2024.szeptember.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Liszt Ferenc: Requiem

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/85088"><img class="image image-preview" src="/files/images/bubno.preview.jpg" border="0" width="453" height="303" /></a></span>A legszebb magyar requiemet hallhatják a Szent Efrém férfikar előadásában a halottak napján, november 2-án, vasárnap este 20 órakor a Szent István Bazilikában: Liszt Ferenc csodálatos gyászmiséjét. <p> 

bubno.previewA legszebb magyar requiemet hallhatják a Szent Efrém férfikar előadásában a halottak napján, november 2-án, vasárnap este 20 órakor a Szent István Bazilikában: Liszt Ferenc csodálatos gyászmiséjét.

 

bubno.previewA legszebb magyar requiemet hallhatják a Szent Efrém férfikar előadásában a halottak napján, november 2-án, vasárnap este 20 órakor a Szent István Bazilikában: Liszt Ferenc csodálatos gyászmiséjét.

 

„A mű talán nem dalol oly szívhez szólóan, mint Mozarté, nem hordoz olyan drámai töltetet, mint Verdié, s nem is olyan grandiózus, mint Berliozé – tájékoztatott Bubnó Tamás a Férfikar művészeti vezetője. De mind közül – az én véleményem szerint – a legimádkozóbb, a legszelídebb."

 

„Efrémes kollégáim: Komáromi Márton, Viszló István, Laborfalvi Soós Béla és Cser Péter éneklik a szólókat, s Virágh András orgonaművész működik közre a mű előadásában.

Emlékezzünk elhunyt szeretteinkre, barátainkra, kollégáinkra együtt vasárnap este a Szent István Bazilikában."

 

A hangversenyre a belépés ingyenes.

 

A műről Hamburger Klára írta: "az 1866-67-ben, a mexikói forradalmárok kivégezte császár emlékére írott férfikari Requiem valóságos tárháza a magyar moll-ból származó hangzatokkal-dallamokkal festett, félelmetes és fájdalmas részleteknek. A hangsor "robbanó" feszültségű akkordjait felbontva – horizontálisan – és szimultán, azaz vertikálisan is alkalmazza a zeneszerző, az apokaliptikus szöveg érzékletes megkomponálása céljából."

 

„Ifjúkorom óta úgy tartom, hogy meghalni sokkal egyszerűbb, mint élni. Még ha gyakran szörnyű, hosszas fájdalmak előzik is meg a halált, az mégis mindig megváltásunk a lét nem önkéntesen vállalt igája alól. (…) Férfihangokra írott Requiememben megpróbáltam a halál szelíd, megváltó hangulatát kifejezni. Ez még a Dies iraeben is megmutatkozik, ahol elkerülhetetlen volt, hogy a rémület uralkodjék." (Liszt Ferenc a műről Lina Ramannnak)

 

http://szentefrem.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.