétel -hordóminta)

 

Magyarország ízei – Taste of Hungary! Fedezze fel Magyarország ízeit a Borfesztiválon! Hazánk legnagyobb borszakmai rendezvénye az idei évben először egy különleges programmal szeretné felhívni a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, helyi szőlőfajtáink sajátosságaira, és elsősorban – de nem kizárólag – külföldi látogatóinkat bevezetni a magyar borok szépségeibe. A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban szeretne a Borfesztivál támpontokat adni. Cél, hogy minél több magyar szőlőfajtából készített bort és egyéb más, Magyarországra jellemző borkülönlegességet tudjanak megkóstolni a borkedvelők a fesztivál ideje alatt.

A teljesség igényével fellépni még a Borfesztivál tágas keretei között sem lehetséges, ezért minőségi válogatást alkalmazva, az előző évek VinAgora éremmel díjazott borait mutatja be a Borfesztivál kóstolási útvonalain.

 

2014. szeptember 10-14.

23. Budavári Borfesztivál – Borünnep

Budai Vár

 

www.aborfesztival.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.