2024.szeptember.15. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ló az erkélyen

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/85608"><img class="image image-preview" src="/files/images/ló.preview.jpg" border="0" width="454" height="228" /></a></span>Az Anjou Lafayette filmforgalmazó cég mutatja be Hüseyin Tabak Ló az erkélyen című színes, szinkronizált osztrák családi filmjét, amely országszerte november 13-ától látható a mozikban. Izgalmas, elgondolkodtató és megható családi film a különbözőség elfogadásáról és a lovak gyógyító erejéről - minden korosztálynak, már Magyarországon is <p> 

ló.previewAz Anjou Lafayette filmforgalmazó cég mutatja be Hüseyin Tabak Ló az erkélyen című színes, szinkronizált osztrák családi filmjét, amely országszerte november 13-ától látható a mozikban. Izgalmas, elgondolkodtató és megható családi film a különbözőség elfogadásáról és a lovak gyógyító erejéről – minden korosztálynak, már Magyarországon is

 

ló.previewAz Anjou Lafayette filmforgalmazó cég mutatja be Hüseyin Tabak Ló az erkélyen című színes, szinkronizált osztrák családi filmjét, amely országszerte november 13-ától látható a mozikban. Izgalmas, elgondolkodtató és megható családi film a különbözőség elfogadásáról és a lovak gyógyító erejéről – minden korosztálynak, már Magyarországon is

 

A bő kortárs filmtermésből nem véletlenül esett a választás épp erre az alkotásra, amely kivételes a maga nemében. Minden erőltetettség nélkül, életszerű hitelességgel és sokjátékossággal lényegbevágó kérdésekre hívja fel a társadalom figyelmét, és mindezt egy olyan népszerű állat, a ló segítségével teszi, aki nemcsak az ember ősi barátja, hanem szinte varázserővel bír a mai gyerekek szemében.

 

Történetének középpontjában egy tízéves kisfiú, Mika áll, aki az autisztikus zavarok közé tartozó Asperger-szindrómával él. Kiemelkedő matematikai tehetsége van, mindent észrevesz és képtelen hazudni, ugyanakkor nehezen teremt kapcsolatot emberekkel, és egyedül érzi magát. Mikát édesanyja és nagymamája neveli, mivel apja elhagyta őket. Az Asperger-szindróma az autizmus egy enyhébb formája. Ahogyan általában az Asperger-szindrómásokra jellemző, Mika is nehezen boldogul a szociális interakciókat illetően, kerüli a szemkontaktust, és testbeszéde is gyakran zavart. Édesanyja dolgát nagyon megnehezíti, hogy a kisfiú napirendjét speciális rutinok határozzák meg, így például az, hogy pontosan hánykor és mit kell ennie. Mika nem szereti a meglepetéseket és gyakran nem érti a viccet, az elmondottakat pedig többnyire szó szerint értelmezi. Bár sok társánál jóval magasabb intelligenciával rendelkezik, mindez együtt jelentős gondokat okoz számára a barátkozásban, a társas kapcsolatokban és az iskolában. Egyedül érzi magát, azonban nagyon vágyik arra, hogy legyenek barátai.

 

Minden megváltozik, amikor felfedezi, hogy egy ló van a szomszéd erkélyen.

Mika figyelmét azonnal felkelti a ló, de egyedül nem képes közelebb férkőzni hozzá. Megismerkedik az udvarban lakó Danával, aki szereti azt mondani magáról, hogy ő egy indiai hercegnő. Együtt jó csapat lesznek, Dana talpraesett, közvetlen és bátor, Mika pedig rendkívül érzékeny és okos. Együtt képesek még egy olyan vállalkozásba is belemenni, hogy kinyomozzák, mit keres egy ló a szomszéd erkélyen. A leleményes gyerekek a belevaló nagymama segítségével, Bucephalus, az egykor híres versenyló társaságában egyre izgalmasabb kalandokba bonyolódnak, amelyek során életre szóló kapcsolatok szövődnek, mindenki megtalálja a helyét, és végül arra a titokra is fény derül, hogy került a ló a balkonra.

A film meggyőző erővel, nagyszerű dramaturgiával mutatja be a nem átlagos gyerek és a ló gyógyerejű kapcsolatát.

 

A nyitójelenetben Mika elmondja, hogy az emberek szemében ő más, mint a többiek, de vajon nem minden ember más, egyedi és megismételhetetlen a maga nemében? És vajon nem ez teszi csodálatossá a világot, a sokféleség és a különbözőség? A mássággal, az idegennel szembeni intoleráns világunkban ez a film korhatártól függetlenül alapvető tapasztalatot és tanulságot közvetít a nézőknek: azt, hogy már gyerekkortól fontos megtanulnunk a másság tiszteletét és elfogadnunk az elvet, hogy mindaz, ami különbözik tőlem, gazdagít, és nem sért engem. Az alkotók az állatokkal kialakított figyelmes és baráti kapcsolat értékére is felhívják a gyerekek figyelmét.

 

A rangos fesztiváldíjakkal kitüntetett, a szakma és a közönség által egyaránt elismert Ló az erkélyen szokatlan érzékenysége, mélysége és könnyedsége miatt német nyelvterületen a 2012. év családi filmje, valamint mondanivalója kapcsán feldolgozott iskolai téma lett, amihez külön munkafüzet is készült. Az általános uniformizálódás és a tökéletességet diktáló trendek korában különösen fontos a másként, nehézségekkel élő emberek elfogadása. A világ sokféleségét és annak szerethetőségét, az egyediség értékét éppen a gyerekekben kell elsőként tudatosítani, akik mind elfogadónak születnek, de később, a szocializációs hatások következtében lassan elveszítik ezt a természetes toleranciát. Rendkívüli nyitottságuk azonban a megfelelő környezettel és irányítással megőrizhető, sőt folyamatosan fejleszthető, hogy az évek múltával derűs, fogékony, befogadó felnőtt váljon belőlük.

 

Hüseyin Tabak, a film rendezője német─kurd vegyes családból származik, ezért személyes tapasztalata van a másságról.A Ló az erkélyen Milo Dor azonos című ifjúsági regényének filmes átirata, egy lebilincselő történet, amely valóban gyermeki nézőpontot mutat be természetes hitelességgel, kommersz jellegű effektek, erőltetett dramaturgiai fordulatok és hamis szereplők nélkül. Egy mélyen emberi, megható és izgalmas családi film, amelyet bátran ajánlunk minden korosztály számára. Külön érdekessége, hogy az Osztrák Filmakadémia

Díjára (2013) jelölt hangulatos zenéjét egy elismert magyar komponista, a Budapesten és Bécsben tanult Varga Judit szerezte, aki eddig mintegy 45 filmben működött közre.

 

A Ló az erkélyen lényeges és különleges témájának köszönhetően az Autisták Országos Szövetsége, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség támogatását élvezi. A budapesti premier előtti vetítésen és a szentendrei díszbemutatón jótékonysági fellépést vállalt a Nemzeti Lovas Színház alapítója és vezető művésze, Pintér Tibor, aki Békefi Viktóriával együtt lovas show-t tartott a közönségnek. A film hazai forgalmazója, az Anjou Lafayette a bemutatóra felajánlott jegyekkel, valamint minden promóciós anyagon és a film elején a szervezet logójának feltüntetésével támogatja a Magyar Lovasterápia Szövetséget, mert kiemelkedően fontosnak és értékesnek tartja annak munkáját és tevékenységét.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EMTP8_0Yt_Y

http://www.das-pferd-auf-dem-balkon.de/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.