Még több szakmaiság a 23. Budavári Borfesztivál programjaiban
2014. szeptember 8-9-én Boregyetem a MOM Kulturális Központban. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.(lásd: http://euroastra.hu/node/82804)
2014. szeptember 8-9-én Boregyetem a MOM Kulturális Központban. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.(lásd: http://euroastra.hu/node/82804)
A 23. Budavári Borfesztivál keretében megrendezésre kerülő Boregyetem különlegességeként említhető, hogy idén negyedik alkalommal egy két órás, borkóstolással egybekötött előadással várja a fogyatékkal élőket. Az előadás alkalmával a szakszerű borkóstolás és borfogyasztás alapjaival ismerkedhetnek meg közelebbről a vendégek. Az előző években vakokat és gyengén látókat, siketeket és nagyot hallókat valamint kerekesszékeseket látott vendégül a Boregyetem.
Az idei évben a Borfesztivál tematikájához kapcsolódva olyan kerekesszékes érdeklődőket várnak, akik aktívan sportolnak vagy korábban – mielőtt kerekesszékbe kerültek – rendszeresen sportoltak. Az előadás előzetes regisztráció alapján ingyenes, mely után a résztvevőknek alkalma nyílik egy baráti, önfeledt ismerkedésre egy kellemes falatozás keretében.
Vendégeik vehetik először kézbe és olvashatják Herczeg Ágnes – Pánczél Andrea: Borról neked című új könyvét.
Pár Borpár – Szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön, 14 órától 19 óráig.
A Budavári Borfesztivál kiemelkedő értéke az egyedülálló helyszínre kilátogató, borkedvelő közönség szakmai érdeklődése és igényessége, amit a kiállító borászatok szakemberei személyes jelenlétével és választékuk sokszínűségével hálálnak meg. Az elmúlt évek egyértelmű tapasztalata, hogy az elmélyült szakmai beszélgetések, „közös borkóstolások" a Borfesztivál első két napján, a kora esti órákig jönnek létre. Ezt az időszakot szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is.
A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről. Egyfajta „tesztkóstolás" lesz ez a hozzáértő közönség számára. A szakmai délutánokra érkező látogatók a Borfesztivál belépőjegy mellé kapják meg a végleges borsort tartalmazó kiadványt.
Néhány példa borpárokra, melyeknek két tagját összehasonlítva kóstolhatják az érdeklődők:
– ugyanaz a bor hordóban és acéltartályban erjesztve
– egy szőlőfajta két bora két különböző dűlőről
– egy fajta két bora hozamkorlátozott és nagyobb termésátlagú ültetvényről
– egy érlelt vörösbor forgalmi tétele és egy későbbi évjárat még hordóban érlelődő „testvére"
– egy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral
– egy fehér vagy rosé bor és a belőlük készült gyöngyöző bor
– rosé és fehér bor (blanc de noir) ugyanabból a Pinot noir-ból (vagy más kékszőlőből)
– egy fajta, egy területről, de két nagyon eltérő évjáratból (pl. egy száraz, könnyű bor, és egy túlérett szőlőből készült bor)
– természetesen édes borkülönlegesség „csak" töppedt szőlőből és botrytizálódott szőlőből
… és a sor szabadon és kreatívan folytatható a borászatok elképzelései szerint.
Íme néhány konkrét borpár kedvcsinálónak, melyeket a kiállító borászok standjainál a borkedvelő közönség megkóstolhat:
Linbrunn Pincészet: Kékfrankos 2012 – Kékfrankos 2013 (nagyobb termésátlagú ültetvény – hozamkorlátozott ültetvény)
Bujdosó Szőlőbirtok: Torony 2013 Olasz rizling – Cirkáló 2013 Olasz rizling (acéltartály – hordós érlelés)
Gere Tamás & Zsolt Pincészete Villány: Cabernet franc Válogatás 2009 – Cabernet franc Válogatás 2011 (évjáratok közti különbség)
Csányi Pincészet: Kővilla Válogatás Cabernet franc 2009 – Chateau Teleki Cabernet franc 2012 (forgalmi tétel – hordóminta)
Mészáros Borház: Mészáros Gyöngyöző Rosé 2013 – Mészáros Rosé 2013 (csendes bor – és annak habzó bor változata)
Dula Pincészet: Egri Hegybíró Bora 1999 – Egri Hegybíró Bora 2006 (évjáratok közti különbség)
Bock Pince: Cabernet franc Selection 2007 – Cabernet franc Selection 2009 (évjáratok közti különbség)
Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Késői szüretelésű Rajnai rizling 2012 – Rajnai rizling 2013 (hordós érlelés, félszáraz – acéltartály, száraz)
Laposa Birtok: Laposa 4 Hegy 2013 – Laposa Friss 2013 (acéltartály – hordós érlelés)
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok: Kúria Cabernet franc 2009 – Noblesse Cabernet franc 2009 (különböző korú szőlőültetvényekről)
Thummerer Pince: Tekenőháti Pinot noir 2009 – Tekenőháti Pinot noir 2011 (forgalmi tétel -hordóminta)
Magyarország ízei – Taste of Hungary! Fedezze fel Magyarország ízeit a Borfesztiválon! Hazánk legnagyobb borszakmai rendezvénye az idei évben először egy különleges programmal szeretné felhívni a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, helyi szőlőfajtáink sajátosságaira, és elsősorban – de nem kizárólag – külföldi látogatóinkat bevezetni a magyar borok szépségeibe. A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban szeretne a Borfesztivál támpontokat adni. Cél, hogy minél több magyar szőlőfajtából készített bort és egyéb más, Magyarországra jellemző borkülönlegességet tudjanak megkóstolni a borkedvelők a fesztivál ideje alatt.
A teljesség igényével fellépni még a Borfesztivál tágas keretei között sem lehetséges, ezért minőségi válogatást alkalmazva, az előző évek VinAgora éremmel díjazott borait mutatja be a Borfesztivál kóstolási útvonalain.
2014. szeptember 10-14.
23. Budavári Borfesztivál – Borünnep
Budai Vár
Lantai József