2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A fedezetkezelés biztonságot nyújt

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/83457"><img class="image image-preview" src="/files/images/fedezet.preview.jpg" border="0" width="483" height="238" /></a></span>Az Első Fedezetkezelő Zrt. sajtóreggelijén, a Continental Hotel Zara, Budapest termében.A magyar piac legnagyobb, magántulajdonban lévő szolgáltatója - Dr. Novák Zalán, az Első Fedezetkezelő Zrt. vezérigazgatója és Stickl László, az Első Fedezetkelező Zrt. igazgatótanácsának az elnöke - mutatta be a magyar fedezetkezelési piacot, tapasztalatait és a fejlődési trendeket. </p> <p> 

fedezet.previewAz Első Fedezetkezelő Zrt. sajtóreggelijén, a Continental Hotel Zara, Budapest termében.A magyar piac legnagyobb, magántulajdonban lévő szolgáltatója – Dr. Novák Zalán, az Első Fedezetkezelő Zrt. vezérigazgatója és Stickl László, az Első Fedezetkelező Zrt. igazgatótanácsának az elnöke – mutatta be a magyar fedezetkezelési piacot, tapasztalatait és a fejlődési trendeket.

 

fedezet.previewAz Első Fedezetkezelő Zrt. sajtóreggelijén, a Continental Hotel Zara, Budapest termében.A magyar piac legnagyobb, magántulajdonban lévő szolgáltatója – Dr. Novák Zalán, az Első Fedezetkezelő Zrt. vezérigazgatója és Stickl László, az Első Fedezetkelező Zrt. igazgatótanácsának az elnöke – mutatta be a magyar fedezetkezelési piacot, tapasztalatait és a fejlődési trendeket.

 

A végre újra életjeleket mutató magyar építőipar kis és közepes szereplői számára a lánctartozások, a kifizetetlen megrendelések jelentik a legnagyobb veszélyt. Számos nagyberuházás átadását bénították meg pénzükhöz nem jutó alvállalkozók kétségbeesett akciói, ami az építtető és finanszírozó számára is komoly arculatvesztéssel járt. Mindez az egész nemzetgazdaság számára káros, és jelentős többletterhet jelent.

Kevesen tudják, hogy a problémára már régóta létezik – törvényben is garantált – megoldás, amelynek alkalmazása szerencsére egyre jobban terjed. Ez az eljárás a fedezetkezelés, amely megszünteti a kifizetetlenségből származó problémákat.

 

A fedezetkezelés biztonságot nyújt az építőipari beruházások szereplőinek.A piaci érdeklődés növekszik – Csökkenő kockázat építtetőnek és vállalkozóknak.

 

A statisztikák azt mutatják, hogy sok évi hanyatlás után jelentős fellendülés zajlik a magyar építőiparban. A KSH adatai szerint az idei első félévben közel 23 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene, és az ágazat vállalatainak megrendelésállománya június végén 57 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A nagy beruházások megvalósulását korábban azonban nemcsak a rossz konjunktúra, hanem a területen tapasztalt rengeteg visszaélés és vita is lassította: kifizetetlen alvállalkozók, elhúzódó jogviták, a már kész projektek blokádja.

 

„Ezeket a kockázatokat majdnem teljes mértékben kiszűri a fedezetkezelés jogintézménye, amely – noha ez a tény a közvélemény számára kevéssé ismert – 2010 óta kötelezően alkalmazandó minden, nagyságrendileg másfél milliárd forintot meghaladó értékű építési beruházás esetében" – húzta alá egy szerdai sajtóbeszélgetésen Novák Zalán, az Első Fedezetkezelő Zrt. vezérigazgatója. Így a fedezetkezelés is támogatója lehet a remélhetőleg középtávon is folytatódó fellendülésnek.

 

A piacon legnagyobb, kizárólag fedezetkezeléssel foglalkozó szolgáltatónál éves szinten ötven-száz darabra becsülik a fedezetkezeléssel biztosított magyarországi projektek számát. Ezek jelentős része jelenleg még az állami/közösségi szférában zajlik, de a magánpiacon is legalább 200-400 milliárd forint értékben indulnak építőipari nagyberuházások. Tapasztalataik szerint az utóbbi időben jelentősen növekszik az érdeklődés az általuk nyújtott szolgáltatások iránt.

 

A fedezetkezelés legfontosabb célja, hogy biztonsági garanciát nyújtson minden résztvevőnek. A beruházó számára csökkenti a beruházás problémamentes befejezésének kockázatát. Ráadásul a vállalat hírneve sem sérül – nem történhet meg, hogy az elégedetlen vállalkozók a médiához fordulva hozzák rossz hírbe az építtetőt, noha ő átutalta pénzüket, csak az valahol kézen-közön eltűnt – mint ahogyan ez korábban gyakran megesett.

A fővállalkozó is biztonságban van, mert csak akkor kell megkezdenie egy – műszakilag pontosan körülhatárolt – építési ütemet, ha annak pénzügyi fedezete a fedezetkezelőnél már rendelkezésre áll.

 

Ha az adott ütem a műszaki ellenőr által igazoltan elkészült, a benyújtott számlákat a fedezetkezelő fizeti ki – méghozzá a regisztrált alvállalkozóknak akár közvetlenül is. Ez viszont a munkát ténylegesen elvégző cégeknek jelent garanciát – nincs sorbanállás, nem tűnhet el a pénz a vállalkozói láncban. Ráadásul akár már néhány nappal a teljesítést követően pénzükhöz juthatnak a közreműködők.

 

„Rendkívül fontos, hogy a vállalkozók regisztrálják magukat, mert csak így tudjuk számukra garantálni elvégzett teljesítményük ellenértékének kifizetését. Aki a rendszerben nem szerepel, az gyakorlatilag számunkra sem létezik" – hívta fel a figyelmet erre a szükséges lépésre Novák Zalán. A jogszabályban előírt regisztrációs kötelezettség azért is fontos, mert az utóbbi időben az építéshatósági eljárások során nemcsak a fedezetkezelői szerződés meglétét, hanem az adminisztrációs kötelezettség pontos teljesítését is ellenőrzik. Ha ez hiányzik, büntetést szabhatnak ki.

 

Az Első Fedezetkezelő Zrt. továbbfejlesztette az eredetileg a minisztérium által elkészíttetett szoftvert, amely nyilvántartja a projektben résztvevő vállalkozókat, számláikat és a teljesített kifizetéseket, és amely a jövőben akár összekapcsolhatóvá is válhat a már szintén bevezetett elektronikus építési naplóval. A rendszer minden szokásos építőipari folyamatot, így például az eltérő szerződéses devizanemeket, a jóteljesítési garanciákat és a kifizetett előlegeket is képes kezelni.

 

A rendszer másik nagy előnye, hogy szigorú határidőkhöz és eljárási lépésekhez köti a vitás kérdések rendezését. Ilyen módon szinte teljes egészében elmaradnak a korábban hosszan elhúzódó viták és jogorvoslati eljárások. Ha mégis perre kerülne sor, a vitatott vállalkozói díj a végleges döntésig a fedezetkezelő letéti számláján marad.

 

„A piac egyre nagyobb mértékben igényli szolgáltatásainkat" – mondta el a vezérigazgató. Az Első Fedezetkezelő olyan nagy megrendelők projektjeinek lebonyolításában működik illetve működött közre korábban, mint a Stadler, a Bridgestone vagy az OTP Ingatlan által kivitelezett 300 lakásos győri Dália Palota. Az elmúlt két évben a sikeresen lebonyolított beruházások összértéke meghaladta a 60 milliárd forintot, az így létrejött beruházások eredményeképpen több ezer ember jutott új munkahelyhez.

 

A fedezetkezelő szoros kapcsolatban áll a bankokkal is, hiszen finanszírozóként nekik is fontos érdekük fűződik ahhoz, hogy a meghitelezett nagyprojektek lehetőleg zökkenőmentesen haladjanak az átadás felé, a hitelből kifizetett pénzek oda kerüljenek, ahová szánták őket. Ezért az Első Fedezetkezelő Zrt. eredményesen működik együtt a Raiffeisen Bankkal, a Citibankkal, de az OTP-vel és az UniCredit Bankkal is sikeresen valósítottak már meg közös projekteket.

 

http://www.elsofedezetkezelo.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.