2024.szeptember.03. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vietnámi-magyar nukleáris együttműködés — „A magyarok nagyon kedves, segítőkész emberek”

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/85107"><img class="image image-preview" src="/files/images/Dsc_0020.jpg" border="0" width="474" height="266" /></a></span>Atomenergetikai és nukleáris technológiai továbbképzésen vett részt közel kétszáz vietnámi oktató és kutató hazánkban. Az ötödik csoport tagjai kapták meg oklevelüket október utolsó napján egy zenés ünnepség keretében.

dsc 0020Atomenergetikai és nukleáris technológiai továbbképzésen vett részt közel kétszáz vietnámi oktató és kutató hazánkban. Az ötödik csoport tagjai kapták meg oklevelüket október utolsó napján egy zenés ünnepség keretében.

dsc 0020Atomenergetikai és nukleáris technológiai továbbképzésen vett részt közel kétszáz vietnámi oktató és kutató hazánkban. Az ötödik csoport tagjai kapták meg oklevelüket október utolsó napján egy zenés ünnepség keretében.

Hallottak már egy magyar és más országbeliek ünnepségén a külföldit magyarul Bánk bánból énekelni a Hazám, hazámat? És magyar népdalt ugyancsak hibátlan kiejtéssel előadni? És jöttek oda Önökhöz teljesen ismeretlenül a külföldiek, hogy csupa barátságból koccintsanak? Önöknek eszébe jutna ilyesmi? Mert ez történt a Magyarországra érkezett ötödik vietnámi csoport oklevélátadási ünnepségén az Ezersárkány Étteremben, miután megtartották beszédüket a magyar és a vietnámi díszvendégek, köztük , Dr. Nguyen Thanh Tuan, Vietnám nagykövete és Dr. Phan Bich Thien, a Magyar-Vietnami Kapcsolatért Közhasznú Alapítvány elnöke.

 

Így ünnepelték meg azt, hogy közel kétszáz vietnami egyetemi oktató látogatott el Magyarországra, ahol sikeresen megtörtént atomenergetikai és nukleáris technológiai továbbképzésük. Az oktatást a Közép-Európai Technológiai Vezetési Tanácsadó Kft. (CETEMCOM) szervezte, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében és az MVM Paksi Atomerőműben tartották.

 

 „Magyarországon a gyakorlati lehetőségek nagyon jók a nukleáris technológiai képzés területén" – mesélték a vietnámiak az est folyamán. A csoportok számára a legkiemelkedőbb élmény egyértelműen az volt, hogy a való életben is gyakorolhatták az atomerőművi berendezések karbantartását az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Karbantartó Gyakorló Központjában (KGYK), valamint a BME NTI egyetemi reaktorában a három hetes elméleti oktatás után. Kuriózum  nálunk az – mesélte Lukács Péter, a KGYK vezetője -, hogy a karbantartást valódi főberendezéseken lehet gyakorolni – az előkészítő tárgyalások során ez nagyon pozitív benyomást keltett a vietnámi tárgyalófélben.

 

Az egyetemi oktatókból és kutatókból álló csoportok a hat hetes képzés során átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szereztek az atomenergia biztonságos felhasználásáról, valamint az atomerőművek működéséről. Rendkívül sok hasznos tudásra tettek szert  – emelte ki a csoportvezető – mind a BME Nukleáris Technológiai Intézet, mind pedig az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. oktatói által tartott képzéseken. A vietnámi csoport vezetője, Truong Huu Tri kiemelkedő tudásúnak tartja a magyar szakembereket, akik tapasztalataikat szívesen adják tovább másoknak. A magyarokról meg az a véleménye, hogy „általában véve szintén nagyon kedves, segítőkész emberek".

Bár a jövőben további csoportok érkezése várható, de „kisebb csoportokban tervezünk szakáganként, témánként mélyebb, alaposabb oktatást biztosítani a vietnámi szakembereknek" – tudtuk meg Thuróczy Lászlótól, a CETEMCOM Kft. igazgatójától. Így folytatják a nukleáris energia békés célú felhasználásával kapcsolatos programokat.

Ám külön felhívták a képzésen részt vett vietnámiak figyelmét az elméleti oktatásnál arra – emelte ki Dr. Cifrus Szabolcs, a BME Nukleáris Technikai Intézetének megbízott igazgatója -, hogy az atomenergia és biztonsága igen jelentős témakör. Amit ők kaptak, azt csupán ízelítőnek tekintsék. Még igen sokat kell tanulniuk, hogy tudásukat a lehető legjobban tudják kamatoztatva tovább adni a majdani szakemberek képzésében.

 

Milyennek tartották Magyarországot? – kérdek néhány vietnámit. Egyetértettek, hogy gyönyörű, kellemes, szép és nyugodt országnak rengeteg szebbnél szebb látnivalóval. Hogyan értékelik itt tartózkodásukat? Hasznosnak. A számos kirándulásnak köszönhetően (Balaton, Pécs, Esztergom stb.) a szakmai tapasztalatszerzés mellett az országról, kulturális értékeinkről is szereztek tapasztalatokat.

És a magyarok milyennek tartják a vietnámiakat és Vietnámot? Nagyon szorgalmasnak. Kovács Pál, a MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatói tanácsadója, a volt Energiaügyi Álamtitkár elmesélte például, hogy egy régi szakmabéli ismerőse eltűnt a szeme elől. Mikor Vietnámban járva rákérdezett név szerint az energetikai minisztertől, tudnak-e róla valamit, öt perc múlva már kezébe adták a telefont – beszélhetett az „elveszettnek" hitt baráttal.

 

 

Vissza- és előretekintés az együttműködésről

A vietnami – magyar oktatási együttműködés kezdete a nukleáris technológia területén 2012 szeptembere folyik. Azóta öt csoportban 196 fő vett részt a képzéseken. Az oktatási program az évek során számos nemzetközi elismerést is szerzett. Legutóbb a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) fogalmazott meg pozitív véleményt 2014 szeptemberi közgyűlésén az együttműködésről, kiemelve az országok közötti információ és tudás átadásának fontosságát.

Az elmúlt években igen intenzíven fejlődik a kapcsolat Magyarország és Vietnam között, az országok kormányai folyamatosan igyekeznek feltérképezni a két ország közti együttműködési lehetőségeket. 2013-ban, a vietnami Köztársasági Elnök Magyarországra látogatásakor aláírták a kormányzati együttműködési megállapodást a nukleáris energia békés célú, biztonságos hasznosításáról, felhasználásáról.

Bodrog Beáta

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.