2024.szeptember.12. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megduplázódhat 2020-ig a brit kkv-k jelenléte

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/85659"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_738.jpg" border="0" width="225" height="111" /></a></span>Magasabb fokozatra kapcsolt a Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) Magyarországon. A jövőben már a befektető illetve betelepülő vállalatok ingatlanpiaci igényei kapcsán is üzleti szolgáltatásokat kívánnak nyújtani, ennek érdekében stratégiai megállapodást kötött a BCCH az irodakereso.info portállal. Céljuk pedig nem kevesebb, mint hogy 2020-ig megduplázzák a kis- és középméretű brit cégek jelenlétét Közép- és Kelet-Európában.

images 738Magasabb fokozatra kapcsolt a Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) Magyarországon. A jövőben már a befektető illetve betelepülő vállalatok ingatlanpiaci igényei kapcsán is üzleti szolgáltatásokat kívánnak nyújtani, ennek érdekében stratégiai megállapodást kötött a BCCH az irodakereso.info portállal. Céljuk pedig nem kevesebb, mint hogy 2020-ig megduplázzák a kis- és középméretű brit cégek jelenlétét Közép- és Kelet-Európában.

images 738Magasabb fokozatra kapcsolt a Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) Magyarországon. A jövőben már a befektető illetve betelepülő vállalatok ingatlanpiaci igényei kapcsán is üzleti szolgáltatásokat kívánnak nyújtani, ennek érdekében stratégiai megállapodást kötött a BCCH az irodakereso.info portállal. Céljuk pedig nem kevesebb, mint hogy 2020-ig megduplázzák a kis- és középméretű brit cégek jelenlétét Közép- és Kelet-Európában.

Jelentős változások indultak el a Brit Kereskedelmi Kamara (British Chamber of Commerce in Hungary, BCCH) tevékenységében Magyarországon. Tóth Vazul, a BCCH új elnökének terve szerint nemcsak a magyar-brit kapcsolatokat, hanem a hazai irodapiaci keresletet is energizálni fogják a jövőbeni lépéseik. A betelepülni vágyó brit cégek irodapiaci igényeinek kiszolgálásában is közre kíván ugyanis működni a BCCH – tudta meg az OGH hírügynökség.

Tóth Vazul – aki egyben a Vodafone Magyarország Business Transformation vezetője is – hangsúlyozta, elsők között a kamara pozicionálásán változtattak radikálisan, célul tűzve ki, hogy a tagoknak tudást és szolgáltatásokat is adjanak. Előbbire példa a havi rendszerességgel megtartott CEO Dinner, amikor is egy iparági vezető – például a Danubius Hotels Group vagy éppen a Vodafone vezérigazgatója – beszél az iparág helyzetéről, a fejlődési és befektetési lehetőségekről.

A szolgáltatásokra példaként az új elnök a nagy sikerű mentoring programot hozta fel, mely a meghirdetését követően máris népszerű lett. Lényege, hogy az erre vállalkozó felsővezetők 6-9 hónapig gyakorlati tudásukat és tapasztalataikat átadják egy tanulni vágyó fiatal vezetőnek. Ez a tudásátadás a megújuló BCCH egyik kulcseleme: kapcsolatot teremteni a nagyvállalatoknál összegyűlt ismeretanyag és a kisvállalkozások ambíciója között, legyen szó termékfejlesztésről, HR-ről, a közösségi média használatáról vagy éppen külpiacokra történő kilépésről.

A program első számú kedvezményezettjei nem a nagyvállalatok, az egyik tematikus konferenciát éppen a magyar start-up cégeknek szervezik. Ezzel is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy Nagy-Britannia mennyivel nagyobb piac, tele lehetőséggel, akár egy induló vállalkozásnak is. Mivel a sikeres EU-tagállamokban a nemzetgazdaság gerincét éppen a kis- és közepes vállalatok jelentik, a magyar kkv-k segítése a kamara szerint nyugodtan tekinthető nemzetgazdasági érdeknek is.

„A BCCH és a Brit Nagykövetség tavasszal hívta életre British Business Centre (Brit Kereskedelmi Központ) elnevezéssel azt a központot, amely katalizátora szeretne lenni a gazdasági együttműködés újabb fejezetének" – hívja fel a figyelmet Tóth Vazul. „Célunk a kis- és középméretű brit cégek jelenlétét Közép- és Kelet-Európában 2020-ig megduplázni, mivel ezek a cégek aktívak, de a Magyarországot is magába foglaló régióban kissé lemaradtak a lehetőségeket már korábban felismerő német vagy osztrák vállalkozások mögött. A régió iránt érdeklődő brit cégeknek számos szolgáltatás mellett magyar partnereket keresünk."

Ez a partnerkeresés részben kereskedelmi partnereket, részben együttműködési szándékot takar az új elnök szerint. „Az eddigi visszajelzések nagyon jók: 'business first' – vallják pragmatikusan ezek a vállalkozások, és minden jel arra mutat, hogy hamarosan konkrét eredményekről, befektetésekről is be tudunk számolni."

A partnerkeresés mellett nem elhanyagolható a befektető vagy betelepülő brit vállalatok ingatlanpiaci igénye sem. Minőségi elvárásukat jelzi, hogy nemcsak megszokták, hanem Magyarországon is igénylik a magas szintű üzleti szolgáltatásokat. Ennek jegyében kötött stratégiai megállapodást a BCCH és az irodakereso.info portál, mely révén az irodapiaci lehetőségekről, trendekről, a főbb szereplők szándékairól kívánják tájékoztatni a kamara tagjait és a betelepülő partnereket, egyben az irodapiaci igényeiket ki is kívánják szolgálni – ismertette a megállapodás célját Harkácsi István, az irodakereső.info tulajdonosa.

Az iroda megválasztásban egyébként a BCCH sem volt igénytelen, az Eiffel Palace közel 100 négyzetméteres, hatodik emeleti irodáját a minőség jegyében választották a brit nagykövettel, Jonathan Knottal közösen. „You never have a second chance to make a first impression – sosincs második esélyed az első benyomás megszerzésére – magyarázta a döntést Tóth Vazul.

„Az iroda megválasztása ebből a szempontból is kulcsfontosságú, ezért olyan helyet kerestünk, ahol a BCCH 110 tagja és a potenciális befektetők azonnal érzik majd, magas szintű szolgáltatást kapnak, gondjukat viselik. Az első osztályú infrastruktúra, az általunk kínált szolgáltatások mind azt a célt szolgálják, hogy jó üzletek szülessenek. Valamennyi partnerünk számára kézzelfoghatóvá szeretnénk tenni a BCCH 2.0-t, ezért értéket és partnereket közvetítünk, tudást és információt adunk át, mentorálunk és rendezvények sorával bizonyítjuk a nagyvállalatoknak éppúgy, mint a kkv-knak, hogy a magyar-brit kapcsolatokban még rengeteg lehetőség rejlik" – fejtette ki a kamara elnöke.

A magyar irodapiaci kínálatot tekintve egyébként vonzerőt jelent, hogy Budapest nemcsak a világ egyik legszebb városa, hanem az irodabérleti díjak a londoniak töredéke. A főleg a fővárosban koncentrálódó irodapiac sem riasztja el a brit cégeket a gyakorlati példák szerint, a családi tulajdonban lévő Doherty Industries például Orosházán telepedett le, sőt a közelmúltban új, kétezer négyzetméteres üzemcsarnokot épített a városban, de említhetnénk Mátészalkát (Specsavers – Szatmár Optika), Pécset (BAT) és Debrecent (BT) is, utóbbi helyen a nemrég megnyílt BCCH InfoPoint kapcsán is.   

 Lamos Edit, OGH

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.