2024.augusztus.02. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új Mahler-felvételével tarolhat a Fesztiválzenekar

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/92559"><img class="image image-preview" src="/files/images/ujmahler.preview.jpg" border="0" width="479" height="430" /></a></span>Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar újabb Mahler CD-t adott ki. A IX. szimfóniáért rajong a nemzetközi sajtó:„Feláll az ember hátán a szőr" „Őrületes", „lélegzetelállító", „kihagyhatatlan". <p> 

ujmahler.previewFischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar újabb Mahler CD-t adott ki. A IX. szimfóniáért rajong a nemzetközi sajtó:„Feláll az ember hátán a szőr" „Őrületes", „lélegzetelállító", „kihagyhatatlan".

 

ujmahler.previewFischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar újabb Mahler CD-t adott ki. A IX. szimfóniáért rajong a nemzetközi sajtó:„Feláll az ember hátán a szőr" „Őrületes", „lélegzetelállító", „kihagyhatatlan".

 

„Nem tudom megállni, hogy újra és újra lejátsszam ennek a felvételnek az utolsó tételét" – írja a The Guardian kritikusa az általa „mindig karakteresnek és meggyőzőnek" nevezett Budapesti Fesztiválzenekar legfrissebb hanglemezéről, Mahler IX. szimfóniájáról, amely május 20-án jelent meg.

http://www.theguardian.com/music/2015/jun/04/mahler-ninth-symphony-cd-review-radiantly-life-affirming-conclusions

 

A mahleri tradíció ápolása fontos szerepet játszik Fischer Iván és a zenekar életében,

a IX. szimfónia előtt az I., a IV. és az V. szimfóniát is lemezre vették már, a 2015/16-os évadban pedig élőben hallhatja a közönség a VII. és a III. szimfóniát is. A BFZ hangfelvételei korábban kétszer is elnyerték a klasszikus zene „Oscarját", a Gramophone-díjat, 2007-ben éppen Mahler II. szimfóniájával.

http://www.gramophone.co.uk/review/mahler-symphony-no-9-42?pmtx=most-popular&utm_expid=32540977-5.-DEFmKXoQdmXwfDwHzJRUQ.1

 

Fischer Iván szerint a IX. egy nagyon komplex és látnoki, több szempontból is szívet tépő szimfónia, melynek dallamvilága egyszerre szomorú és gyönyörű. Mahler mesterien keveri ki benne a zenekari hangzás színeit, a szimfónia vége pedig a legtragikusabb és legmegkapóbb befejezés, amit a zeneszerző valaha komponált – írja ajánlásában a Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

https://www.youtube.com/watch?v=MJnpbhadKcc&app=desktop

 

Nem véletlen, hogy a The Guardian kritikusa, aki a maximális öt csillaggal jutalmazta a felvételt, szintén a BFZ játékának szívszaggató intenzitását és gyöngédségét emelte ki. A Gramophone, amely nemrég az Év Művésze díjra jelölte Fischer Ivánt, azt írta: a Fesztiválzenekar ismét díjra esélyes lemezt készített, amely fenségesen szól. A Sunday Times a karmester „üdítő megközelítését" emelte ki, amely a német RDD Rádió szerint olyan modern, mint Pierre Boulez vagy Christoph von Dohnányi interpretációi.

 

Norman Lebrecht, a világ egyik legismertebb zenekritikusa úgy fogalmazott: a hanganyag minden érzékszervet átmozgat, káprázatos lendület és bátorság jellemzi, a The New York Times szerint pedig „nagyszerű" felvételről van szó, „tele élettel".

http://www.nytimes.com/2015/06/10/arts/music/classical-playlist.html?_r=1

 

A lemez az SA CD-net szerint is kihagyhatatlan, melyen páratlan a zenekar játékának finomsága. „Alkalmazkodó, rugalmas vonósok, expresszív fúvósok, pazar, éles rezek – ez mind együtt megvan a zenekarban, nem beszélve a muzsikusok egyöntetű virtuozitásáról."

 

A Fesztiválzenekar legújabb Mahler lemeze több nemzetközi zenei blogon is téma volt, az egyik szerző szerint „a dinamika őrületes, a tisztaság lélegzetelállító, egyszerűen feláll az ember hátán a szőr."

http://forums.naimaudio.com/topic/what-are-you-listening-to-and-why-might-anyone-be-interested-vol-xi-1?reply=47464753358429662

 

A CD-t a Channel Classics forgalmazza.

 

http://www.bfz.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.