2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jezsuita Sziget 2014 – Párbeszéd a családról

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/83474"><img class="image image-preview" src="/files/images/Jsziget.preview.jpg" border="0" width="461" height="344" /></a></span>A több éves hagyománnyal rendelkező Jezsuita Szigeten minden évben egy különösen aktuális témára irányítják a figyelmet. Idén, a püspöki szinódushoz kapcsolódva, a családot állítják fókuszba.</p> <p> 

 jsziget.previewA több éves hagyománnyal rendelkező Jezsuita Szigeten minden évben egy különösen aktuális témára irányítják a figyelmet. Idén, a püspöki szinódushoz kapcsolódva, a családot állítják fókuszba.

 

 jsziget.previewA több éves hagyománnyal rendelkező Jezsuita Szigeten minden évben egy különösen aktuális témára irányítják a figyelmet. Idén, a püspöki szinódushoz kapcsolódva, a családot állítják fókuszba.

 

Vörös Éva PR menedzser tájékoztatása szerint audiovizuális, irodalmi és tudományos oldalról is megközelítik a témát. A programsorozat módszertanilag is színes lesz, hiszen előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken felül interaktív mesekönyv-bemutatóra, kiállításra, valamint koncertekre és táncházra is sor kerül a bő egy hét folyamán. A közönség aktivitására minden rendezvény esetében számítanak. Sőt, a programok fő erénye, hogy nem pusztán a helyszínen megvalósuló zárt eseményeket kínálnak, hanem a sziget idejére és röviddel már azt megelőzően is a honlapon létre hoznak egy interaktív felületet, ahova a családdal kapcsolatos tartalmakat töltenek fel, továbbá moderált csevegést folytatnak az érdeklődőkkel.

Kövesse Ön is, kedves Olvasónk a programot, várják a véleményét!

 

Szeptember 18., 17.00 – Ünnepélyes nyitó szentmise

 

Szeptember 20., 18.00 – Petrás Mária kerámiáiból nyílik kiállítás Mária erejével címmel.

A megnyitó ünnepségen Petrás Mária moldvai csángó énekeket énekel.

 

Szeptember 20., 19.00 – Moldvai családi táncház a Hencida Népművészeti Egyesülettel

 

Szeptember 21., 19.00 – Palojtay János zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti

Egyetem doktori hallgatója Bach, Mozart, Chopin, Scriabin és Debussy műveiből ad koncertet.

 

Szeptember 22., 18.00 – Kerekasztal-beszélgetés Mi segíti igazán a családot, hogy boldog

otthon legyen? címmel. Erre az alkalomra olyan hiteles keresztény házaspárokat (Keresztes Ilona és Mohay Tamás, Palóczné Kovács Beáta és Palócz Zsolt, Tereza Worowska és Dénes István, Zöldyné Szita Zsóka és Zöldy Pál) hívtak meg, akik szívesen megosztják értékes tapasztalataikat és hasznos technikáikat arra vonatkozóan mitől is lesz boldog otthonná egy család.

 

Szeptember 23., 18.00 – Család filmklub. A filmklub-sorozat az esztétika, valamint a

pszichológia és a szociológia határterületein keresi a választ mozgóképes műalkotások által felvetett, családdal kapcsolatos társadalmi problémákra. A filmeket követő beszélgetéseket minden alkalommal Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes vezeti. Először Hirokazu Koreeda Anyátlanok (2004., 141') című filmje kerül vetítésre. Meghívott vendégeink: Mispál Attila filmrendező tanár és Csáki-Pallavicini Zsófia gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus.

 

Szeptember 24., 18.00 – Mit várhatunk a szinódustól? címmel kerekasztal-beszélgetés.

Résztvevők: Török Csaba katolikus pap, teológus, Vértesaljai László SJ és Sajgó Szabolcs SJ jezsuita szerzetesek.

 

Szeptember 25., 18.00 – Család és egészség címmel tudományos, ugyanakkor interaktív

eszmecserét szerveznek, ahol a család egészségügyi- és különösen is mentális védőfaktor-szerepét járják körül az egészségügyi szakember vendégek: Beöthy Tamás jezsuita szerzetes, Bicsák Ágnes orvos, Jung Csilla pszichológus, Palicz Tamás orvos. Moderátor: Szigeti Szabolcs közgazdász-szociológus.

 

Szeptember 27., 17.00 – a Talita.hu szervezésében beszélgetésre kerül sor, amely a Teljes

            család – csak egy mítosz? címet viseli.

 

Szeptember 27., 18.30 – Páros élet zongorával – Hegedűs Endre és Katalin beszélgetős estje

 

Szeptember 28., 10.00 – Sálmese: interaktív mesekönyv-kiállítás megnyitója. A még kiadásra

nem került történet Bogdán Viki (illusztrátor) és Molnár Krisztina Rita (író, költő) alkotása. A megnyitón a moderátor, Ijjas Tamás arról beszélget az alkotókkal, akik nem mellesleg gyakorló anyukák is, hogyan keletkezett a mű, hogyan működik a gyermeki kreativitás, hogyan őrizzük ezt meg, milyenek a varázslatos idősek, hogyan születnek a példaképek. A programnak a Loyola Café ad otthont.

 

Szeptember 29., 19.00 – Sajgó Szabolcs SJ jezsuita teológus a szerelemről, elköteleződésről

            tart teológiai ismeretterjesztő előadást.

 

És a szigeten túl is folytatják!

Október 7., 18.00 – Család filmklub. Radu Jude: Mindenki a mennybe megy (2012., 107'). Vendégeink: Lukácsy György filmes újságíró és Fábián Zsuzsanna logopédus.

November 4., 18.00 – Család filmklub. Tarr Béla: Családi tűzfészek (1979., 100'). Vendégeink: Gelencsér Gábor filmesztéta és Tóth Olga akadémikus, családszociológus.

December 2., 18.00 – Család filmklub. Alejandro González Innáritu: Biutiful (2009., 148'). Vendégeink: Varsányi Ferenc filmrendező, filmes szakember és Spronz Péter pszichológus.

 

Párbeszéd Háza

Budapest, Horánszky utca 20.

 

http://parbeszedhaza.hu/

https://www.facebook.com/jezsuitasziget

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.