2024.szeptember.14. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemcsak Pécsieknek!

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/85630"><img class="image image-preview" src="/files/images/zsn_.preview.jpg" border="0" width="467" height="349" /></a></span>A Zsolnay Kulturális Negyed a Művészetek és Irodalom Házával karöltve erre a hétre, sőt a mai nappal (kedd) kezdődően tartalmas szórakoztató programokat kínál. És nemcsak Pécsieknek! Akár a Magyar sajtófotó kiállítás akár a koncertek igazán érdekes és értékes élményt nyújtanak. Lássuk hát, sorjában. <p> 

zsn .previewA Zsolnay Kulturális Negyed a Művészetek és Irodalom Házával karöltve erre a hétre, sőt a mai nappal (kedd) kezdődően tartalmas szórakoztató programokat kínál. És nemcsak Pécsieknek! Akár a Magyar sajtófotó kiállítás akár a koncertek igazán érdekes és értékes élményt nyújtanak. Lássuk hát, sorjában.

 

zsn .previewA Zsolnay Kulturális Negyed a Művészetek és Irodalom Házával karöltve erre a hétre, sőt a mai nappal (kedd) kezdődően tartalmas szórakoztató programokat kínál. És nemcsak Pécsieknek! Akár a Magyar sajtófotó kiállítás akár a koncertek igazán érdekes és értékes élményt nyújtanak. Lássuk hát, sorjában.

 

32. Magyar sajtófotó kiállítás

2014. november 18. 17.00 – kiállítás megnyitó      

Művészetek és Irodalom Háza – Martyn Ferenc Galéria

Az elmúlt évhez képest idén 22 százalékkal több, csaknem 10 000 pályamű érkezett a közel 4 millió forint összdíjazású 32. Magyar Sajtófotó Pályázatra. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a 13 kategóriadíj mellett idén is hat különdíjat ítélt oda a tehetséges magyar fotóriportereknek a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri. A 2013. év legjobb magyar sajtófotóit bemutató 32. Magyar Sajtófotó Kiállításon 92 fotós 387 képe látható december 23-ig a Művészetek és Irodalom Házában.

 

Little G Weevil koncert

2014. november 18. 20.00   

Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem

Pécsre érkezik a tengerentúlon élő Szűcs Gábor, azaz Little G Weevil, aki 2013-ban a memphisi International Blues Challenge-en elnyerte a legjobbnak járó díjat szóló/duó kategóriában, és a legjobb gitárosnak is őt választották. Könnyen megeshet, hogy a blues rajongói számára ez a koncert lesz az év eseménye! A zenész széles közönségnek is ismerős, hiszen az X Faktor tehetségkutató zsűritagjaként hétről-hétre láthatják a tévénézők a képernyőn.

 

Metronóm Jazz Klub: Oláh Krisztián Trió          

2014. november 19. 20.00   

Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem

A zseniális jazz-zongorista fia, Oláh Krisztián és társai, Schildkraut Vilmos és Serei Dániel triója 2011 óta működik. Repertoárjukban saját szerzemények és jazz örökzöldek, modern bebop számok, és klasszikus darabok újraértelmezései is hallhatók. Játékukban nagy szerep jut a spontán közös improvizációnak.A zenekar 2012 májusában bejutott a Bukaresti Nemzetközi Jazzverseny elődöntőjébe, ahol egy nagysikerű koncerttel örvendeztették meg a hallgatóságot.

Oláh Krisztián a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium klasszikus zongora tanszakának harmadéves tanulója. Már egészen korán, 12 évesen foglalkoztatta a huszadik századi klasszikus zene és a szabad, kötetlen improvizáció. Nem sokkal később édesapja, Oláh Kálmán jazz-zongorista és zeneszerző hatására figyelme egyre inkább a jazz felé fordult. A Vukán György által alapított Creative Art tehetségkutató improvizációs versenyen 2011-ben különdíjat nyert, ahol egy helyben megadott témára kellett szabadon improvizálni. Krisztiánt 2012 nyarán beválogatták a Roots&Routes nemzetközi tehetséggondozó program EUtropia című projektjébe, ahol tíz európai ország zenész, táncos- és médiaművész résztvevőivel közösen állítottak színpadra egy produkciót a Sziget fesztiválon. Fiatal kora ellenére már sok színpadon bemutatkozott zongoristaként és szárnyait bontogató zeneszerzőként egyaránt.

 

Freak Fusion Cabaret – Afterparty: Dj POZOR

2014. november 22. 20.00

Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem

Látványos zsonglőr-, akrobata-, légtornász- és burleszk táncjelenetek a hazai cirkuszi élet

krémjeivel! A múlt századi vándorcirkuszok misztikus világa elevenedik meg némi sötét humorral fűszerezve, varieté hangulatban. Az időnként az Addams Family és a Frankenstein filmek hangulatát idéző műsorban a modern underground zenei gyöngyszemekkel harmonizáló koreográfiák ezt a nem mindennapi produkciót kerekítik audiovizuális élménnyé.

A társulat céljaként tűzte ki, hogy színesítse a hazai underground életet a zene és a cirkusz fúziója által, teret adjon a szabad kísérleti színpadnak és az alternatív cirkuszművészeteknek; fuzionálja a cirkusz, a zene, a vizuális- és más mozgásművészeteket. Az egyre szélesebb körben közkedveltté váló stílus, az új cirkusz Svédországból indult 1995-ben a Cirkus Cirkör nevű csapat színrelépésével. E merész és szemtelen stílus titka az, hogy a csoportok előadásait mindig ugyanaz a küldetéstudat hatja át: a kortárs cirkuszon keresztül megváltoztatni a világot. Produkcióikban a cirkuszművészet képezi az alapot, és erre más és más művészeti ágak segítségével építik fel darabjaikat.

 

http://www.zsn.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.