2024.szeptember.02. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elfeledett remekművek: a MTA Dísztermében indul ismét a Honvéd Férfikar nagy sikerű hangverseny-bérlet sorozata

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/85953"><img class="image image-preview" src="/files/images/elfeledett.preview.jpg" border="0" width="490" height="640" /></a></span>A Honvéd Férfikar ebben az évadban is elindítja három részes, tematikus budapesti bérlet-sorozatát a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében! <p> 

elfeledett.previewA Honvéd Férfikar ebben az évadban is elindítja három részes, tematikus budapesti bérlet-sorozatát a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében!

 

elfeledett.previewA Honvéd Férfikar ebben az évadban is elindítja három részes, tematikus budapesti bérlet-sorozatát a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében!

 

2014. december 2-án, kedden 19 órakor az „Elfeledett remekművek" című hangversenyen Brahms: Alt-rapszódia, Liszt: Les morts és Brahms: Rinaldo kantátája hangzik el Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar Liszt-díjas karnagya vezényletével. Közreműködnek: Schöck Atala alt, Balczó Péter tenor, Fekete Károly bariton és a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei.

2015. február 3-án a Honvéd Férfikar farsangi koncertje kerül műsorra Álarcosbál címmel. Vezényel: Riederauer Richard.

2015. április 21-én Operagála a Honvéd Férfikarral. Vezényel: Strausz Kálmán

 

A bérletek előrendelhetők, helyszíni átvétellel: ferfikar@honvedart.hu

A bérletek ára: 3500 Ft, koncertjegy egy alkalomra: 1500 Ft

 

2014. december 2., kedd, 19 óra

Elfeledett remekművek

Magyar Tudományos Akadémia Díszterme

 

Műsor: Brahms: Alt-rapszódia; Liszt: Les morts; Brahms: Rinaldo kantáta

Közreműködnek:

Schöck Atala alt

Balczó Péter tenor

Fekete Károly bariton

A MÁV Szimfonikus Zenekar művészei

Vezényel: Strausz Kálmán

 

Tudatosan olyan műveket választottak, ahol a költők a legnagyobbak közül valók. Így esett választásuk Liszt: Les Morts című művére, ami Lamennais soraira íródott, aki a zeneszerző egyik legkedveltebb szerzője volt. Munkáit több művében is felhasználta, nem csak vokális zenévé komponálva, hanem tisztán hangszeres mű is született, mint az „Isten áldása a magányban" című zongoradarab.

 

A Les Morts sajátos szerkezetű, a koncertéletben ritkán hallható formai megoldást is nyújt, nevezetesen próza, kórusének és zenekar együttese, amelyben ezek a szereplők a földi és a transzcendens világ különböző síkjait jelenítik meg.

 

Brahms Altrapszódiája és Rinaldo kantájának szövege Goethe művekből táplálkozik.

Az Altrapszódia szövege a „Téli utazás a Harzban" című költemény 5-7. versszaka. Brahms szerette volna nőül venni Julie Schumannt, Robert Schumann és Clara Schumann leányát, ám a szülők inkább egy olasz grófhoz adták feleségül. Brahms iszonyatos csalódásában és lelkiállapotában írta a rendkívül depresszív hangulatú Altrapszódiát és adta nász-emlékül Clara Schumannak az esküvő napján.

 

A Rinaldo kantáta alapjául szolgáló szövegkönyv Goethe egyetlen, kifejezetten szövegkönyvnek született műve, melyet a nagy zenebarát weimari nagyhercegnek írt. Az első megzenésítés – Winter munkája – teljesen a feledésbe merült. Goethe története Rinaldonak a bűbájos Armida varázslatából való szabadulását tárja elénk. Bővelkedik romantikus érzelmekben, drámai fordulatokban kitűnő lehetőséget adva ezzel Brahms fantáziájának.

 

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Társszervező: Akadémiai Klub Egyesület

 

www.honvedart.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.