2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egészség, pihenés, szórakozás

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/86378"><img class="image image-preview" src="/files/images/Pronay.jpg" border="0" width="461" height="189" /></a></span> Egyetlen másodperc alatt nyolcszor kerülné meg a földet az a lézersugár, amivel szemműtéteket végeznek Magyarországon, Alsópetényben. A beavatkozás végeztével a beteg - egy napi pihenő után - már a környék természeti szépségeiben gyönyörködhet, kirándulásokon vehet részt.

pronay Egyetlen másodperc alatt nyolcszor kerülné meg a földet az a lézersugár, amivel szemműtéteket végeznek Magyarországon, Alsópetényben. A beavatkozás végeztével a beteg – egy napi pihenő után – már a környék természeti szépségeiben gyönyörködhet, kirándulásokon vehet részt.

pronay Egyetlen másodperc alatt nyolcszor kerülné meg a földet az a lézersugár, amivel szemműtéteket végeznek Magyarországon, Alsópetényben. A beavatkozás végeztével a beteg – egy napi pihenő után – már a környék természeti szépségeiben gyönyörködhet, kirándulásokon vehet részt.

molnar 0.thumbnail A Nógrád megyei Prónay-kastélyban már korábban is működött szálloda, de befogadó képessége kevésnek bizonyult – mondta el Molnár József a P92 IT Solutions Kft. ügyvezető igazgatója, a legújabb létesítmény bemutatásakor. Szükség volt a bővítésre és egy orvos-turisztikai célú EU pályázat segítségével 2012-ben erre lehetőség is nyílt. Jól kivitelezett piackutatás eredményeként kiderült: a vendégkör növelésére leginkább a lézeres szemsebészet kínál lehetőséget. Vonzóan összeállított turisztikai programokkal kiegészítve a gyógyítást, szeretnék odacsábítani – elsősorban a belföldi – vendégeket. Mivel a kastélyszálló vendégei viszont a korábbiakban inkább külföldről érkeztek, a látásjavító szemműtétekre külföldről is várnak pácienseket.

kastely 0.thumbnail A korábbi tíz szobát most újabb tizennégy szállodai szobával egészítették ki. Van még négy lakosztályuk és hozzá a faluban tíz, a falusi vendéglátás kertében működő szálláshely csatlakozik. Régi parasztházakat újítottak föl. Nagy gonddal ügyeltek arra, hogy a vendégek egy percre se unatkozzanak, ha már a Prónay-kastélyt választották néhány napos tartózkodásuk színhelyéül. A közelben fekvő vadasparkban természetes élőhelyükön figyelhetők meg az itt őshonos gímszarvasok, dámvadak. A kirándulók láthatják a muflon kosok összecsapásait és a vaddisznó családokat is. Az erdőbe traktor viszi a vendégeket és magaslesről figyelhetik az állatokat. Este a kastélyban a vadvacsorához válogatott borokat kóstolhatnak. Akik pedig inkább a falakon belül maradnának, a „Hadd főzzek ma magamnak!" kvízjátékkal összekötött főzőtanfolyamon tökéletesíthetik konyhaművészetüket.

meres.thumbnail Nem véletlenül tartjuk a szemünket a legfontosabb szervünknek. A környezetből származó összes információnak nagyjából 75 %-a a szemünkön keresztül éri el az idegrendszert. A lézerszemészeti klinika kialakításánál ezért a fő szempont az volt, hogy ha már valamit létrehoznak, akkor azt a legmodernebb technikával szereljék fel. Az eljárás – érthető módon – vizsgálattal kezdődik. Ekkor japán és német – csúcsminőségű műszerekkel – határozzák meg, milyen beavatkozásra van szükség. A szemnyomás mérését, a szem fénytörő közegeinek minőségét és állapotát nézik, a szemfenék vizsgálatát végzik el. Néhány másodperc alatt több ezer vizsgálatra kerül sor a szaruhártya felszínén. Egy korrekciós eljárás 12 – 16 másodperc alatt lezajlik! A látásjavító műtétek mellett szürkehályog eltávolítására is vállalkoznak. Az orvosi szolgáltatásokat nyújtó új épületrészben egy rendezvényterem, azon kívül jóga és különböző masszázsok igénybe vételére alkalmas helyiségek is vannak.

laser.thumbnail A szakszóval femtoszekundumos lézeres műtéti eljárás nagyrészt magyar fizikusok, mérnökök, orvosok hazai és külföldi kutatásának, fejlesztésének eredménye. A lényege, hogy a beavatkozást a másodperc tört része alatt elvégzik, ugyanis minél rövidebb ideig „bántják" a szemet, annál kisebb a károsodás veszélye. (Egy femtoszekundum = 10-15 másodperc) Az eljárás legnagyobb előnye a máshol alkalmazott régebbi típusú lézerekkel szemben, hogy a műtét után hosszú idővel sem lép fel hegesedés, látásromlás. A kezelés után nincs fájdalom, mindössze egy napi pihenésre van szükség a másnapi ellenőrzésig és ezt követően három hónapig szemcsepp használata szükséges. A páciens már a műtét másnapján visszatérhet korábban megszokott életviteléhez és szabadon végezhet bármely – a szemét nem veszélyeztető – tevékenységet.

mathe 0.thumbnail A Turizmus Zrt. Észak-magyarországi régió képviseletétől Máthé Kinga mutatott rá a terület és az új létesítmény turisztikai lehetőségeire. Jó példa ez arra – mondta – hogy egy jól előkészített döntéssel miként tudunk magas minőséget teremteni. Olyan orvosi beavatkozásra nyílik itt lehetőség, amire az országban máshol – sőt egész Európában is – csak nagyon kevés helyen vállalkoznak. Ezért jogos az a várakozás a szervezők részéről, hogy a külföldi vendégek körében is nőni fog az érdeklődés Alsópetény és az itt nyújtott szolgáltatás iránt. Túlmenően azon, hogy négycsillagos kategóriájú szálloda létesült, a faluban kialakított szálláslehetőségek iránt is óriási a kereslet. Nógrád megyének ez a nyugati része sokáig „fehér folt" volt az ország turisztikai térképén. Most a helyzet megváltozott. A kastélyon belül a szórakoztató rendezvények, kívül pedig a természet szépségei számtalan élményt kínálnak. Arra is lehetőség van, hogy a vendégek már a repülőtérről, kényelmesen, közvetlenül ide érkezhessenek.

www.pronaykastely.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.