2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kamu aukció

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/92989"><img class="image image-preview" src="/files/images/ság2.jpg" border="0" width="504" height="540" /></a></span>Sok családban őriznek ismeretlen vagy jelentéktelen alkotóktól származó festményeket. Falon, padláson, szekrény mögött. Remélve, hogy értékesek, hiszen annyi mindent hallani manapság milliókat érő lappangó művekről.

ság2Sok családban őriznek ismeretlen vagy jelentéktelen alkotóktól származó festményeket. Falon, padláson, szekrény mögött. Remélve, hogy értékesek, hiszen annyi mindent hallani manapság milliókat érő lappangó művekről.

ság2Sok családban őriznek ismeretlen vagy jelentéktelen alkotóktól származó festményeket. Falon, padláson, szekrény mögött. Remélve, hogy értékesek, hiszen annyi mindent hallani manapság milliókat érő lappangó művekről.

   Ezt használták ki azok a szélhámosok, akik szórólapokat dobtak be a postaládákba.

  „Festmény árverést rendezünk külföldi érdeklődőinknek. Tájképet, csendéletet, portrét, bármilyen tárgyú olajképet átveszünk. Ingyenes kiszállás és értékbecslés. Szakértelem, bizalom, garancia."

  A megadott mobilszámra rengeteg érdeklődő telefonált. Elegáns férfi és kedves fiatal nő járta sorban a jelentkezőket. Alaposan szemügyre vették a festményeket, nagyítóval vizsgálták, nagyságát megmérték, majd közölték az eredményt. Tudják, hogy milyen értéket őriznek? Ez egy valódi Rippl-Rónai. Ehhez hasonló képért nyolcmilliót fizettek az aukciónkon. Természetesen megfelel feltételeinek, átvesszük, induló árnak három millió forintot javasolunk. Garantáltan elkel az árverésen, sokan keresnek ilyen zsánerképeket. Most nem visszük el a festményt, de garantálniuk kell, hogy más kereskedővel nem tárgyalnak.

  Természetesen, eszünk ágában sincs mással kapcsolatba lépni, különben is annyi a szélhámos manapság. De mondják, részt vehetünk az aukción?.

  Természetesen, hangzott a válasz, először készítünk egy angol nyelvű katalógust valamennyi kép reprodukciójával. A katalógus önköltséges árának egy részét önnek kell állnia. Színes nyomatért negyvenezer, fekete-fehérért harmincötezer forint kell fizetni. De ebben benne van az árverési díj, két példány a katalógusból, szállítási költség, kisebb restauráció és értékbiztosítás. Az induló árat garantáljuk, esetleg előleget is küldünk. A befizetett összeget a vételárból levonjuk és visszatérítjük. Itt a névjegyünk, de harminc napon belül ne érdeklődjenek, mert a katalógus elkészítése, az árverés előmunkálatai legalább ennyi ideig tartanak.

  Hatvan nap is eltelt, a sok ezer ügyfél telefonálgatni kezdett. De csak egy géphang jelentkezett: „A hívott számon előfizető nem található."

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.