2024.szeptember.02. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

12. Spinoza Zsidó Fesztivál

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/83322"><img class="image image-preview" src="/files/images/spinO.preview.jpg" border="0" width="461" height="369" /></a></span>2014. szeptember 8-án, hétfőn elkezdődik a két héten át tartó 12. Spinoza Zsidó Fesztivál, melynek különlegessége, hogy a látogatók egy időben és egy helyen élvezhetik a zsidó kultúra valamennyi műfaját: a színházat, filmet, kabarét, irodalmat, zenét, operát és a tudományt egyaránt. (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/82250">http://euroastra.hu/node/82250</a>) Az alábbiakban tekintsék át az első hét ajánlatát. <p> 

spino.preview2014. szeptember 8-án, hétfőn elkezdődik a két héten át tartó 12. Spinoza Zsidó Fesztivál, melynek különlegessége, hogy a látogatók egy időben és egy helyen élvezhetik a zsidó kultúra valamennyi műfaját: a színházat, filmet, kabarét, irodalmat, zenét, operát és a tudományt egyaránt. (lásd: http://euroastra.hu/node/82250) Az alábbiakban tekintsék át az első hét ajánlatát.

 

spino.preview2014. szeptember 8-án, hétfőn elkezdődik a két héten át tartó 12. Spinoza Zsidó Fesztivál, melynek különlegessége, hogy a látogatók egy időben és egy helyen élvezhetik a zsidó kultúra valamennyi műfaját: a színházat, filmet, kabarét, irodalmat, zenét, operát és a tudományt egyaránt. (lásd: http://euroastra.hu/node/82250) Az alábbiakban tekintsék át az első hét ajánlatát.

 

Szeptember 8. hétfő 19 óra

Heller Ágnes estje

Holokauszt, a radikális gonosz

Beszélgetőpartner: Kardos András

 

Szeptember 9. kedd 19 óra

Bächer Iván: Az én zsidó kabarém – Politikai kabaré kuplékkal

Hogyan kell zsidó kabarét írni? – különösen ma! A pesti zsidóság és a pesti kabaré kapcsolata, mindkettő hanyatlása és mindkettő túlélése, korabeli kuplékkal és dalokkal.

Szereplők: Fesztbaum Béla, Eszes Fruzsina, Rácz Attila

Zongoránál: Ökrös Ottó

 

Szeptember 10. szerda 19 óra

Címzett ismeretlen – Levéldráma

Írta: Kathrine Kressmann Taylor

Fordította: Kiss Marianne

Az 1938-ban írt amerikai dráma „csupán" egy levélváltás két barát között. E leveleket Los Angelesben, illetve Németországban írják 1932 -34 között. A két barát egyike Eisenstein, a német-zsidó amerikai képkereskedő, a másik meg egykori üzlettársa, Schulse, aki 1932-ben visszatér Németországba. A levélváltás megmutatja, miként zúz szét egy barátságot a XX. század legsötétebb időszaka. Eisenstein a leveleivel bizonyítja, hogy a náci Németországban egy levélváltás is halálos kimenetelű lehet. A dráma elénk tárja a nácizmus rafinált mechanizmusát.

Szereplők:

Eisenstein – Kulka János

Schulse – László Zsolt

Grisella – Pető Kata

Rendező Groó Diana

Producer: Naszódi Katalin

 

Szeptember 11. csütörtök 19 óra

Rose – Monodráma

"Az ember egy hétig üldögél egy padon, nevet, sír, vitatkozik, és közben emlékezik a halottakra, és mindez arra való, hogy emlékeztessen bennünket: egyazon néphez és kultúrához tartozunk…'

Rose, az idős zsidó nő mondja el életét a kis ukrajnai falutól a koncentrációs táboron keresztül Palesztinán át egészen Amerikáig.

Írta: Martin Sherman

Fordította: Prekop Gabriella

Rendező: Ilan Eldad

Előadja: Vári Éva

 

Szeptember 12. péntek 19 óra

Humoros klezmer koncert – SabbathSong Klezmer Band

Az együttes tagjai:

Bódi Mónika – hegedű,

Csányi Sándor – tangóharmonika

Szabó Bálint – klarinét

Szentkirályi György – buzuki, gitár

Langer Zoltán – nagybőgő

Andrasics Szabolcs – dob

Masa Tamás – trombita, furulya, ének

Masa Anita – ének

 

Szeptember 13. szombat 15 (!) óra

Schwarcz Sándor Debrecenje – Radó Gyula filmje

Portréfilm egy hosszú időt megélt öregemberről, a 96 éves korában 2007-ben elhunyt Schwarcz Sándorról. Schwarcz hét munkaszolgálatos behívó és öt koncentrációs tábor után – kétszer fordították vissza a gázkamra kapujából – megfogadta: Életben maradásom esetén gyűlölködés és bosszúérzés nélkül kívánok élni. Segíteni a gyengéken és a rászorultakon.

Ígéretét betartotta! Hatvankét éven át! Hittel, szenvedélyesen és szeretettel!

Hogyan mondd el fiadnak….? –  film

Rendezte: Radó Gyula

Idézet a Talmudból és idézet a filmből. Hogyan mondod el az elmondhatatlant, hogy mi történt 1944-ben? Hogyan mondod el, mennyire kínoz a hiány, kiirtott embertársaid és azok meg nem született gyermekeinek hiánya? Fejtő Ferenc mondja el, hogyan mondd el…

Mindezt Szegeden, 2005-ben, Fejtő Ferenc kilencvenöt éves korában.

 

Szeptember 13. szombat 19 óra

Karinthy, a Frici – Színdarab

A darab a Kohn család története Karinthy Frigyesig és egyben korrajz is. Történetek Budapestről Berlinen át Stockholmig. Történetek Karinthy feleségéről, 'Európa legszebb zsidó nőjéről', Böhm Arankáról, aki Auschwitzban végezte.

Írta: Murányi Péter

Karinthy személyben: Székhelyi József

Rendezte: Székhelyi József

 

Szeptember 14. vasárnap 15 óra

'Én nem vagyok magyar?'

Zsolnai Júlia személyes vallomása létezésről, kettős identitásról. Minderről fájdalommal, lírával és humorral beszél a magyar irodalom legjelesebb íróinak segítségével Adytól Karinthy Frigyesig, Örkénytől Esterházyig.

Közreműködik: Győrffy Gergely hegedűművész

Szerkesztette-rendezte: Zsolnai Gábor

Előadja: Zsolnai Júlia

 

Szeptember 14. vasárnap 19 óra

Istenhit Auschwitz után?

Ki ne tette volna fel a kérdést: hogyan lehet hinni Istenben, ha „megengedte" a holokauszt megtörténtét? Az előadás e kérdés három aspektusát vizsgálja: 1. A zsidó történelemben valóban egyedi esemény-e  a soá? 2. Milyen válaszokat adott a zsidó teológia arra a kérdésre, hogy hol volt Isten a holokausztban? 3. Hitt-e valóban Istenben az, aki a soá után elvesztette a hitét, és hisz-e az, aki épp a soá miatt talál rá a hitre?

Előadó: Balázs Gábor eszmetörténész

 

Jegyvásárlás:

Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján a műsor kezdetéig

Hétvégén és ünnepnapokon: az előadások előtt egy órával

További információ: spinozahaz@spinozahaz.hu

 

Spinoza Színház

Budapest Dob u. 15.

 

http://spinozahaz.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.