2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyémántszakmában jártas……

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/92824"><img class="image image-preview" src="/files/images/Gyémánt.jpg" border="0" width="115" height="105" /></a></span>Friss levegőre vágyva sétáltam a parkban. Egyszer csak rám köszön egy csontváz. Ritkán  lepődöm meg, de ez már egy kicsit sok volt. Hamar rájöttem a dolog nyitjára, Félix volt az, nemszeretem másod unokatestvérem, csontvázra lefogyva.

gyémántFriss levegőre vágyva sétáltam a parkban. Egyszer csak rám köszön egy csontváz. Ritkán  lepődöm meg, de ez már egy kicsit sok volt. Hamar rájöttem a dolog nyitjára, Félix volt az, nemszeretem másod unokatestvérem, csontvázra lefogyva.

gyémántFriss levegőre vágyva sétáltam a parkban. Egyszer csak rám köszön egy csontváz. Ritkán  lepődöm meg, de ez már egy kicsit sok volt. Hamar rájöttem a dolog nyitjára, Félix volt az, nemszeretem másod unokatestvérem, csontvázra lefogyva.

– Mi történt veled, te szerencsétlen?

– Fantasztikus kalandokban volt részem, ha van időd, hallgass végig.

– Nincs időm, füllentettem minden együttérzés nélkül.

– Akkor is elmondom, szólt minden együttérzés nélkül. Tavaly januárban megismerkedtem egy szimpatikus, elegáns úrral, nemzetközi munkaközvetítő. Ő a magyart, én az angolt törtem, azért megértettük egymást. Gyémántszakmában jártas szakembereket keresett egy délközépafrikai állam képviselőjeként. Tudod, ékszerész és ötvös vagyok, tíz éve dolgozom a Koh-I-Noor Kft.-nél. Heti 40 óra, ingyen mobil telefon, bruttó 300 ezer forint, azaz 1.000 dollár. A közvetítő ajánlott 16 órát, ingyen gépjárművet, bruttó 8.000 dollárt, veszélyességi pótlékot. És teljes ellátást. Az ajánlat káprázatosnak tűnt, megkötöttük a szerződést és elutaztam a délközépafrikai államba.

– De miért nézel ki úgy, mint akibe még a lélek sem megy hálni?

– Az első sokk akkor ért, amikor a gyémántszakma a Perm-korszakban, 300 millió évvel ezelőtt keletkezett gyémántbányát jelentett. Egy kilométer mélyről hoztuk fel a kőzetet, ölben, kötélhágcsón. Akivel kedvezett a művezető, igénybe vehette a lépcsőt. A teljes ellátás: reggeli: zöld tea, ebéd: banánpörkölt héjában főzve, vacsora: kókusztejbegríz. A kantinban müzlit árultak, méregdrágán. Ha valaki megbetegedett, a szomszédos fegyenctelepre küldték gyógyulni, mert az valóságos szanatórium volt a gyémántbányához képest.

– Na de pénzed az volt, nem igaz?

– Hát éppen ez az! Az ajánlat féligazságokat tartalmazott. A kereset bruttó 8.000 dollár volt, de évente. Ebből levonták a magasabb teljesítményre ösztönző negyven százalékos személyi jövedelem adót. Ráadásul jogi szabályozásuk szerint a veszélyességi pótlékot  nem hozzáadják a munkabérhez, hanem levonják belőle. Az ingyen gépjármű a csillekocsira vonatkozott. A munkaidő tényleg 16 óra volt. De nem hetente, hanem naponként. Egy évig bírtam, aztán megszöktem. És most itthon vagyok száz dollár megtakarított pénzzel és csontvázzá aszalódva.

– És most mihez kezdesz?

– Visszavettek a Koh-I-Noor-hoz bruttó 300 ezerért. Nem tudsz valami jó állást egy ékszerész-ötvös részére?

– Sajnos nem, nekem nincsenek kapcsolataim egy délközépafrikai állammal sem.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.