2024.augusztus.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Már 10%-on a CSOK

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/94081"><img class="image image-preview" src="/files/images/uj-szocpo.jpg" border="0" width="469" height="469" /></a></span>Lassan 2 hónapja lehet igényelni a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, akár használt lakáshoz is. Lássuk az eddigi adatokat.

uj szocpoLassan 2 hónapja lehet igényelni a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, akár használt lakáshoz is. Lássuk az eddigi adatokat.

uj szocpoLassan 2 hónapja lehet igényelni a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, akár használt lakáshoz is. Lássuk az eddigi adatokat.

A CSOK 2015. július 1-jétől új és használt lakásokra igénybe vehető lakástámogatási rendszer, melynek célja, hogy a korábban kialakított támogatás (szocpol) egy kibővített, módosított formában, többek számára elérhető legyen. A CSOK-ot nem csak új lakás, hanem használt ingatlan építésére és bővítésére is igénybe lehet venni.

A Duna House Hitel Centruma – a banki termékek közvetítése által – a közel két havi elmúlt időszakból már néhány fontos adattal tud szolgálni. Fontos tudni, hogy a hitellel vevők aránya jelenleg 20% a piacon, vagyis az ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzből vesz. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban. A jelenlegi adatok szerint a hiteles vásárlók 10%-a folyamodott állami hozzájáruláshoz, vagyis a CSOK-hoz – az általuk felvett hitel nagysága az átlagot meghaladó 7,4 millió forint volt a Duna House hálózatában.

Ami talán meglepő, hogy az igénylők 60%-a budapesti és csak 40% volt vidéki. Mivel a vidéki ingatlanárak alacsonyabbak, így a támogatás aránya egy lakás árának akár 20%-át is elérheti. Budapesten ez legfeljebb 10%-ra tehető, de inkább kevesebb. Bár a bankok gyakorlata nem egységes, de akad köztük olyan, amelyik a törvényileg szükséges minimális 20%-os önerőbe beleszámítja a CSOK-ot, vagyis vidéken szinte minimális saját forrással, esetlegesen ennek hiányában is lehetővé válik a vásárlás.

A 20% minimális önerő és a CSOK kapcsolata korábban bizonytalan kérdés volt, mostanra azonban már rendelkezésre állnak tapasztalatok a banki gyakorlatokról. Mint fentebb említésre került, van olyan pénzintézet, amelyik beleszámítja teljes mértékben az állami támogatást, van olyan amelyik nem, egy harmadik gyakorlat szerint csak a meglévő gyermek után járó támogatást számítja bele, a vállaltakat pedig továbbra is teherként kezeli.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.