2024.szeptember.05. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az idei év slágerei a Loom karkötők és az interaktív játékok

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/85871"><img class="image image-preview" src="/files/images/játék.preview.jpg" border="0" width="470" height="418" /></a></span>A Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex tapasztalatai szerint a válság alatt a családok egyre kevesebbet költöttek játékra karácsonykor. A cég vezetője, Borhi János szerint pozitív fordulat látszik kibontakozni a játékértékesítések terén, ugyanis a karácsonyi előrendelések összege a tavalyi évhez képest 7 százalékos növekedést mutat és az értékesítés legjava még hátra van, mivel általában decemberben rohamozzák meg a boltokat és a webáruházakat a játékvásárlók.</p> <p> 

játék.previewA Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex tapasztalatai szerint a válság alatt a családok egyre kevesebbet költöttek játékra karácsonykor. A cég vezetője, Borhi János szerint pozitív fordulat látszik kibontakozni a játékértékesítések terén, ugyanis a karácsonyi előrendelések összege a tavalyi évhez képest 7 százalékos növekedést mutat és az értékesítés legjava még hátra van, mivel általában decemberben rohamozzák meg a boltokat és a webáruházakat a játékvásárlók.

 

játék.previewA Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex tapasztalatai szerint a válság alatt a családok egyre kevesebbet költöttek játékra karácsonykor. A cég vezetője, Borhi János szerint pozitív fordulat látszik kibontakozni a játékértékesítések terén, ugyanis a karácsonyi előrendelések összege a tavalyi évhez képest 7 százalékos növekedést mutat és az értékesítés legjava még hátra van, mivel általában decemberben rohamozzák meg a boltokat és a webáruházakat a játékvásárlók.

 

A tévéreklámok és a karácsonyi katalógusok jelentősen növelik a meghirdetett terméket népszerűségét, ami eladási számokban is megnyilvánul, sőt idén a Black Friday alkalmával, azaz november 28-án további engedményekkel várják a Játéksziget webshopban a vásárlókat. A családok nagy része az akciós ajánlatokra vár, mivel óriási az árverseny a hipermarketek és a játék szakboltok között. A szakboltok, mint a Játéksziget is, szaktanácsadással veszik fel a versenyt a webáruházakkal és a hipermarketekkel.

 

A válság előtti időszakhoz képest a válság alatt megfeleződött az átlagos kosárérték, körülbelül 5-7 ezer forintot szántak egy-egy karácsonyi játékcsomagra, de idén fellendülés várható, körülbelül 8-9 ezer forintos játékok kerülnek majd a fa alá. A karácsonyi szezonban a Formatex Kft. összesen 1,06 milliárd forintos nettó forgalmat tervez, ez az előző évhez képest 13 százalékos növekedés, a várakozások szerint a kiskereskedelmi eladások 8 százalékát adja a webshop.

 

Az idei karácsony sláger termékei a Formatex szerint a következők lesznek: 

1. Loom gumikarkötők, főként a Disney Jégvarázs színeivel

2. Trash Pack Kukabúvár gyűjthető figurák nagyobb szettjei

3. Sylvanian Families babás állatos termékcsalád nagyobb csomagjai

4. Lego termékek/főként a City vonal

5. Interaktív állatok-Bruno mackó, Toffee, papagájok

6. Társasjátékok, leginkább a Scrabble, Brainbox, Monopoly, Találd ki extra, Tabu, Catan

7. Monster High, Barbie, Ever after High babák

8. Geomag mágneses építőjáték

9. Shopkins nagyobb szettek

10. Mágikus Jinn

 

Az idei karácsony top termékei is fordulatot mutatnak: eddig a nagy értékű ajándékok értékesítése ugrott meg karácsonykor, idén azonban óriási értékesítési számokat produkálnak a Loom nevű színes karkötők készítésére alkalmas gumigyűrűk, melyek hónapok óta az eladási listák dobogós helyezettjei a Játéksziget bolthálózatban, sőt külföldi tanulmányok azt is állítják, hogy annyira meghozzák a gyerekek alkotó kedvét, hogy akár a képernyők előtt is kevesebb időt töltenek. Volt olyan hét júliusban, hogy egy hét alatt 1 millió font értékű Loom Bandet adtak el Angliában.  A Játéksziget az egyetlen magyar játékbolt, amely 60 oldalas magyar nyelvű kiadványt készít, melyből megtanulhatók a karkötő fűzés és figura készítés fortélyai.

 

Angliában évek óta a high tech játékok értékesítése nő a legjobban, több mint 20 százalékos növekményt mutatva, de 2011 óta idén először a kézműves, kreatív termék kategória növekedési rátája is megközelítette a húsz százalékot (ide tartoznak a Loom gumikarkötők is).  A karkötőkön kívül itthon is szembetűnő a növekedés a gyűjthető, kis értékű és impulzusvásárlásra okot adó, Amerikában rekordeladásokat produkáló Shopkins, Kosárlakók nevű figurák eladásából. Ezeket az étel, ital, zöldség, gyümölcsre hasonlító apróságokat a gyerekek cserélgethetik is egymás között csakúgy, mint a szintén kimagaslóan népszerű Kukabúvár sorozat figuráit.

 

Az egész éves értékesítés tíz százalék fölötti növekedését a fent említett gyűjthető és kisebb értékű játékok eladásain kívül az interaktív plüssök és babák iránti kereslet erősödése is biztosítja. Ezek olyan játékok, melyeket etetni, szeretgetni, ápolni, altatni kell és érzelmek kimutatásával válaszolnak. Az év sikeréhez jelentősen hozzájárul még az építőjátékok, a babás állatos szerepjátékok és a társasjátékok töretlen népszerűsége is.

 

Az idei év legnagyobb újdonsága az Egyesült Államokban hihetetlen népszerűségnek örvendő, csupán hét hét alatt a három legtöbbet értékesített távirányítós modell közé kerülő TX Juice AI Copter, mely egy beépített mesterséges intelligenciával rendelkező rádió távirányítású beltéri helikopter, ami kizárólag a Játékszigetekben lesz kapható decembertől. Ez a játék nem kapott ugyan Tv reklám támogatást, mégis bekerült a top háromba, kizárólag az üzletekben vetítettek róla videokat. A TX Juice AI Copter nevű játék egy gombnyomásra magától felszáll 60-70 cm magasságra, beépített akadályérzékelővel rendelkezik és zuhanás nélkül, automatikusan landol. 16.990 forintért lesz megvásárolható. Kistestvérét, a TX Juice Radar Coptert a 7.990 forintért lehet kapni. Ez a kézzel, lábbal vagy bármilyen testrésszel irányítható modell új mozgásérzékelő technológiája segítségével kikerüli az akadályokat, gyorsan feltölthető és rengeteg játék lehetőséget kínál.

 

„A hatalmas játék választékot nehéz átlátni, szaktanácsadást igényel a gyerekek életkorához és érdeklődéséhez megfelelő játékot választani. Karácsony után akár naponta 20-40 játék is visszakerülhet hozzánk áruházanként, szemben egy átlagos nappal, ahol csak 2-3 játékról derül ki, hogy tévedésből vásárolták – mondta a Formatex vezetője, majd hozzátette: „A Játéksziget bolthálózatban felkészült eladók, gyógypedagógus, terapeuta szaktanácsadással egybekötött játék ajánlásával segítünk a megfelelő játékok kiválasztásában."

 

http://formatex.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.