2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Drágállják a távfűtést, de nem tudják, mennyibe kerül

4 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/83894"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_676.jpg" border="0" width="301" height="167" /></a></span>Környezetbarát, olcsó és áramkimaradás alatt is működik - ezek a távfűtés jellemzői, a magyarok fele viszont nem ismeri az elterjedt fűtési forma előnyeit. A csepeli és pesterzsébeti lakótelepeket távfűtéssel ellátó Alpiq Csepeli Vállalatcsoport felmérése<a name="_ftnref1" href="#_ftn1" title="_ftnref1">[1]</a> szerint számos tévhit kering még a köztudatban. A fűtésszezon kezdete a nyakunkon, érdekes azonban, hogy a magyarok fele nincs tisztában a gáz és az egyéb fűtési lehetőségek költségeivel.<strong> </strong></p> <p> 

images 676Környezetbarát, olcsó és áramkimaradás alatt is működik – ezek a távfűtés jellemzői, a magyarok fele viszont nem ismeri az elterjedt fűtési forma előnyeit. A csepeli és pesterzsébeti lakótelepeket távfűtéssel ellátó Alpiq Csepeli Vállalatcsoport felmérése[1] szerint számos tévhit kering még a köztudatban. A fűtésszezon kezdete a nyakunkon, érdekes azonban, hogy a magyarok fele nincs tisztában a gáz és az egyéb fűtési lehetőségek költségeivel.

 

images 676Környezetbarát, olcsó és áramkimaradás alatt is működik – ezek a távfűtés jellemzői, a magyarok fele viszont nem ismeri az elterjedt fűtési forma előnyeit. A csepeli és pesterzsébeti lakótelepeket távfűtéssel ellátó Alpiq Csepeli Vállalatcsoport felmérése[1] szerint számos tévhit kering még a köztudatban. A fűtésszezon kezdete a nyakunkon, érdekes azonban, hogy a magyarok fele nincs tisztában a gáz és az egyéb fűtési lehetőségek költségeivel.

 

A panelnek számos előnye és hátránya van, az Alpiq felmérése szerint a magyarok legfőbb hátrányként a távfűtés költségeit róják fel a lakótelepi lakások esetén, csupán negyedük van tisztában azzal, hogy ez a legolcsóbb fűtési formák egyike.  „Amit sokan figyelmen kívül hagynak a költségek összehasonlításakor, hogy a távfűtés esetében nem kell megvennünk az egyedi cirkót vagy a kazánt, nem kell karbantartásra vagy komoly hiba esetén a cserére költeni, de nincs szükség pl. a kémény ellenőrzésére és javítására sem. Ezek közvetve mind a fűtésköltség részeit jelentik." – mondta el Kovács Attila, az Alpiq munkatársa.  A panellakók viszont leginkább a rossz hőszigetelésre és a zajokra panaszkodnak.  A lakótelepeken élők válaszaiból kiderül, hogy a felújított panel vonzó lakóhely, de a családi házban élők fele is szívesen lakna újszerű lakótelepi lakásokban. 

 

Napokig nincs meleg víz a távfűtött lakásokban a nyári karbantartás alatt – gondolja a válaszadók fele.  Az igazság azonban az, hogy szemben a régebbi gyakorlattal, ma már egyáltalán nem szünetel a vízszolgáltatás az éves ellenőrzések alatt.  Előnye még a távfűtésnek – ezzel a panellakók 71 százaléka tisztában is van -, hogy ha nincs áram a lakásban, attól még működik a fűtés, ellentétben a központi gázfűtéssel és a gázcirkókkal, ahol az indításkor szükséges az elektromos szikra. „Dániában a távfűtés a lakások több mint 50 százalékában elérhető, Magyarországon ez 16 százalék. Az Alpiq Csepeli Erőműve jelenleg 19 ezer lakásban biztosítja a távfűtést Budapesten, reményeink szerint ez a szám a jövőben még nőhet" – mondta el Kovács Attila.

 

A megkérdezettek csupán 45 százaléka tudja azonban, hogy a távfűtés a leginkább környezetbarát fűtési rendszer. „Nem elhanyagolandó tény, hogy a távfűtéses környezetben, a lakótelepek lakásaiból nem kerül e levegőbe szén-dioxid, szén-monoxid és nitrogén-oxid.  Ráadásul a mi esetünkben a hő mint az áramtermelés mellékterméke jut el az erőműből a lakásokba, tehát előállításakor nem keletkeznek más anyagok." – tette hozzá az Alpiq szakembere.

  • A felmérést kitöltők több mint 50 %-a a rossz hő- és hangszigetelés miatt nem tartja vonzónak a panellakásokat.
  • A válaszadók 50%-a szeretne felújított panellakásban lakni.
  • 85%-nak az a legfontosabb, hogy olcsó legyen a fűtés,
  • de 51% nem tudja, mennyi a gáz ára.
  • csak 24% tudja, hogy a távfűtés lehet árban a legkedvezőbb fűtési forma


[1] Alpiq online felmérés, 2014. szeptember

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.