2024.október.05. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magabiztos lépéssekkel az első állás felé

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/85491"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_731.jpg" border="0" width="222" height="227" /></a></span>Nemrég indult a Profession.hu ingyenes Karrier Tréning programja, amely pályakezdő fiataloknak nyújt segítséget az első munkahely megszerzésében. A programban összesen 8 budapesti és 6 vidéki felsőoktatási intézmény vesz részt: a trénerek a kiválasztott intézmények hallgatói, akik a 21 és 26 év közöttiek legáltalánosabb karrieréletút problémáira segítenek választ találni a piacvezető állásportál szakmai vezetésével, mely kézikönyvet is kiadott a témában VigyázÁllás! címen.

images 731Nemrég indult a Profession.hu ingyenes Karrier Tréning programja, amely pályakezdő fiataloknak nyújt segítséget az első munkahely megszerzésében. A programban összesen 8 budapesti és 6 vidéki felsőoktatási intézmény vesz részt: a trénerek a kiválasztott intézmények hallgatói, akik a 21 és 26 év közöttiek legáltalánosabb karrieréletút problémáira segítenek választ találni a piacvezető állásportál szakmai vezetésével, mely kézikönyvet is kiadott a témában VigyázÁllás! címen.

images 731Nemrég indult a Profession.hu ingyenes Karrier Tréning programja, amely pályakezdő fiataloknak nyújt segítséget az első munkahely megszerzésében. A programban összesen 8 budapesti és 6 vidéki felsőoktatási intézmény vesz részt: a trénerek a kiválasztott intézmények hallgatói, akik a 21 és 26 év közöttiek legáltalánosabb karrieréletút problémáira segítenek választ találni a piacvezető állásportál szakmai vezetésével, mely kézikönyvet is kiadott a témában VigyázÁllás! címen.

Az első gyakornoki hely vagy munka megtalálása sok fiatalnak okoz problémát. A Profession.hu 14 felsőoktatási intézményben működteti a programot, hogy diák trénerei segítségével ingyenes karrier tanácsadásokon, munkaadói előadásokon keresztül segítsen az első és talán a legnehezebb lépésekben.  A program célja, hogy minél több gyakornoki és részmunkaidős lehetőséget ismertessen meg a hallgatókkal, könnyebbé téve így a későbbi elhelyezkedést, hiszen a gyakornoki tapasztalat nélküli friss diplomások általában hátránnyal indulnak a munkahelykeresésben.

 A trénerek tapasztalatai alapján a pályakezdők nem érzik úgy, hogy az önéletrajzírás gondot okozna nekik, a fizetési igényeik többnyire reálisak és nyitottak az új lehetőségekre annak ellenére, hogy még mindig van, aki túlértékeli a diplomáját. A munkaerőpiacra frissen kikerülők a személyes interjút érzik a legnagyobb kihívásnak, ezzel szemben Sámson Dorottya, a Profession.hu toborzási szolgáltatások divíziójának vezetője szerint sokszor már az önéletrajz megírásával is probléma van.

A VigyázzÁllás! című kézikönyv egyebek mellett ezekre a kérdésekre is hasznos gyakorlati tanácsokat nyújt. Sámson Dorottya, a könyv szerzője és a Profession.hu szakembere elmondta, hogy a könyvhöz tartozó interjúkártyák konkrét segítséget nyújtanak a felkészüléshez, mert témakörökbe csoportosítva vezetik az álláskereső gondolatait a válaszok kialakításakor. Visszatérő kérdés például a következő: „Van-e más állásajánlata folyamatban?  Az útmutatóból kiderül, hogy nem vet jó fényt a pályázóra, ha másik pozíciót emleget, hiszen be kell bizonyítania, hogy nagyon szeretné azt az állás, amiért éppen interjúzik. A könyv felhívja a figyelmet olyan lényeges momentumokra is, mint a határozott kézfogás és vagy a rendszeres szemkontaktus, hiszen az első találkozás benyomásait nem könnyű később árnyalni. A szakértő telefonos interjú esetén is azt tanácsolja, hogy öltözzünk fel elegánsan, mert az magabiztosságot ad, ami érződik a jelölt hangján.

A trénerek szerint jellemző probléma az is, hogy a pályakezdő friss diplomások nem tudják, mihez fognak kezdeni a szakmájukkal, és azt sem, hogy milyen lehetőségeik vannak az egyetem befejeztével. Tapasztalataik szerint a legtöbben csak a karrierirodákon és a belső állásportálokon nézelődnek gyakornoki hely után, ezért nagy segítség lehet számukra, ha kitekintést kapnak az adott felsőoktatási intézmény berkein kívüli lehetőségekről is. A pályakezdő fiatalok a program keretein belül ingyenes, személyre szabott karrier tanácsadást kapnak arról, milyen irányban érdemes elindulni a nehezen megszerzett papírral, mennyi a reális fizetési igény az adott szektorban, és hogy milyen pozíciókat hogyan érdemes megpályázni.

A személyes márkaépítés minden karrier alapja, de fontos szem előtt tartani, hogy a magabiztosság csak rendszeres gyakorlással érhető el, a kezdeti kudarcok is a tanulási folyamat részei.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.