2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Móra Ferenc: Az aranykoporsó – pályázat

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/86238"><img class="image image-preview" src="/files/images/aranykoporso.preview.jpg" border="0" width="470" height="308" /></a></span>Még lehet pályázni a ZsÖK NKft. Világörökség Gondnoksága által kiírt Móra Ferenc: Az aranykoporsó című regényének színházi adoptációjához készülő díszletek megvalósítására.

aranykoporso.previewMég lehet pályázni a ZsÖK NKft. Világörökség Gondnoksága által kiírt Móra Ferenc: Az aranykoporsó című regényének színházi adoptációjához készülő díszletek megvalósítására.

aranykoporso.previewMég lehet pályázni a ZsÖK NKft. Világörökség Gondnoksága által kiírt Móra Ferenc: Az aranykoporsó című regényének színházi adoptációjához készülő díszletek megvalósítására.

A pályázaton 14-18 év közötti diákok indulhatnak. A Világörökség Gondnokság a pályamunkák elkészítői közül a három legjobbnak ítélt pályázat alkotóit díjjal jutalmazza. A pályázatot a Dél-Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter támogatja, a felajánlott értékes jutalmak vásárlási utalvány formájában a pécsi Aranyecset Művészellátóban válthatóak majd be.

 

A pályaművek beérkezési határideje: 2014.december 10.

 

A pályázat kiírója: A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Világörökség Gondnoksága

egyfordulós művészeti pályázatot hirdet.

 

A pályázati program:

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Világörökség Gondnoksága pályázatot ír ki

Móra Ferenc: Az aranykoporsó című regényének színházi adoptációjához készülő díszletek megvalósítására.

 

A pályázat tárgya/választható témák:

  • 80 x120 cm nagyságú római pogány istenek ábrázolása (a lehető legtöbb római pogány

  isten) – technika: natúr színű fedőpapírra, csomagoló papírra készülő ábrázolások, melyek a

  színdarab ideje alatt megsemmisülnek.

  • 80 X 120 cm nagyságú római pogány istenek elkészítése papírmasé technikával
  • kereszt, krisztogram tervezése/készítése (fából, fémből, papírból)
  • 120 X 120 cm nagyságú mozaikpadló tervezése (szabadon választott technikával) a mozaik

  témája: római harcosok, római istenek, keresztények

 

A pécsi világörökségi helyszíneket kezelő Világörökség Gondnokság (Zsolnay Örökségkezelő NKft.) 2012 óta törekszik arra, hogy színes és élvezetes örökségpedagógia program keretében ismertesse meg Pécs/Sopianae ókeresztény temetőjének emlékeit, és a város késő római történetét a lehető legszélesebb közönséggel. A gondnokság legfontosabb célja, hogy a Cella Septichora Látogatóközpont a minőségi és élményszerű ismeretszerzés helyszínévé, pécsi központjává váljon.

 

2014 őszén nyílt lehetőség arra, hogy a Dél-Dunántúli Örökségturisztikai Klaszterrel együttműködve kiírásra kerüljön az alkotói pályázat. A 10-13 éves korosztály egy színjáték, a középiskolás korosztály egy képzőművészeti pályázat keretében ismerkedik a 4. századi kereszténység történetével, a korszak temetkezési szokásaival, a késő római korszak mindennapjaival.

 

Az általános iskolás gyerekek Móra Ferenc Az aranykoporsó című regényének részleteit adják elő 2014. december 12-én diáktársaiknak, családtagjaiknak.  A színdarabot rendezi, és a gyerekeket felkészíti Tóth András színész/rendező, valamit Guth Anita színész/rendező.

Móra Ferenc történelmi regénye a 3. század végén, a római birodalom hanyatlása idején játszódik. Diocletianus császár az antik világ feltámasztásával próbálja megteremteni a birodalom belső rendjét, de törekvései során minduntalan szembe kerül az egyre erősödő kereszténységgel.

Az öregedő császár eközben szolgaként nevelteti fiát, aki egy jóslat szerint csak akkor lehet utódja, ha kilétét nagykorúságáig titokban tudják tartani. Quintipor azonban reménytelen szerelemre gyullad a társcsászár egyik leánya, Titanilla iránt, majd megismerve a kereszténységet, Krisztus követőjévé válik.

Elsődleges cél, hogy a színdarabban résztvevő tanulókkal megismertessék a II-IV. században élő pogány és keresztény lakosság szokásait és hiedelemvilágukat. Hogyan éltek az ókeresztények? Milyen szertartásaik voltak? Hogyan imádkoztak, hogyan öltözködtek? Miért lettek Krisztus követői? Milyen volt, hogyan változott az állam viszonya az új hit képviselőivel szemben, e viszony megváltozásának, a megtűrésnek vagy a véres üldözéseknek milyen okai lehettek?

 

A középiskolás tanulók számára meghirdetett alkotói pályázat témája a színdarabhoz kapcsolódó díszlettervezés, azok a pályaművek, amelyek a leghitelesebben szemléltetik a színdarab történelmi miliőjét, díjazásban részesülnek.

 

A pályázat során előnyben részesítik azokat a munkákat, amelyek készítői látogatják a színdarab próbáit, és ismereteket gyűjtenek a mű történelmi hátteréről.

A pályázati munka sikeres elkészítését segítik a Világörökség Gondnokság munkatársai, szakmai segítséget nyújt Tóth András színész/rendező, valamint Kálóczi Lola történész.

A próbák időpontjáról és a részletekről az alábbi elérhetőségen érdeklődhetnek:

Információ: Kálóczi Lola: 20/371 3871

 

A pályázaton való részvétel feltételei:

A pályázaton 14-18 év közötti diákok indulhatnak. Egyéb megkötés nincs.

 

A pályaművek beérkezési határideje:2014.12.10. 16:00 óra

 

A pályázatok leadásának helye: Cella Septichora Látogatóközpont, Pécs, Szent István tér

A pályamunkák szerepelnek Az aranykoporsó december 12-i bemutatóján, a Cella Septichora Látogatóközpontban, a pályázók és családtagjaik számára ingyenes részvételt biztosítanak az előadáson.

 

A Világörökség Gondnokság a pályamunkák elkészítői közül a 3 legjobbnak ítélt pályázat alkotóit díjjal jutalmazza. A pályázatot a Dél-Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter támogatja, és jutalmazza a díjazottakat.

 

Díjazás:

Vásárlási utalvány formájában, amely a pécsi Aranyecset Művészellátóban váltható be.

 I. díj:  bruttó 40. 000,- (negyvenezer) forint

II. díj:  bruttó 25. 000,- (huszonötezer) forint

III. díj: bruttó 15. 000,- (tizenötezer) forint

 

http://www.zsn.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.