2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Einstein titka

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/93166"><img class="image image-preview" src="/files/images/einstein_smalldynamiclead_dynamic_lead_slide.preview.jpg" border="0" width="478" height="239" /></a></span>Amerikában élő barátom fia a Columbia Egyetemen tanul, fizikusnak készül. Már a diplomatervét írja, Einstein élete és munkássága címmel. Megkért, nézzek utána, mikor és miért jött el Einstein Németországból, hogy az Egyesült Államokban folytassa kutató munkáját.

einstein smalldynamiclead dynamic lead slide.previewAmerikában élő barátom fia a Columbia Egyetemen tanul, fizikusnak készül. Már a diplomatervét írja, Einstein élete és munkássága címmel. Megkért, nézzek utána, mikor és miért jött el Einstein Németországból, hogy az Egyesült Államokban folytassa kutató munkáját.

einstein smalldynamiclead dynamic lead slide.previewAmerikában élő barátom fia a Columbia Egyetemen tanul, fizikusnak készül. Már a diplomatervét írja, Einstein élete és munkássága címmel. Megkért, nézzek utána, mikor és miért jött el Einstein Németországból, hogy az Egyesült Államokban folytassa kutató munkáját.

   Dokumentumok, tudományos folyóiratok, publikációk, könyvek részleteinek tanulmányozása után rekonstruáltam a döntés indítékát. A történet veszekedéssel kezdődött  második feleségével, Elsa asszonnyal, 1933. július 24.-én, déli egy órakor,,ebéd után.

 

– Albert, gyere ki légy szíves a konyhába!

– Azonnal jövök édesem, csak ezt a gondolatot még befejezem. Fantasztikus dologra jöttem rá, nem fogod elhinni, ha elmondom.

– Inkább elhiszem, csak gyere ki! Ma te mosogatsz. Tudod, vasárnap megígérted.

– Igaz, csak akkor még nem tudtam, hogy a fénysebesség véges és a koordináta rendszertől független érték.

– Jaj, hagyjál már ezekkel a tudományos elméletekkel. Megígérted, hogy elmosogatsz és kész!

– Jó, jövök szívem, csak egy perc, leírom, mi történik, ha az egyik inercia rendszerről egy másikra térek át. Nehogy elfelejtsem.

– Hát én ezt nem csinálom tovább, elegem van. Tudod mit, én elmosogatok. Viszont törölgess el és rakd be az edényeket.

– Már itt is vagyok. Tulajdonképpen törölgetés közben is meg lehetne oldani a gravitáció és az elektromosság egységes elméletét.

– Albert, már rég szerettem volna megmondani, nem ilyen elvont dolgokkal kellene foglalkoznod. Persze, nagy tudósként tisztel mindenki, Nobel-díjat is kaptál. Olyan okos vagy, miért nem politizálsz egy kicsit?

– Nem és nem! Már százszor megmondtam, nem lépek be semmiféle pártba.

– De Albert, ne forgasd ki a szavaimat! Én nem azt mondtam, hogy párttag legyél. De lehetnél kicsit lojálisabb a kancellárhoz. Emlékezz, itt van Felix Arschloch, akivel együtt jártál gimnáziumba. Le sem tudott érettségizni, mindig úgy emlegetted, mint egy kétbalkezes tökkelütött fickót. Ő lojális és most a Porosz Tudományos Akadémia elnökhelyettese. Megkapta a gyémántokkal ékesített nagykeresztet és egy tízszobás villát Grünauban, a Dahme partján. Még a Birodalni Marsall is gratulált neki táviratilag.

-Nem érdekel sem a nagykereszt, sem a marsall. Na, aztán a kancellárról végképp megvan a véleményem. Különben is csak az általános relativitás elmélete és gyakorlati hasznosítása érdekel.

-Ne légy már ilyen csökönyös, Albert. A kancellár nem akar rosszat. Naponta csak öt órát alszik. Minden gondolata a német népé. Fel akarja számolni a munkanélküliséget, élénkíteni szeretné a nemzetgazdaságot. Ehhez élettér kell, ezt még én, egyszerű asszony is belátom.

Ekkor határozta el Einstein, hogy emigrál az Egyesült Államokba.


Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.