2024.augusztus.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szellemidézés

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/94045"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaaa_0_1.jpg" border="0" width="170" height="170" /></a></span>Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük: a világ tele van pénzügyi, közgazdasági problémákkal. Költségvetési hiány, tőzsde pánik, valuta leértékelés, államadósság és egyebek. Bár nem vagyok spiritiszta, mégis megidéztem három Nobel-díjas közgazdász tudós szellemét és tanácsot kértem tőlük.</p> <p> 

aaaa 0 1Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük: a világ tele van pénzügyi, közgazdasági problémákkal. Költségvetési hiány, tőzsde pánik, valuta leértékelés, államadósság és egyebek. Bár nem vagyok spiritiszta, mégis megidéztem három Nobel-díjas közgazdász tudós szellemét és tanácsot kértem tőlük.

 

aaaa 0 1Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük: a világ tele van pénzügyi, közgazdasági problémákkal. Költségvetési hiány, tőzsde pánik, valuta leértékelés, államadósság és egyebek. Bár nem vagyok spiritiszta, mégis megidéztem három Nobel-díjas közgazdász tudós szellemét és tanácsot kértem tőlük.

 

– Mr. Milton Friedman! Bocsánat kérek, hogy előhívtam a túlvilágból. Szelleme megjelent, köszönöm. Sok ország gazdasági reformtervekkel nyűglődik. Az ön módszerét sikeresen alkalmazta Margaret Thatcher,  Ronald Reagan és Augusto Pinochet. Emlékszik még rájuk?

– Homályosan. Mellesleg sérelmezem, hogy a thatcherizmus bekerült a tankönyvekbe, de a reaganiznus és a pinochetizmus nem.

– Hát ez elszomorító. Azonban most arról szeretném faggatni, hogy elméletét alkalmasnak tartja a jelenleg pénzügyi, közgazdasági problémák megoldására?

– Részben. Elméletemmel saját pénzügyi problémámat egy életre megoldottam.

– De most a világ ügyeiről kérdezem.

– Három pontban röviden összefoglalom. 1. A pénzügyi, közgazdasági problémákat mindenki ország oldja meg saját maga.2.  Ha nem tudja megoldani, várja meg, amíg maguktól megoldódnak. 3. Ha nem oldódnak meg maguktól, nem érdemes velük foglalkozni.

 

– Mr. Wassily Leontief! Ön asztrál lényként bármit megtehet. A tőzsdeindexek zuhanásával kapcsolatban adna nekünk tanácsot?

– Világutazó voltam, tanácsokat osztogattam Németországban, Kínában, az Egyesült Államokban és még sok más országban. De a XXI. században kissé tanácstalan vagyok.

– Azért kísérelje meg. Mit tegyenek most a brókerek? Eladjanak, vagy vegyenek  részvényeket?

– Nézze, én a nyertes lottószámok elemzése közben jöttem rá, hogy a világ országai egymásra vannak utalva. Akit tőzsdei veszteség ér, próbáljon meg lottózni, vagy menjen el egy jobb kaszinóba. Még az is lehet, hogy meggazdagszik.

 

– Mr. John Maynard Keynes! Tudjuk, hogy számos világgazdasági problémát sikeresen megoldott. Gondoljon csak  a Bretton-Woods-i egyezményre. Mit tanácsolna nekünk?

– Tanulni, tanulni és tanulni. Nekem például édesanyám Cambridge polgármestere volt, édesapám ugyanott az egyetem dékánja. Elképzelheti milyen nehézségembe került összeszedni a felvételhez szükséges pontszámot. És keményen tanultam, hogy a mortar board a fejemre kerüljön.

– Ezt nem egészen értem.

– Hát a négyszegletű sapka, amelyet diplomaosztáskor vettünk fel.

– Kicsit elkalandoztunk. Térjünk talán vissza a válsághoz.

– Amikor a Bank of England igazgatója voltam, a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok tartoztak hozzám. Megtanultam, hogy minden tőkés nemzetgazdaság egyenlő, csak vannak köztük még egyenlőbbek. Ezekről kellene a bajba jutott országoknak példát venniük.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.