2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tegnaptól már lehet jelentkezni a 2015 szeptemberében induló képzésekre

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/86827"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_408.jpg" border="0" width="281" height="179" /></a></span>December 23-án indult a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás, ettől az időponttól lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. Legfeljebb 5 helyet jelölhetnek meg a felvételizők, a jelentkezési határidő 2015. február 15. Az eljárás alapdíja nem változik: továbbra is 9 ezer forint, amelyért 3 jelentkezési hely jelölhető meg.</p> <p> 

December 23-án indult a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás, ettől az időponttól lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. Legfeljebb 5 helyet jelölhetnek meg a felvételizők, a jelentkezési határidő 2015. február 15. Az eljárás alapdíja nem változik: továbbra is 9 ezer forint, amelyért 3 jelentkezési hely jelölhető meg.

 

December 23-án indult a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás, ettől az időponttól lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. Legfeljebb 5 helyet jelölhetnek meg a felvételizők, a jelentkezési határidő 2015. február 15. Az eljárás alapdíja nem változik: továbbra is 9 ezer forint, amelyért 3 jelentkezési hely jelölhető meg.

 

A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról és az intézmények által meghirdetett képzésekről a felvételizők a www.felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatnak. Az online Tájékoztató tartalmazza a meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat.

 

Az online Tájékoztató január végéig várhatóan frissül a hivatalos kiegészítéssel, amely tartalmazza a megjelenés után történt esetleges változásokat. A jelentkezés benyújtása előtt tehát elengedhetetlen a kiegészítés során módosított információkat is átnézni, hiszen hatással lehetnek a korábban kialakított felvételi stratégiára.

 

Jelentkezési határidő: 2015. február 15.

 

A felvételizők 2014. december 23. és 2015. február 15. között kizárólag a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszerén keresztül nyújthatják be jelentkezésüket. Az E-felvételivel könnyen és gyorsan adható be a jelentkezés, a szükséges dokumentumok csatolása egyszerűbb, és a rendszer automatikusan szűri az informatikailag értelmezhető hibákat. A felületen az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2015. február 15. éjfélig kell rögzíteni, majd február 23-ig hitelesíteni.

 

Eljárási díj

 

A felvételi során legfeljebb 5 jelentkezési helyet jelölhetnek meg a jelentkezők. A felvételi eljárás alapdíja 9 ezer forint, amiért összesen 3 jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további 2 helyet lehet megjelölni, amelyekért egyenként 2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor. (Az eljárási díjak számításakor, illetve a maximálisan megjelölhető képzési helyek számát tekintve is egy jelentkezési helynek számít, ha egy képzés államilag támogatott és önköltséges formáját is megjelöli a jelentkező. Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, ha ugyanaz a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el, bár külön sorban szerepel majd,  egy jelentkezési helynek számít a felsőoktatási felvételi jelentkezés során.)

 

Pontszámítás a különböző képzéseken

 

A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan képzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

 

A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon. A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.