2024.szeptember.11. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

1,3 MILLIÁRD FORINTOS KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍTOTT MEG AZ ELECTROLUX LEHEL KFT.

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/85684"><img class="image image-preview" src="/files/images/Electrolux_Jaszbereny_141119_02.jpg" border="0" width="466" height="310" /></a></span>A Széchényi 2020 program keretében 560 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával összesen 1,3 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projektet valósított meg az Electrolux Lehel Kft. A beruházás eredményeként a legkorszerűbb technológiát és környezettudatos megoldásokat alkalmazva új hűtőgépek, fagyasztóládák és porszívók fejlesztése és tesztelése indult el, valamint az ehhez szükséges infrastrukturális beruházás valósult meg.</p> <p> 

A Széchényi 2020 program keretében 560 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával összesen 1,3 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projektet valósított meg az Electrolux Lehel Kft. A beruházás eredményeként a legkorszerűbb technológiát és környezettudatos megoldásokat alkalmazva új hűtőgépek, fagyasztóládák és porszívók fejlesztése és tesztelése indult el, valamint az ehhez szükséges infrastrukturális beruházás valósult meg.

 

A Széchényi 2020 program keretében 560 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával összesen 1,3 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projektet valósított meg az Electrolux Lehel Kft. A beruházás eredményeként a legkorszerűbb technológiát és környezettudatos megoldásokat alkalmazva új hűtőgépek, fagyasztóládák és porszívók fejlesztése és tesztelése indult el, valamint az ehhez szükséges infrastrukturális beruházás valósult meg.

 

A vállalat jászberényi és nyíregyházi gyáraiban 2014 év végén zárul hivatalosan a két éves projekt, amelynek megvalósításához a vállalat a Széchényi 2020 program keretében elnyert 560 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást is felhasználta.

„A projekt során olyan új terméktípusok kialakítása volt a cél, amelyeknél a legkorszerűbb technikai megoldásokat építettük be termékeinkbe és munkafolyamatainkba. Emellett a termékek és a gyártástechnológia minőségének és megbízhatóságának növelése érdekében fejlesztettük a műszaki jellemzők mérésére szolgáló módszereket, valamint magát a mérési infrastruktúrát is." – mondta el Gönczi Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója a fejlesztési projekttel kapcsolatban.

„Magyarországnak versenyképes, innovatív vállalati szektorra van szüksége. Ez jelenti a különbséget a növekedés és a stagnálás között. Tudjuk, hogy soha nem álltunk rosszul új ötletekben, tudományos felfedezésekben. Annak érdekében, hogy a kutatási és innovációs versenyben helytálljunk, számos egyéb intézkedés mellett a kormány kiemelt figyelmet fordít az erre a célra rendelkezésre álló források növelésére is. A következő uniós költségvetési ciklusban 2,1 milliárd eurót fordíthat Magyarország kutatás-fejlesztésre." – emelte ki Turóczy László gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára fejlesztési projekt hivatalos zárórendezvényén mondott köszöntőjében.

A pályázati összeggel együtt az Electrolux összesen több mint 1,3 milliárd forintos kutatás-fejlesztési beruházást valósított meg. A fejlesztés eredményeként az EcoDesign és Simultaneos Engineering tervezési módszerek alkalmazásával új hűtőgépek, fagyasztóládák és porszívó termékek fejlesztése, a prototípusok előállítása és tesztelése kezdődött meg. Az EcoDesign elveket követve az Electrolux arra törekszik, hogy termékeinek tervezése, fejlesztése, gyártása és használata mind kevesebb környezeti terheléssel járjon. Hasonló módon a Simultaneos Engineering módszer célja, hogy a különböző tervezési folyamatok párhuzamos szervezésével a vállalat energiát és erőforrást takarítson meg.

A projekt során az Electrolux Lehel Kft. a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki karával működött együtt, bevonva a kutatás-fejlesztési folyamatokba az egyetem tudásbázisát, kutatási lehetőségeit, hallgatóit és oktatóit. Az aktuális projekten túl a felek a hosszabb távú együttműködés igényét is megfogalmazták, amelynek keretében az Electrolux Lehel Kft. az egyetemi oktatást támogatva lehetőséget adna a hallgatóknak a gyakorlatorientált, az ipari környezetben felmerülő fejlesztési feladatok megismerésére.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.