2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

13 TOP befektetési sztori 2015-re – Ebbe fektetnének az Equilor szakértői

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/86662"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_407.jpg" border="0" width="275" height="183" /></a></span>13 csábító befektetési lehetőséget gyűjtöttek össze az Equilor Befektetési Zrt. elemzői, üzletkötői, szakértői. A több, mint egy tucat befektetési tipp számos érdekességet rejt magában a pénz- és tőkepiacokról, de akad közöttük műtárgyra vonatkozó befektetési javaslat is. A szakértők szerint a 2015-ös év sem lesz mentes az izgalmaktól, így az orosz-ukrán válság, a jegybankok intézkedései vagy az olajár alakulása is alaposan felkavarhatja a befektetők nyugalmát. Az árfolyammozgások azonban számos jó befektetési lehetőséggel is kecsegtetnek, melyek megfelelő kockázatkezelés mellett szép nyereséget hozhatnak a lakosság számára is. Íme az Equilor 13 szakértőjének javaslatai a 2015-ös évre.</p>  <p><strong>

13 csábító befektetési lehetőséget gyűjtöttek össze az Equilor Befektetési Zrt. elemzői, üzletkötői, szakértői. A több, mint egy tucat befektetési tipp számos érdekességet rejt magában a pénz- és tőkepiacokról, de akad közöttük műtárgyra vonatkozó befektetési javaslat is. A szakértők szerint a 2015-ös év sem lesz mentes az izgalmaktól, így az orosz-ukrán válság, a jegybankok intézkedései vagy az olajár alakulása is alaposan felkavarhatja a befektetők nyugalmát. Az árfolyammozgások azonban számos jó befektetési lehetőséggel is kecsegtetnek, melyek megfelelő kockázatkezelés mellett szép nyereséget hozhatnak a lakosság számára is. Íme az Equilor 13 szakértőjének javaslatai a 2015-ös évre.

 

13 csábító befektetési lehetőséget gyűjtöttek össze az Equilor Befektetési Zrt. elemzői, üzletkötői, szakértői. A több, mint egy tucat befektetési tipp számos érdekességet rejt magában a pénz- és tőkepiacokról, de akad közöttük műtárgyra vonatkozó befektetési javaslat is. A szakértők szerint a 2015-ös év sem lesz mentes az izgalmaktól, így az orosz-ukrán válság, a jegybankok intézkedései vagy az olajár alakulása is alaposan felkavarhatja a befektetők nyugalmát. Az árfolyammozgások azonban számos jó befektetési lehetőséggel is kecsegtetnek, melyek megfelelő kockázatkezelés mellett szép nyereséget hozhatnak a lakosság számára is. Íme az Equilor 13 szakértőjének javaslatai a 2015-ös évre.

 

Biró Lóránt, üzletkötő

Vegyük biotechnológiai vállalatok részvényeit

Több nagyobb „mammut" biotechnológiai cég csak úgy tud növekedni és a befektetők elvárásainak megfelelni, ha kisebb cégeket vásárol fel. Ennek a folyamatnak az egyik nyertese a Jazz Pharmaceuticals lehet, melynek legismertebb terméke a GHB-t tartalmazó Xyrem nevű gyógyszer; amit kataplexiában, valamint a túlzott nappali álmosságban (narkolepszia) szenvedő betegek kezelésére használnak. A Jazz részvények árfolyama több éve tartó emelkedő trendben mozog és egy felvásárlási hírre rövid időn belül nagyot emelkedhet.

Darók-Székelyhídy Gábor, vezető üzletkötő

TVK vétel

Számos tényező van a TVK-val kapcsolatban, melyek a részvények jelentős áremelkedését okozhatják: a vállalat termékei iránt stabil a kereslet, miközben alacsony az olaj és az energia ára; a butadién üzem kereskedelmi célú termelése várhatóan 2015 második negyedévében indul. Mindezek alapján a TVK-nál 1000 forint feletti EPS (egy részvényre jutó nyereség) és 500 forint feletti részvényenkénti osztalék várható, ami 8000 forintra lendítheti az árfolyamát.

Gereben Katalin, Equilor Fine Art, ügyvezető igazgató

Műtárgypiac: 50-es, 60-as és 70-es évek alkotói lehetnek a nyerők

A nemzetközi piaci tendenciákhoz hasonlóan a századfordulós, illetve a század eleji, úgynevezett modernista korszak magyar festészeti remekei mellett egyre izgalmasabb vételnek számítanak a második világháborút követő néhány évtizedben született képek. A következő években az 50-es, 60-as és 70-es évek egyes alkotóinak, mint például Bálint Endrének és Országh Lilinek a képei egyre magasabb áron kelhetnek el. Országh Lili képeihez manapság 4-6 millió forint körüli áron juthatunk, kivéve néhány jelentősebb alkotást, amelyeknek már most borsos, 10 millió forint feletti az ára. Néhány éven belül valószínűleg már 10 millió forintnál is többet érhet a festőnő legtöbb alkotása. Bálint Endre képei, installációi már korábban is a 10 millió forint körüli kategóriába tartoztak, a következő időszakban azonban további 20-30% körüli emelkedés várható.

Kiss Márti, üzletkötő

DAX eladás

Az orosz-ukrán konfliktus még mindig nem oldódott meg és 2015-ben is bizonytalanságot okozhat, ami az európai vállalatokat sem hagyja érintetlenül. A német DAX index az utóbbi időszakban új történelmi csúcsra emelkedett és bár nem kizárt a további emelkedés, az orosz-ukrán helyzet rendeződésének csúszása és a deflációs félelmek 2015-ben lemorzsolódást eredményezhetnek a német börzeindexben.

Kiss Mónika, senior elemző

USD vétel

2014 egyik legegyszerűbben megvalósítható kereskedési tippje 2015-ben is megállja a helyét: vásároljunk dollárt forintjainkból. 2015 első felében a dollár erősödése várható: a historikus 1,20-1,40-es kereskedési sáv aljától már nincs messze az EUR/USD árfolyam. Ha az amerikai jegybank (Fed) valóban megkezdi a monetáris szigorítást és az EKB a beharangozottnak megfelelően folytatja a lazítási programot, a kurzus az 1-et (paritást) is elérheti.  Mivel az EUR/HUF árfolyama kapcsán nagyobb árfolyam elmozdulások várhatóak, kézenfekvő választás a dollár vétele forint ellenében.

Kuti Ákos, vezető elemző

Ryanair vétel

A legnagyobb európai fapados társaság pénzügyi mutatóira kedvezően hat, hogy az elmúlt hónapokban több, mint 30 százalékot esett a kerozin árjegyzése. A társaság alacsonyabb üzemeltetési költségei olcsóbb jegyárakat is lehetővé tesznek, így e két hatás eredőjeként jelentősen javulhat a repülőgépek kihasználtsága. Az alacsonyabb energiaárak a fogyasztói hangulatot is pozitívan befolyásolják, ami főként a turisztikai jellegű foglalások számát növelheti, de kisebb részben az üzleti jellegű utak száma is növekedhet 2015-ben.

Nagy Bertalan, private banking igazgató

CEZ vétel – fókuszban az osztalék

A hosszú távú alacsony kamatpolitika Európában is megtette a hatását és a hozamokat mind az állampapírok, mind a vállalati kötvények esetében nagyítóval kell keresni. Ilyen alacsony hozamkörnyezetben a befektetők a magasabb hozam reményében a részvénypiacok felé fordulnak. Felértékelődnek a stabil, jó bevételi számokat hozó cégek, melyek közül az osztalékpapírok lehetnek a kedvencek. Könnyen reflektorfénybe kerülhet a cseh energiacég, a CEZ, mely a várakozások szerint 30-40 korona osztalékot fizethet jövő nyáron, ami a jelenlegi 600 koronás részvényár mellett 5-6,5% osztalékhozammal kecsegtet. Ezen kívül a CEZ bevásárolhatja magát a szlovák Slovenske Elektrarne-ba is, ami passzolna a cég portfóliójába, ezáltal tovább növelné a részvényesi értéket.      

Ritók Lajos, üzletkötő

S&P 500 index vétel

Jövőre minden bizonnyal kamatot emel az amerikai jegybank (Fed), de a kamatemelésnek várhatóan nem lesz hosszú távú negatív hatása az amerikai részvénypiacra. Az USA gazdasága fenntartható növekedési pályára állt, a vállalati nyereségek további emelkedése várható, így 2015 végére 2300 pont fölött mozoghat az S&P 500 index.

Saághy Pál, vezető üzletkötő

Gyengülő forint

A 2014-es évben az euró ára alig tartózkodott 300 forint alatt, ami valószínűleg jövőre sem lesz másképp; sőt az sem elképzelhetetlen, hogy a 2012 év eleji 324-es árfolyamcsúcsnál is magasabb szinteket látunk majd a kurzusban. Számos érv szól a forint gyengülése mellett (alacsony állampapír hozamok, az amerikai kamatemelés lehetősége, a kínai gazdaság lassulása és az európai recesszió réme), ráadásul 2015-ben az Oroszországgal szembeni szankciók, illetve a belső fogyasztás növekedése miatt a külkereskedelmi mérleg többlete is csökkenhet, amely tényezők eddig a forint iránti keresletet erősítették.

Tóth Zoltán, üzletkötő

WTI olaj vétel  

2015-ben az olaj kurzusa visszaemelkedhet a 80 USD-s árfolyamig. A most tapasztalható jelentős árfolyamcsökkenés növeli majd az olaj iránti keresletet, ráadásul több olajmezőn is szüneteltethetik a kitermelést, ahol a jelenlegi árfolyam mellett ez már nem gazdaságos.

Varga Botond, üzletkötő

Kínai részvények vétele

Két év csendet tört meg a kínai jegybank, amikor az alapkamat csökkentéséről döntött novemberben, ráadásul nem ez volt az első monetáris lépés, ami a kínai részvények árfolyamát felfelé hajtja. Kínában jelenleg korlátozás alá esik a külföldiek részvényvásárlása, azonban a kvóták (RFQII) mértékén több lépcsőben emeltek, ami növelte a keresleti oldalt. Amellett, hogy a kínai piac kifejezetten alulértékeltnek tekinthető a fejlett piacok elmúlt 5 évben megfigyelhető tőzsdei szárnyalása tükrében, olyan technikai tényezők is támogathatják a kínai részvényárfolyamok emelkedését, mint egy-egy nagyobb térségi részvényindex kínai piacra nézve kedvező átsúlyozása.

Vavrek Zsolt, értékpapír üzletág igazgató

Apple vétel

Az okostelefonok terjedése megállíthatatlan. Ennek az egyik legnagyobb haszonélvezője az Apple lehet, mivel az iPhone 6 megjelenésével válaszolt a konkurensek által piacra dobott készülékekre. Igaz, a fanyalgók szerint semmi újdonság nincs benne, amit már más ne csinált volna meg; viszont minden benne van ami a következő évek terjeszkedést segíti. Az Apple ugyanis beépítette telefonjába az érintésmentes fizetést lehetővé tevő NFC technológiát, amely alapja lehet az Apple várhatóan legjövedelmezőbb üzletének, az Apple Pay-nek.

Verseci István, üzletkötő

MOL vétel

A magyar olajrészvény 2014 végén technikailag jó képet mutat, az árfolyam a rövid távú támaszokon állomásozik. A későbbiekben erősítheti a papírt a magas osztalékfizetési várakozás: tavaly 590 forint volt az osztalék, ami várhatóan tartható lesz a 2014-es év eredménye után is. A jelenlegi árfolyammal számolva ez kb. 4,5% osztalékhozamnak felel meg. Emellett hosszabb távon a MOL-INA ügy megoldása vezethet jelentősebb felértékelődéshez, a papír 2015-ben akár 16000 forintig emelkedhet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.