2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Állatok akcióban, az Állatkertek Éjszakáján

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/94132"><img class="image image-preview" src="/files/images/llatkertek-éjszakája-Budapest-750x285.preview.jpg" border="0" width="481" height="182" /></a></span>A nyár utolsó péntekén, augusztus 28.-án került sor az immár hagyományos Állatkertek Éjszakájára, amelyet negyedik alkalommal rendeztek meg a Magyar Állatkertek Szövetségének tagjai. Országszerte 11 település 12 állatkertjében várták változatos programokkal az érdeklődőket.

llatkertek éjszakája budapestA nyár utolsó péntekén, augusztus 28.-án került sor az immár hagyományos Állatkertek Éjszakájára, amelyet negyedik alkalommal rendeztek meg a Magyar Állatkertek Szövetségének tagjai. Országszerte 11 település 12 állatkertjében várták változatos programokkal az érdeklődőket.

llatkertek éjszakája budapestA nyár utolsó péntekén, augusztus 28.-án került sor az immár hagyományos Állatkertek Éjszakájára, amelyet negyedik alkalommal rendeztek meg a Magyar Állatkertek Szövetségének tagjai. Országszerte 11 település 12 állatkertjében várták változatos programokkal az érdeklődőket.

Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert belvárosi Akvárium-Terráriuma a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumával közösen, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veszprémben pedig a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark kínált különleges programokat a nagyközönségnek.

 

Én a Fővárosi Állat- és Növénykertben jártam, Budapesten. Gyerekek, szülők, nagyszülők, kicsik és nagyok, kisebb-nagyobb csoportokban járták végig az őket érdeklő helyszíneket, az esti és éjszakai programok között válogatva. Tömegek hömpölyögtek az állatkerti utakon. Ahogy sötétedett, fáklyákkal kivilágított utak, fényfestette fák vezették őket.

 

Az Állatkert klasszikus területén, a Nagyszikla belsejében található Varázshegyben, valamint a Holnemvolt Parkban is programok és látnivalók sokaságát kínálták a szervezők. A különleges események közül említést érdemel a rendkívüli esti elefánttréning és a fókabemutató, a különféle látványetetések, amelyek egy része, így az orrszarvú- és a zsiráfetetés a közönség bevonásával történt. A látványetetések egy része az akváriumban volt, például a pirájáknál, a murénáknál és az óriás arapaimáknál. Volt vombat-les, az éjszakai pillangókat bemutató program, óriáskígyó simogatás, látványetetés a tapíroknál, az óriásvidráknál és a sörényes hangyászoknál is. Az állatgondozók munkájába is bepillantást lehetett nyerni: a Mérges-házban például kígyókezelési, etetési, illetve eszközbemutatót tartottak a mérgeskígyókkal foglalkozó szakemberek. Tizenkét különböző helyszínen az állatgondozók segítségével pillanthattunk bele az állatkerti munka kulisszatitkaiba. A Varázshegyben, bemutatók és előadások sokasága várta az érdeklődőket, de volt itt térhatású vetítés, időgép szimulátor és sok más érdekesség. Sőt, a gondozók segítségével testközelből lehetett megismerkedni a világ legérdekesebb rovarjaival. A Holnemvolt Park játékai is működtek, köztük a hullámvasút is, amely esti kivilágításban ragyogott. A programot a lángidomárok tűzzsonglőr bemutatója, illetve buborékvarázs, valamint több helyszínen fényfestés tette teljessé.

 

Különleges élmény volt számomra az idomárok által bemutatott „Állatok akcióban" c. „produkció". A bagoly, a farksodró, az ormányos medve, a harris héja és a vadászgörény produkálta itt magát, lapos és magas repülésben, kötélen mászva, kötélen lógva, akár felfelé nyalva,… És mindez azért sikerült olyan mesterien, mert közben mindnyájan jót lakmározhattak, idomárjuk kezéből vagy a „színpad" különböző pontjaira eljutva. Cirkuszba illő etetés! Óriási siker, miközben a nézők között sétálva – az épp kiválasztott állataikkal vagy azokat kezükbe visszavárva – megállás nélkül meséltek nekünk kedvenceikről a profi „idomár-etető-színészek". Bravó!

Varga Kata-Lina

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.