2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BTF – A tavasz ünnepe

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/86251"><img class="image image-preview" src="/files/images/btf_1.preview.jpg" border="0" width="464" height="295" /></a></span>2015-ben április 10. és 26. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a programok egy részére már lehet jegyet kapni. Több mint két hétre ismét nyüzsgő kulturális központtá változik a főváros, ahol a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi-, képzőművészeti program várja az érdeklődőket.</p> <p> 

btf 1.preview2015-ben április 10. és 26. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a programok egy részére már lehet jegyet kapni. Több mint két hétre ismét nyüzsgő kulturális központtá változik a főváros, ahol a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi-, képzőművészeti program várja az érdeklődőket.

 

btf 1.preview2015-ben április 10. és 26. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a programok egy részére már lehet jegyet kapni. Több mint két hétre ismét nyüzsgő kulturális központtá változik a főváros, ahol a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi-, képzőművészeti program várja az érdeklődőket.

 

Bár a kínálat folyamatosan bővül, már most érdemes szemezgetni a jobbnál jobb előadások közül. Az orosz zongoristaiskola fiatalabb tagjai közül az egyik legismertebb Gyenyisz Macujev, akinek virtuóz játékát a magyar közönség már több alkalommal élvezhette – most a tavaszi fesztivál keretein belül csillogtatja meg kivételes technikáját.

A Bajor Állami Zenekar a világ egyik legrégebbi zenekara, amelyet még a 16. században alapítottak, egyik első karmestere maga Orlando di Lasso volt. 2013 óta az a Kirill Petrenko áll az élén, akinek Bayreuth-i Ring vezénylését az egekig magasztalta a zenei szaksajtó. Vladimir Ashkenazyt szenvedélyes muzsikusnak ismerik a világon, karmesterként, zongoraszólistaként vagy kamarazenészként is hallhatta már a közönség. Dirigensként versengenek érte a zenekarok, a Grammy-díjas művész a Philharmonia Orchestra élén érkezik hazánkba. Budapestre látogat a világ egyik legjelentősebb kamarazenekaraként számon tartott, Grammy-díjas New York-i Orpheus Chamber Orchestra is. A fesztiválra különleges műsort állítottak össze Wagner, Haydn és az ismert zongorista, Fazil Say műveiből. Az olasz csellistafenomén, Mario Brunello előadásában Haydn művei mellett egy igazi csemege, Nino Rota gordonkára írt darabja is elhangzik majd. A nemzetközi koncertélet egy másik rangos csellistája, a japán Tsuyoshi Tsutsumi visszatér Budapestre, ahonnan elindult a világhírnév útján. Partnere ezúttal a Svájcban élő kiváló magyar zongorista, Krausz Adrienne.

 

Az MR Szimfonikusok kíséretében áll színpadra a világ egyik legkeresettebb Verdi-baritonja, Leo Nucci. A fesztivál közönségét a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjének leghíresebb baritonáriáival örvendezteti meg a művész. A lett mezzoszoprán, Elīna Garanča csodaszép hangjával minden alkalommal elvarázsolja a hallgatóságot. Eddig a New York-i MET-ből közvetített előadásokban láthatta a magyar közönség, tavasszal személyesen is Budapestre látogat.

 

A fesztivál egyik legizgalmasabb produkciója lesz a világ legrégebbi operaháza együttesének vendégszereplése. A nápolyi Teatro di San Carlo Verdi három felvonásos operáját, a Luisa Millert hozza Budapestre a román származású világsztárral, Elena Mosuc-kal a címszerepben. A fesztivál alkalmából egy ritkán játszott, barokk opera, Johann Adolf Hasse Siroe, Perzsia királya című műve is színre kerül. A címszerepet napjaink egyik ünnepelt kontratenorja, Max Emanuel Cencic énekli.

 

Különleges élmény egyszerre négy versenyzongorát látni és hallani a színpadon. A Gershwin Piano Quartet a legendás amerikai zongorista-zeneszerző, George Gershwin legnépszerűbb dalaira és zenekari műveire improvizál. Különleges családi programot is kínál a fesztivál: Lewis Carroll meseregényének 12 fejezetéhez világszerte elismert zenészek – köztük Mark-Anthony Turnage, Elvis Costello, Ilja Gringolts, Carl Davis – írtak egy-egy rövid darabot.

Az Alice in Wonderland című alkotás először lesz hallható a kontinensen.

 

A jazzkedvelőknek igazi csemegéket kínál a fesztivál: itt lesz a Grammy-díjas jazzdobos legenda, Jack DeJohnette. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő, hatszoros Grammy-díjas szaxofonos David Sanborn 2015-ben megjelenő új lemezéből ad ízelítőt. Szintén lemezbemutatóra készül a cimbalom két legendásan virtuóz muzsikusa, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, ezúttal népzenei ihletésű jazz improvizációkkal.

 

A világzene rajongóit egy varázslatos egyéniség várja. Páratlan, fado éneklésre termett hang – így tartja a közönség és a szakma Ana Mourat. A tunéziai származású Dhafer Youssef az úd nevű arab lant egyik elismert virtuóza legutóbbi, Birds Requiem című albumának anyagát hozza a fesztiválra.

 

Táncrajongóknak ajánlják a holland NDT 2 – Nederlands Dans Theater – kortárs performanszát, a modern tánc világszerte elismert társulata legújabb bemutatójával érkezik hazánkba. Napjaink ünnepelt koreográfusa, Wayne McGregor Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe. A darab világkörüli turnéjának egyik állomása lesz Budapest. 1990 márciusában, az első szabad választás napján mutatták be Novák Ferenc Magyar Menyegző című koreográfiáját. A tomboló sikert aratott produkciót 25 év elteltével, Ezüstlakodalom alcímmel a BTF egyik ünnepi eseményeként újítják fel. A fesztiválra időzíti új darabja, a BIRDIE bemutatóját Frenák Pál Társulata a bennünk és körülöttünk emelt falakról, határainkról és korlátainkról és azok túllépéséről.

Az Oscar-díjas világhírű magyar operatőrről, Zsigmond Vilmosról kevesen tudják, hogy a film mellett a fotográfia a másik nagy szenvedélye. Fotóiból válogatva tiszteleg a jövőre 85. születésnapját ünneplő művész életműve előtt a Ludwig Múzeum új kiállítása.

 

A jegyértékesítés már elindult, jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, az ismert jegyirodákban, illetve online a www.btf.hu honlapon érhetők el, melyen a folyamatosan bővülő programkínálatról naprakész információk találhatók.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira jegyek válthatók:

– a fesztivál honlapján: www.btf.hu

– a Művészetek Palotája jegypénztáraiban

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Telefon: +36 1 555 3300, +36 1 555 3301 E-mail: jegypenztar@mupa.hu

Nyitva tartás: mindennap 10-18 óráig, előadások napján az első szünet végéig

 

1061 Budapest, Andrássy út 28.

Telefon: +36 1 555 3310, +36 1 555 3311

Nyitva tartás: hétfő-péntek 10-19 óráig, szombat 11-19 óráig, vasárnap zárva

 

1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 8-10. (Allee Bevásárlóközpont, földszint)

Nyitva tartás: hétfő-szombat 12-20 óráig, vasárnap 12-19 óráig

 

1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. (Mammut II. Bevásárlóközpont, 2. emelet)

Nyitva tartás: hétfő-szombat 12-20 óráig, vasárnap 12-18 óráig

 

1123 Budapest, Alkotás u. 53. (MOM Park Bevásárlóközpont, Alkotás szint, az információs pulttal szemben)

Nyitva tartás: hétfő-szombat 10-20 óráig, vasárnap 10-18 óráig

 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszervezésén

1065 Budapest, Nagymező u. 68.

Telefon: +36 1 301 0147 E-mail: jegy@fesztivalvaros.hu

Nyitva tartás: hétfő 12-17 óráig, kedd-péntek 9-17 óráig, hétvégén zárva

 

http://btf.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.