2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Globális témák Kapolcson a Momentán Udvarban

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/93260"><img class="image image-preview" src="/files/images/afrika-.preview.jpg" border="0" width="460" height="337" /></a></span>A globális fejlesztéssel foglalkozó négy nagy magyar civil szervezet az improvizációs színház magyar úttörőjével a Momentán Társulattal közösen két rendhagyó programot ad elő Kapolcson, a Művészetek Völgyében július 28-án és július 31-én. A két interaktív előadás a HAND Szövetség éves projektje keretében a Fejlesztés Európai Éve civil programsorozat részeként jön létre. <p> 

afrika .previewA globális fejlesztéssel foglalkozó négy nagy magyar civil szervezet az improvizációs színház magyar úttörőjével a Momentán Társulattal közösen két rendhagyó programot ad elő Kapolcson, a Művészetek Völgyében július 28-án és július 31-én. A két interaktív előadás a HAND Szövetség éves projektje keretében a Fejlesztés Európai Éve civil programsorozat részeként jön létre.

 

afrika .previewA globális fejlesztéssel foglalkozó négy nagy magyar civil szervezet az improvizációs színház magyar úttörőjével a Momentán Társulattal közösen két rendhagyó programot ad elő Kapolcson, a Művészetek Völgyében július 28-án és július 31-én. A két interaktív előadás a HAND Szövetség éves projektje keretében a Fejlesztés Európai Éve civil programsorozat részeként jön létre.

 

Ilyen korábban ritkán volt látható: többek között a gyermekmunka, a fair trade és a humanitárius turizmus kérdéseit interaktív és művészeti eszközökkel hozzák közel a fiatalokhoz – akiknek többsége ma Magyarországon nagyon keveset tud ezekről a problémákról és lehetőségekről.

 

A kiemelt kapolcsi programok különlegességét az adja, hogy mindkét napon a Momentán Udvarban a Momentán Társulat tagjai fogják megeleveníteni a legfontosabb globális témákat és problémákat, mint a gyermekek helyzete; gyermekmunka a világban, fenntarthatóság, igazságos adózás stb. A társulat a jól ismert módszerével, improvizációval, zenével és a közönség segítségével fogja feldolgozni ezeket a témákat egy-egy színházi jelenetben. Minden esetben bevonnak egy-egy problémát jól ismerő hazai szakértőt is a HAND Szövetség tagjai közül. Július 28-án humanitárius turizmus és önkéntesség a téma, 31-én pedig aktuális társadalmi problémák. Ekkor Al Ghaoui Hesna is beszáll a játékba és egy-egy jelenet kapcsán mesél személyes, külföldön szerzett tapasztalatairól. Így az előadás egyben lesz szórakoztató és vicces, de mégis jelentős üzeneteket kíván közvetíteni.

 

Közben az egyes jelenetek felvezetőiben slam poetry-vel szórakoztatja a társulat a résztvevőket, a résztvevő szervezetek pedig az előadások előtt egész nap játékokkal várják a látogatókat.

 

Július 28. 16:00-17:30, (kedd)

Volun-turizmus – Afrikáért Alapítvány és HAND rendezvénye a Fejlesztés Európai Éve keretében.

A Momentán Társulat és az Afrikáért Alapítvány segítségével bepillantást nyerhetünk a humanitárius turizmus, a magyarországi és afrikai önkéntesség, valamint a felelős turizmus világába.  Önkéntesek és humanitárius utazók interaktív élménybeszámolók keretében mesélnek a világ messzi tájairól az Afrikáért Alapítvánnyal és a Momentánnal. A társulat tagjai vicces és ironikus formában dolgozzák fel a legfontosabb afrikai témákat, improvizációval, színházi előadással, a közönség bevonásával.

Az Afrikáért Alapítvány évek óta szervez különleges humanitárius turistautakat, amely során a résztvevők nemcsak Afrika kulturális örökségét ismerhetik meg, hanem egy-egy miniprojekt keretében maguk is megtapasztalhatják az aktív segítségnyújtást.

 

„Voltál már önkéntes? Most megtudhatod, hogy hogyan lehetsz részese egy intenzív tanulási folyamatnak, amelyben lehetőség nyílik egy afrikai ország és kultúra megismerésére, ezáltal önmagad és személyiséged fejlesztésére.

Itthonról is segíthetek? Igen! Az Alapítvány külön hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa azokat a lehetőségeket, amelybe itt és most bekapcsolódhatsz, és aktívan részt vehetsz olyan globális kérdések megoldásában, amelyben az emberiség egésze érintett.

A nap folyamán ellátogathatsz az Afrikáért Alapítvány színes standjához, megismerkedhetsz az olival (afrikai játék), kipróbálhatsz ismeretterjesztő játékokat és kézműveskedhetsz is."

https://www.facebook.com/events/416893628489546

 

Július 31. 14:30-16:00, (péntek)

Al Ghaoui Hesna és a Momentán közreműködésével interaktív színházi előadás aktuális társadalmi kérdésekről a Fejlesztés Európai Éve keretében.

„Július 31-én a Momentán Udvarban egy improvizációs délutánnal készülünk. Itt a Momentán Társulat segítségével és Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságíró történeteivel, a közönséggel együtt játszva beszélünk a nemzetközi fejlesztésről. A program során többféle művészeti módszerrel – az éneklés, zenélés, vers­ írás, rapszövegalkotáson át egészen a színpadi improvizációig – kezdeményezzünk beszélgetést korunk legnagyobb globális kihívásairól.

A nap folyamán a látogatók afrikai gyerekek játékaival, fairtrade termékekkel, ismeretterjesztő fejlesztési játékokkal is találkozhatnak a civil szervezetek munkatársai segítségével."

A résztvevő civil szervezetek a HAND Szövetség és partnerei:

● Afrikáért Alapítvány

● DemNet Alapítvány

● Magyar Természetvédők Szövetsége

● Védegylet Alapítvány

 

https://www.facebook.com/events/414592915401151

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.