2024.szeptember.08. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Borok az ünnepi asztalra

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/85794"><img class="image image-preview" src="/files/images/Vylyan-1.preview.jpg" border="0" width="471" height="345" /></a></span> Akár szakmai továbbképzésnek is hirdethették volna azt a borbemutatót, melyet a Vylyan Pincészet tartott, az In Vino Veritas borkereskedés Dohány utcai szaküzletében. Kitűnő, élvezetes előadásban ismertették az Ünnep idejére szánt, legkiválóbb boraikat.

vylyan 1.preview Akár szakmai továbbképzésnek is hirdethették volna azt a borbemutatót, melyet a Vylyan Pincészet tartott, az In Vino Veritas borkereskedés Dohány utcai szaküzletében. Kitűnő, élvezetes előadásban ismertették az Ünnep idejére szánt, legkiválóbb boraikat.

vylyan 1.preview Akár szakmai továbbképzésnek is hirdethették volna azt a borbemutatót, melyet a Vylyan Pincészet tartott, az In Vino Veritas borkereskedés Dohány utcai szaküzletében. Kitűnő, élvezetes előadásban ismertették az Ünnep idejére szánt, legkiválóbb boraikat.

debreczeni 1.thumbnail A Vylyan Szőlőbirtokot és Pincészetet 1992-ben, tehát több mint húsz esztendeje, a férjével együtt alapította Debreczeni Mónika, birtokigazgató. A névválasztást egy régi, helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés, a VYLYAN ihlete. De nem ez volt az egyetlen érdekesség, amit a meghívott szakértő közönség megtudhatott. Minden borról rendkívül alapos, hozzáértő tájékoztatás hangzott el, a hallgatóság meggyőződhetett arról, hogy a pincészetben mindenkor a lehető legjobbnak az elérésére törekednek. A Vylyan név egyet jelent a nyitottsággal, a folyamatos megújulással, minden palack borban ott van a tudásuk legjava. Csak saját termelésű szőlőt dolgoznak fel és nagy gondot fordítanak a szüret időpontjának meghatározására.

vylyan 2.thumbnail A bemutatón a sort egy furcsa címkéjű palack nyitotta, a 2013-as Kszi gyöngyözőbor. Pinot Noir színmust, tehát préselés nélkül a saját súlyától kicsepegő must az ital szíve-lelke. Első pillanattól kezdve halvány rosé színű. Előállítása során a hűtött borba szép lassan adagolják a széndioxidot. Hosszú ideig, egy hétig nyeletik el a gázt, hogy nagyon finomak legyenek a buborékok. Ajánlatos pezsgőspohárba tölteni, akkor jobban érvényesül. Mivel kékszőlőből készült, az íze „mélysége" megjelenik a korty lenyelésekor. A név a palacknyitás szisszenését idézi, ugyanakkor gyönyörű kalligráfiájú megjelenítése a görög ábécé tizennegyedik betűjének.

vylyan 3.thumbnailAmi a névadást illeti, a pincészet egy másik telitalálattal is büszkélkedhet. A franciák híres újborához, a Beaujolais-hoz milyen más, értelmes magyar szó hasonlítana jobban, mint a Bogyólé? Ráadásul még értelme is van: a szőlőbogyó leve! Teljes fürt szüretelésével, az évjárattól függően 80 – 90 százalékban Zweigelt felhasználásával készül. Némi Portugieser kerül még hozzá. A tartályban oxigén kizárásával, széndioxid-köpeny alatt erjed. Így lefojtva, mintegy öt nap alatt éri el az 5 alkoholfokot, akkor kipréselik, utána a fehérborokhoz hasonlóan erjed tovább. Ennek következtében sajátos ízvilágra tesz szert. Könnyed, frissítő, üdítő, alkalmas az új évjárat köszöntésére. Minden évben más címkével a palackján jelenik meg, ugyanis a pécsi egyetem hallgatói számára hirdetnek pályázatot a megtervezésére. Ez a mostani „szinte leugrik a polcról", a nagy mosoly a borban is visszaköszön.

vylyan 4.thumbnail A bemutatóra a pincészet két bort is hozott a 2011-es évjáratból. A Villányi Merlot és a Cabernet Franc mintegy bevezetője a 2009-es Duenniumnak, ami ebből a két fajtából készült 30 – 70 százalékarányban. A házasításnál mindig az a cél, hogy minél nagyobb komplexitást érjünk el. A Merlot és a Franc két „külön világ" és mégis kiegészítői egymásnak. A Merlot mutatja mindazt, amit a Franc nem – és fordítva! Korábban érik – később érik. Nagyobb bogyójú – kisebb bogyójú. Vékonyabb héjú – az meg vastagabb. A Merlot sokkal semlegesebb, kevésbé karakteres, kerek, édeskés, feminin. A Cabernet Franc viszont sokkal karakteresebb, vázat, fűszert ad a cuvée-nek, visszafogott eleganciája, struktúrája van. Ha a Merlot hölgyet és Cabernet Franc urat házasítjuk, akkor nagyon szépen kiegészítik egymást. Ha megszemélyesítenénk, akkor a Franc egy 35 éves férfi, frissen borotválva, öltönyben, esernyővel a kezében igyekszik a Cityben a munkahelyére. A Merlot pedig húszas éveiben járó, fiatal hölgy, nyári délután, smink nélkül. A 2011-es évben a hideg tél után későn indult a tavasz, júliusban lehűlés következett, augusztus-szeptemberben pedig jó idő volt. Élénk savú, gyümölcsös borok jellemzik ezt az évet.

vylyan 5.thumbnail A bor minőségének egyik legfontosabb meghatározója a szüret időpontjának kiválasztása. Ezt gondos mérésekkel határozzák meg. A következő tényező a „héjon tartás". Mivel a héjból nyerjük ki a színt, az ízeket, a tanninokat, könnyen túlzásba vihető mindez. A harmadik szempont a hőmérséklet, nehogy kiégjen, inkább elegáns legyen és koncentrált a bor. Nagyon sokat számít az érlelés időtartama. Régebben voltak borok, amik 15 – 18 hónapig értek hordóban, ma már inkább 12 hónap után készítik elő őket palackozásra. Így előzik meg, nehogy „túl sok legyen a fa"! A fa ugyanis egy idő után szárazzá teszi a kortyot. Megfelelő hozzáértéssel korrigálni lehet az évjárat hiányosságait, olyannyira, hogy az idei híresen rossz időjárás után is lehet prémium minőségű borokat készíteni Villányban.

vylyan 6.thumbnail A villányi szőlőből kibontható komplexitás legmagasabb szintje a Duennium – a belső szépség kisugárzása, az alkotás öröme. Hetven százaléka Cabernet Franc, a többi Merlot. A szőlők különböző dűlőkből származnak, mindenhonnan a java kerül ebbe a borba. A pincészetnek öt dűlője van. A Mandolás, ahonnan a Franc, és a Pillangó, ahonnan a Merlot származik. A Dobogó adja a Cabernet Sauvignon-t, a Gombás a Pinot Noir-t, a Városi hegy pedig a Syrah termőhelye. A különböző fajtákat a különböző helyekről külön-külön kezelik, erjesztik, érlelik. A házasítás során sokdimenziós mátrix eredményeként választják ki kóstolással a legjobb összetevőket, amikkel viszont már a szőlőművelés során is úgy foglalkoztak, hogy ígéretes, nagy bor lehessen belőlük.

vylyan 7.thumbnail Persze nem is volna ez igazi Vylyan bor, ha nem lenne itt is története a névnek. Úgy 1996. táján már tudták, hogy az új millenniumra valami szép, nagy bort szeretnének kihozni. Ekkor még kérdés volt, hogyan fogja a pápa hívni az új évezredet? Megkérdeztek egy hittudóst, ő azt mondta: duennium. A pincészetben ezt el is fogadták, le is védették a nevet – csak éppen a pápa nem tudott erről. Ő mást választott – a bor neve viszont megmaradt és az évek során kiderült; jó döntés volt. Csakhogy kellett még hozzá valami szimbólum, ami az örökkévalóságot, a hosszú életet jelképezi. Van egy ma is élő növényfaj, mely botanikailag „őskövületnek" számít. A Ginkgo biloba, a páfrányfenyő mintegy 270 millió éve fejlődött ki, ma már nincsenek rokonai. Feldolgozott levelének világszerte számos gyógyhatása ismert, így került fel a Duennium címkéjére is.

vylyan 8.thumbnail A 2006-os évjáratú Duennium érdekessége, hogy magnum palackban hozták forgalomba. A nagyobb űrtartalmú üvegben szebben érik a bor, mint a 0,75 literesben. Nagyobb számára a tér. A különbség valóban kóstolható! Az évjárat is segített, meleg volt, akkor sütött a nap, akkor esett az eső, amikor kellett, nagyon szép borokat adott. A házasítási arányok is ennek megfelelően változnak. A 2006-os Duenniumban 40 % a Merlot, 33 % a Cabernet Franc és 27 a Cabernet Sauvignon. Ez a bor olyan, mint a jó házigazda. Kezdetben elegánsan tartózkodó, a kóstolót előbb hellyel kínálja, és csak egy hosszú pillanat csendje után, szépen folyamatosan nyílik meg, újabb és újabb titkokat feltárva. Pont az ünnepi asztalra való.

www.vylyan.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.