2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták az idei év tervezőgrafikai díjait a csütörtök este megnyílt 8. Graphifesten

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/85313"><img class="image image-preview" src="/files/images/graphi.preview.jpg" border="0" width="481" height="640" /></a></span>Hat tervező, illetve grafikai stúdió kapott Aranyrajzszög Díjat, valamint kihirdette eredményét tematikus pályázatának a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága is. <p> 

graphi.previewHat tervező, illetve grafikai stúdió kapott Aranyrajzszög Díjat, valamint kihirdette eredményét tematikus pályázatának a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága is.

 

graphi.previewHat tervező, illetve grafikai stúdió kapott Aranyrajzszög Díjat, valamint kihirdette eredményét tematikus pályázatának a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága is.

 

A nyolcadik alkalommal megrendezett Graphifest november 6-án, csütörtökön este nyílt meg, az Aranyrajzszög Társaság (ART), a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT), valamint a Design Terminál közös szervezésében a budapesti Várkert Bazárban. A magyar tervezőgrafikai szakma éves seregszemléjén a hagyományokhoz híven 13. alkalommal adták át az Aranyrajzszög Díjat, valamint kihirdették a MATT tematikus grafikai pályázatának eredményét is.

 

Az Aranyrajzszög Társaság díjára minden évben nyílt pályázat formájában lehet jelentkezni konkrét megbízásokra készült munkákkal.

Idén az év pályakezdő tervezőgrafikusának járó díjjal Kiss József Gergelyt jutalmazták,

a szuverén tervezőgrafika Aranyrajzszög Díját Pletser Cecília kapta,

az év grafikai stúdiójának járó díjat pedig a Mátai és Végh Kreatív Műhely nyerte el.

Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó elismerést Bogányi Gergely vehette át,

a kulturális díjat Nagy Róbert kapta.

2014-ben Aranyrajzszög Életmű Díjjal Darvas Árpád grafikusművészt tüntették ki.

 

A MATT évente meghirdetett tematikus tervezőgrafikai pályázata idén is az egyéni alkotói szándék megjelenítését célozta meg.

2014-ben a „Tér+Kép" című pályázat MATT szakmai díját Lakosi Krisztián és Mrkobrad Marko kapta, különdíjasa pedig Laborc Zsófia lett. A zsűri elnökének, Reza Abedini – teheráni születésű grafikusművész – személyes különdíjával Stumpf Diánát jutalmazta.

A fesztivál ideje alatt a Várkert Bazárban látható az Aranyrajzszög-díjra, illetve az "Tér+Kép" pályázatra beérkezett pályaművekből összeállított kiállítás.

 

A Graphifest további szakmai előadással is várja az érdeklődőket a Design Terminálban: idén a fesztivál vendége Hansje van Halem holland tervezőgrafikus, aki 2003-ban diplomázott a Gerrit Rietveld Akadémián, azóta pedig önálló grafikusként dolgozik. Az alkalmazott plakáttervezésen túl számos más területen is aktívan tevékenykedik: holland bélyegtervek és építészeti alkotások őrzik egyedi kézjegyét. Angol nyelvű előadását november 11-én, kedden 19:00 órától hallgathatják meg az érdeklődők.

Emellett a Design Terminál emeletén a MATT tagok munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők november 6-16. között.

 

2014-es Aranyrajzszög Díjazottak

 

Az év pályakezdő tervezőgrafikusa Aranyrajzszög Díj: Kiss József Gergely

A díjat elnyerő tervező a hagyományos tervezőgrafikai médiumok mellett szeret belevágni kísérleti, a grafika határait feszegető megoldásokba és elmozdulni a színtan, színszűrés, háromdimenziós tervezés, animálhatóság, videóvágás, sound design irányába. Az Endorfin Manufaktúra lekvár csomagolásainál is ez az egyedi megközelítés látszik példaértékűen.

 

A szuverén tervezőgrafika Aranyrajzszög Díj: Pletser Cecília

A díj nyertesének kedvenc anyaga a papír. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több papírhoz köthető projekt után diplomamunkájaként a Vinczemill Papírmerítő és Könyvkötő Műhelynek tervezett arculatot. A tervek meggyőzték Vincze Lászlót és fiait az arculatváltásról. Azóta az elkészült, és most is folyamatosan fejlődő arculat, széles szakmai körökben kapott pozitív visszhangot.

 

Az év grafikai stúdiója Aranyrajzszög Díj: Mátai és Végh Kreatív Műhely

A 14 éve működő dinamikus kreatív ügynökség és design stúdió munkájával, tapasztalatával azt a tényt kívánja erősíteni, hogy egy cég sikerességében milyen nagy szerepet játszik a jól kialakított arculat. Példaértékű a csapatból áradó üzleti szellem, kollegialitás és művészi látásmód. Képesek egyszerű formákban is újat mutatni tudják, hogyan kell áttekinthetőnek és informatívnak, esztétikusnak és modernnek lenni egyszerre.

 

Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó Aranyrajzszög Díj: Bogányi Gergely

A tervező 2012-ben alapította Typogravity Studio nevű egyszemélyes grafikai stúdióját. Főbb megrendelésit a Cégér Alkotói Pályázat elnyerését követően kapta Budapesttől Kambodzsáig. Tervezői szemléletében a tipográfi és a koncepcionalitás a fő pillérek.

 

Az Aranyrajzszög Kultúrális Díj: Nagy Norbert

A díjazott tíz évet töltött a reklámszakmában grafikusként, art direktorként. A 2010-ben alakult Kuzin Vizuális Műhely alapító tagja. 2014-ben a Csimota könyvkiadó felkérésére készítette el Kollár Árpád: Milyen madár című kötetének tervét és illusztrációit, mely bronz érmet kapott a 2014-es bécsi Joseph Binder Design Award nemzetközi grafikai pályázatán. Illusztrációs munkáiban klasszikus, manuális grafikai technikák keverednek digitális elemekkel. Szakillusztrációit a Nemzetközi Bolognai Gyermekkönyv Vásáron állították ki. Arculatok tervezésével, kreatív kommunikációval foglalkozik, de szívesen tervez könyvborítókat, vagy készít mesekönyv illusztrációkat is.

 

Az Aranyrajzszög Életmű Díj: Darvas Árpád.

Darvas Árpád a magyar plakátművészet egyik virágkorának, az 1960-as 70-es éveknek jelentős művésze. Invenciózus, mindig megújuló, erőteljes karakterrel bíró alkotó. Sokféle stílust kipróbál, sokféle technikát használ, de ötletessége, frissessége mindegyikben megmarad. Kezdettől meghatározóak az életművében filmplakátjai, amelyek elütnek az átlagtól. A benne rejlő művészi energia más médiumokban is testet ölt: falfestmény, diafilm, plasztika.

 

„Tér+Kép" – a MATT tematikus pályázata

A MATT évente meghirdetett tematikus tervezőgrafikai pályázata idén is az egyéni alkotói szándék megjelenítését célozza. A műfaj gyakorlat-orientáltsága nem zárja ki a tartalom egyéni interpretációjának lehetőségét. Az alkotó saját véleménye éppúgy része az üzenetnek, mint a tartalom, amit külső szándék szab meg. Erről a szubjektív elemről gyakran megfeledkezünk, pedig legalább olyan fontos része az ember ember közötti kommunikációnak, mint a kiszámítható üzenetközlés a piaci siker érdekében. A MATT zsűrije ezért keresi mindig az "érzéki gondolat" meglétét és hatásfokozó erejét a beadott pályamunkákban.

A MATT 2014-es tematikus pályázatának szakmai díját Lakosi Krisztián és Mrkobrad Marko kapta, különdíjasa pedig Laborc Zsófia lett. A zsűri elnökének, Reza Abedini (teheráni születésű grafikusművész) személyes különdíjával Stumpf Diánát jutalmazta.

http://www.facebook.com/graphifest

http://aranyrajzszog.hu/

http://www.matt.org.hu/public/home.php?m=0

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.