2024.július.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lassult a magyar gazdaság a második negyedévben

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/93782"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1005.jpg" border="0" width="264" height="191" /></a></span>Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői szerint: A KSH ma 2015 augusztus 15-i, reggeli közlése szerint 2,7%-kal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben, ami valamelyest alulmúlta a várakozásainkat.

images 1005Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői szerint: A KSH ma 2015 augusztus 15-i, reggeli közlése szerint 2,7%-kal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben, ami valamelyest alulmúlta a várakozásainkat.

images 1005Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői szerint: A KSH ma 2015 augusztus 15-i, reggeli közlése szerint 2,7%-kal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben, ami valamelyest alulmúlta a várakozásainkat.

A Hivatal közlése szerint a gyengébb adat mögött a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése állt. Utóbbi olyan szempontból nem meglepő, hogy tavaly kiemelkedő évet zárt a szektor, így a magasabb bázis is közrejátszhatott. Továbbá az időjárás alakulása egy komoly kockázati tényező, mely nehezíti az előrejelzést a mezőgazdasági termelés esetében. Az ipar továbbra is kiemelkedő szereppel bír a bővülést illetően, melyet a havi adatok is alátámasztanak.   Felhasználói oldalról, véleményünk szerint a külkereskedelem és a háztartások fogyasztása játszhatott fontos szerepet. A havi adatok alapján mindkét szegmensnél pozitív hozzájárulásra számítunk. Ugyanakkor a beruházások feltehetően az első negyedévhez hasonlóan most is lefelé húzták a gazdasági mutatót.  

Teljes képet csak a részletek közzétételét követően kapunk. Várakozásaink szerint a gazdaság a következő negyedévekben tovább lassulhat. A júliusi gyengébb feldolgozóipari beszerzési menedzser index és az augusztusban várható autóipari gyárleállások is arra utalnak, hogy a gazdaság fő motorjának számító ipar esetében alacsonyabb értékeket publikálhat a KSH. Ez pedig a növekedésre is hatást gyakorolhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.