2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Húszéves az egri Végvári Vigasságok. Ha nem hiszed, járj utána!

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/93603"><img class="image image-preview" src="/files/images/végvár.preview.jpg" border="0" width="454" height="640" /></a></span>2015. augusztus 14-16. között immár huszadik alkalommal lesz Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál az Egri Várban. Az évfordulóhoz illő színes programkínálat, számos egyedi tárlatvezetés és a közkedvelt, már nélkülözhetetlennek számító OSTROM várja a kalandra vágyó látogatókat. <p> 

végvár.preview2015. augusztus 14-16. között immár huszadik alkalommal lesz Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál az Egri Várban. Az évfordulóhoz illő színes programkínálat, számos egyedi tárlatvezetés és a közkedvelt, már nélkülözhetetlennek számító OSTROM várja a kalandra vágyó látogatókat.

 

végvár.preview2015. augusztus 14-16. között immár huszadik alkalommal lesz Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál az Egri Várban. Az évfordulóhoz illő színes programkínálat, számos egyedi tárlatvezetés és a közkedvelt, már nélkülözhetetlennek számító OSTROM várja a kalandra vágyó látogatókat.

 

Az ünnepi eseménylistát még felsorolni is nehéz, hiszen a vigasságok délelőtt tíztől egészen sötétedésig, szó szerint egymást követik. A széles kínálatból mindenki érdeklődése szerint, kedvére válogathat.

Mindent a kéznek! – a gyermekekhez szól a történelmi játszóházak és műhelyek felhívása, ahol népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és stratégiai küldetések teljesítésével várják a kicsiket és nagyokat. A múltat keleti mesemondók, régi hangszerek és sok-sok korhű vitéz segítségével elevenítik fel.

 

A Végvári Vigasságok várva várt mozzanata vélhetően idén is az OSTROM lesz, – a Gótikus Palota előtt és a Varkoch-kapunál – mely az ország különböző pontjaiból érkező hagyományőrző csapatoknak köszönhetően valósul meg.

Közreműködik az Egri Vitézlő Oskola, a Mathias Rex, a Gyulaffy Bandérium, Bornemissza Hagyományőrség, Tata Várának Seymenjei, a Bajvívó Magyarok, Szent László Vitézei, a Szigeti Oroszlánok, a Past & Pleasure (Anglia), a Mare Temporis, a Bakonyi Poroszkálók, az Északi Szabad Hajdúk, a Nádasdy Bandérium, a Parva Armis (Lengyelország) és a Hungari Dzsebedzsi.

 

Lesz tüzérségi bemutató, csata, viadal és győzelem!

 

A kalandok mellett a szakmai tapasztalatokra vágyókról sem feledkeztek meg a programszervezők. Idén nemcsak a kiállítások köre, hanem a tárlatvezetések sokszínűsége is nőtt, melynek során az Egri Vár történetét, korabeli fegyvereket, hagyományos lakodalmi süteményeket ismertetnek meg. A Gárdonyi-ház kapuján belépők közelebb kerülnek Eger nagy írójához, miközben a Börtönkiállításban arra is fény derül, hogy boszorkányok igenis léteztek.

 

És ha még mindez nem lenne elég, akkor jönnek a kísérőprogramok: állatsimogató, póni lovaglás, „Várles" és kincskeresés. A várlátogatók továbbra is részt vehetnek az Egri Csillagok túrán, ahol a regényből jól ismert helyszíneket járják végig.

 

A gasztronómiai élményekről a különböző korok konyháit felidéző látványkonyha és finom magyar borok gondoskodnak. Többek között lesz borterasz a Dobó-bástya teraszán egri borászok különleges kínálatával, történelmi ételek az 1552 étteremben, keleti édesség kóstoltatás az Egri Pasa sátrában, Dobó asztala – Történelmi látványkonyha, a Korok konyhái, korok ízei történelmi gasztronómiai bemutatója és "A boldogi nagyrózsa" –  Így sütik Boldogon a lakodalmi süteményt.

 

Az évforduló pedig mit sem érne szülinapi torta, tűzijáték és az elmúlt éveket megidéző fotókiállítás nélkül.

2015. augusztus 14-16.

Végvári Vigasságok

Eger

 

www.egrivar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.