2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kemény fellépés

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/93061"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_975.jpg" border="0" width="211" height="239" /></a></span>Hazánkban évente félmillió bűncselekményt követnek el. Plusz néhány százezret, amelyeknél az áldozat nem jelenti az eseményt, mert unja a hosszadalmas eljárást és a holtpontot. Ezért indokolt a büntetőpolitika szigorítása, a tettesek elleni keményebb fellépés.

images 975Hazánkban évente félmillió bűncselekményt követnek el. Plusz néhány százezret, amelyeknél az áldozat nem jelenti az eseményt, mert unja a hosszadalmas eljárást és a holtpontot. Ezért indokolt a büntetőpolitika szigorítása, a tettesek elleni keményebb fellépés.

images 975Hazánkban évente félmillió bűncselekményt követnek el. Plusz néhány százezret, amelyeknél az áldozat nem jelenti az eseményt, mert unja a hosszadalmas eljárást és a holtpontot. Ezért indokolt a büntetőpolitika szigorítása, a tettesek elleni keményebb fellépés.

   Nyomozati szakaszban legfontosabb a gyanúsított jogainak széleskörű érvényesítése.  Gyorsítja az eljárást, ha a gyanúsított nem kíván vallomást tenni. Vagy szeretne vallani, de nem emlékszik semmire. Elmaradnak a hosszú jegyzőkönyvek, tanúkihallgatások, helyszíni szemlék, alibi ellenőrzések. Ezért finoman figyelmeztetni kell az érintettet a hallgatás előnyeire és arra, hogy a vallomás megtagadása semmilyen jogi problémát nem okozhat.

   Ha az elkövető ennek ellenére töredelmes beismerő vallomást kíván tenni, akkor választhat, kit tisztel meg bizalmával. Lehetőségek: nyomozó, ügyész, bíró, pap, tényfeltáró újságíró, más személy.   

   Az őrizetbe vett, vagy előzetes letartóztatásba helyezett egyént a lehető legrövidebb időn belül szabadon kell bocsátani, mert szabadlábon védekezve sokkal nagyobb az esélye az eredményes nyomozásnak. Ha szökésnek, bizonyítékok eltüntetésének, tanuk megfélemlítésének veszélye áll fenn, akkor a gyanúsítottat óvadék ellenében lehet szabadlábra helyezni. Az óvadék az elsikkasztott pénzből is letehető.

   Ha a szabadlábra helyezett személynek útlevele van, becsületszavát kell adnia: nem távozik olyan országba, amelynek nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal.

   Az ítéletnek elrettentőnek kell lennie, hogy a vádlottat és a társadalom más tagjait visszatartsa a bűnelkövetéstől. Az ítélet lehet dorgálás, figyelmeztetés, pénzbüntetés,  közhasznú munka, közügyektől való eltiltás, felfüggesztett szabadságvesztés. A felfüggesztett szabadságvesztés a bűncselekmény súlyától függően lehet felfüggesztett fogház, felfüggesztett börtön, vagy felfüggesztett fegyház. Kivételes esetben végrehajtható szabadságvesztést is ki lehet szabni, de a büntetés megkezdését bizonytalan ideig el kell halasztani. 

   A nyomozás, vádemelés, ítélkezés során felmerülő ellentmondások kiküszöbölésére irányelveket kell kidolgozni a rendőrség, ügyészség, bíróság, ügyvédek, alkotmányjogászok, valamint a sajtó munkatársai számára.

   Minden eszközzel elősegítendő, hogy a gyanúsított, vádlott, elítélt a cselekményéről vagy az ártatlanságáról sajtótájékoztatót tartson, verset, novellát, könyvet, filmet, színdarabot írjon.

   Ha az elsikkasztott, ellopott, eltűnt, hanyagul kezelt pénz az eljárás során megkerül, az elkövető sikerdíjban részesülhet. Ez azonban nem haladhatja meg az elkövetési érték huszonöt százalékát.

   Fentiek addig maradnak érvényben, amíg egy másik szabályozás nem születik a bűnelkövetők elleni még keményebb fellépésről.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.