2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

November az Európa Pontban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/85253"><img class="image image-preview" src="/files/images/eu_23.jpg" border="0" width="461" height="360" /></a></span>2014-ben számos, Európa történelmét befolyásoló esemény évfordulójára emlékezünk: 100 éve tört ki az első világháború, 25 évvel ezelőtt omlott le a berlini fal és bontották le a vasfüggönyt, hazánk pedig éppen 10 éve csatlakozott az Európai Unióhoz. <p> 

eu 232014-ben számos, Európa történelmét befolyásoló esemény évfordulójára emlékezünk: 100 éve tört ki az első világháború, 25 évvel ezelőtt omlott le a berlini fal és bontották le a vasfüggönyt, hazánk pedig éppen 10 éve csatlakozott az Európai Unióhoz.

 

eu 232014-ben számos, Európa történelmét befolyásoló esemény évfordulójára emlékezünk: 100 éve tört ki az első világháború, 25 évvel ezelőtt omlott le a berlini fal és bontották le a vasfüggönyt, hazánk pedig éppen 10 éve csatlakozott az Európai Unióhoz.

 

Ennek a történelmi szálnak egyes darabjait mutatják be novemberben: az André Kertész képeiből, valamint a berlini fal leomlásáról és az EU-s csatlakozásunkról szóló kiállítással az első világháborút, valamint a megosztott Európát idézik fel, a háború sújtotta Európát, amelyben 100 évvel később az Európai Uniónak köszönhetően ismeretlenek a harcok. Vendég lesz a legendás Bizottság zenekar egykori frontembere, Wahorn András, aki a Wahorn Airport formációval lép fel a kiállítás megnyitóján, november 7-én.

 

November 19-én a Lumière Filmklubban a Buddha elsüllyedt szégyenében című filmet vetítik. Az alkotás egy hatéves afgán kislányról szól, aki rendes gyerekként nem akar mást, mint iskolába járni, megtanulni írni és olvasni. Ám a kemény muszlim törvények tiltják, hogy a nők részt vegyenek az oktatásban, és senki nem akarja befogadni a kislányt. A film kapcsán a Magyarországon élő afgán bevándorlók helyzetéről beszélgetünk. Vendégként Mikes Hannát, az Artemisszió Alapítvány és Kováts Andrást, a Menedék Egyesület képviselőjét, valamint AkelaSabona-t a Baptista Segélyszervezet munkatársát köszönthetjük.

 

November 25-én az „Egy csésze Európa" sorozatban Lengyelországba repülünk. Beszélgetünk híres lengyel plakátokról, filmekről, könyvekről és zenéről. Felidézzük az idén 75 éves Lengyel Intézet gazdag és kacifántos múltját. Nem felejtjük el bemutatni a mai Lengyelországot, az országot, amely csodával határos módon ellenállt a gazdasági válságnak. (A programra a belépés ingyenes, de regisztráció szükséges: euinfo@eu.hu)

 

A hónap zárásaként, november 27-én az Európai gondolkodók sorozat harmadik vendége, a világhírű filmrendező, Krzysztof Zanussi lép az Európa Pont színpadára. A Persona non grata és a Csoda Krakkóban lengyel rendezője „A Kelet az Kelet, a Nyugat az Nyugat – igaza volt Kiplingnek?" címmel tart előadást.

(Előzetes regisztráció szükséges: euthinkers@eu.hu)

 

November 7. 18:00

Fordulópontok Európában – kiállítás

Wahorn Airport – koncert

November 19. 19:00

Lumière Filmklub – Buddha elsüllyedt szégyenében

November 25. 18:00

Egy csésze Lengyelország

November 27. 18:00

– Európai Gondolkodók – Krzysztof Zanussi

 

Európa Pont

Budapest, Lövőház utca 35.

 

http://ec.europa.eu/hungary/index_hu.htm

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.