2024.szeptember.01. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Két hétig Közép- és Kelet-Európa a főszereplő a Saxo Banknál

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/93938"><img class="image image-preview" src="/files/images/c1551hsk1245.jpg" border="0" alt="Mihail Gorbacsov" title="Mihail Gorbacsov" width="484" height="474" /></a><span style="width: 609px" class="caption"><strong>Mihail Gorbacsov</strong></span></span>Az online multi-eszköz kereskedő és befektetési szakértő Saxo Bank a mai napon kéthetes kampányt indít, amely a közép- és kelet európai régió (KKE) feltörekvő piacainak befektetési lehetőségeire koncentrál. A KKE régió nem csupán a Saxo Bank számára stratégiai fontosságú terület, de egyre több külföldi befektető számára is azzá vált, és ez keltette fel a Saxo Bank figyelmét is.</p> <p> 

mihail gorbacsovMihail GorbacsovAz online multi-eszköz kereskedő és befektetési szakértő Saxo Bank a mai napon kéthetes kampányt indít, amely a közép- és kelet európai régió (KKE) feltörekvő piacainak befektetési lehetőségeire koncentrál. A KKE régió nem csupán a Saxo Bank számára stratégiai fontosságú terület, de egyre több külföldi befektető számára is azzá vált, és ez keltette fel a Saxo Bank figyelmét is.

 

mihail gorbacsovMihail GorbacsovAz online multi-eszköz kereskedő és befektetési szakértő Saxo Bank a mai napon kéthetes kampányt indít, amely a közép- és kelet európai régió (KKE) feltörekvő piacainak befektetési lehetőségeire koncentrál. A KKE régió nem csupán a Saxo Bank számára stratégiai fontosságú terület, de egyre több külföldi befektető számára is azzá vált, és ez keltette fel a Saxo Bank figyelmét is.

 

A kampányt a TradingFloor.com főszerkesztőjének, Martin O'Rourke-nak az alábbi cikke indítja el. Augusztus 25. és szeptember 4. között a TradingFloor.com oldalon olvashatók a Saxo Bank stratégiai szakértőinek és számos külső szerzőjének további cikkei is. A cikkek mellett naponta új videók is láthatók a témában a Saxo Bank pénzügyi hírcsatornáján, a Saxo TV-n.

 

Martin O'Rourke, a TradingFloor.com főszerkesztőjének cikke:

 

Vajon Gorbacsov tudta, hogy mit tesz, amikor kiengedte a szellemet a palackból?

 

A volt Szovjetunió elnöke, Mihail Gorbacsov valószínűleg számított a központi irányítás fellazulására, amikor 1986-ban meghirdette a peresztrojkát és a glasznosztyot – várakozásai szerint ezek lettek volna a sikerének alappillérei -, azonban a birodalom összeomlása és az unió szétszakadása messze túlmutatott az eredeti tervein.

 

Az ugyanebben az évben történt csernobili katasztrófa okozta az első repedéseket a birodalom alapjaiban, amelyeket tovább szélesítettek a korlátozott piacgazdasági reformok, illetve a demokratikus intézkedések – és éppen a nyitottság és az átalakulás (peresztrojka és glasznoszty) vezettek a sokat látott Gorbacsov elnöklésének szégyenteljes végéhez, hogy 1991. december 25-én kénytelen legyen átadni a hatalmat Borisz Jelcinnek.

 

Huszonöt évvel később számos egymással versengő, és eltérő érdekek mentén mozgó nemzetállam tarkítja a térkép keleti részét Szlovéniától Ukrajnán át Oroszországig (legalábbis az Ural vonaláig). Kazahsztánnal, Türkmenisztánnal és Szibériával együtt ez már a világ szárazföldi területeinek nagyjából felét felöleli.

 

Az alapvető vallási, kulturális és szociológiai-gazdasági eltérések ellenére, amelyek a régiót jellemzik, az elmúlt huszonöt év globalizációjának eredményei jól körülhatárolhatóvá tették Közép- és Kelet Európát, amely ha nem is homogén régió, de országai egyértelműen egy irányba, hasonló célok elérése felé haladnak.

 

Ellentmondásosnak tűnhet ez a következtetés akkor, amikor Ukrajnából feszültségekről és nyílt konfliktusokról jönnek a hírek, amikor Törökország déli részén pusztító háború dúl, vagy amikor a régióban egyre szaporodnak a válsággócok – azonban Kína új Selyemút Projektje átrendezheti a viszonyokat.

 

A Saxo Bank vezető elemzője, Steen Jakobsen többször elemezte, hogy Kína tervei – amelyek Nyugat-Kína, Európa és Afrika között teremtenének különleges összeköttetést – megvalósításuk esetén Közép- és Kelet Európát is az érdeklődés középpontjába emelhetik.

 

Az elkövetkező két hétben a Saxo Bank szakértői és külső szakértők azt elemzik, hogy a régió egészét megalapozó geopolitikai tényezőktől kezdve az egyes országok, mint például Törökország, Lengyelország, Türkmenisztán vagy Kazahsztán egyedi gazdasági jellemzőiig, melyek azok a tényezők, amelyek mind makro-, mind pedig mikro szinten lényeges hathatnak a kereskedői döntésekre.

 

Természetesen Oroszországra is terítékre kerül, és nem marad ki a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szerbia és Görögország sem az elemzésekből. Valamennyi eszközosztály górcső alá kerül majd, a devizáktól a kötvényekig, a részvényektől a nyersanyagokig.

 

Mi már felkészültünk, és reméljük, hogy mind az ebben a rendkívül sokrétű régióban, mind pedig a régión kívül tevékenykedő kereskedők is felkészültek a nagyszerű befektetési lehetőségekre.

 

Ezeket a lehetőségeket mindenesetre köszönjük meg Gorbacsovnak!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.