2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Formabontó évadnyitó társulati ülés a Jókai Színházban

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/94178"><img class="image image-preview" src="/files/images/formabontó.preview.jpg" border="0" width="482" height="640" /></a></span>Formabontó volt a Békéscsabai Jókai Színház 2015/2016-os évadnyitó társulati ülése, hiszen nem szokványos, hogy a leköszönő és a megbízott igazgató együtt nyissák meg az évadot. A nyári sikerek méltatásával, az elmúlt évad értékelésével kezdte összegzését Fekete Péter leköszönő igazgató, ezt követően az előttünk álló évad célkitűzéseiről, valamint a bemutatásra kerülő előadásokról számolt be Seregi Zoltán megbízott igazgató. <p> 

formabontó.previewFormabontó volt a Békéscsabai Jókai Színház 2015/2016-os évadnyitó társulati ülése, hiszen nem szokványos, hogy a leköszönő és a megbízott igazgató együtt nyissák meg az évadot. A nyári sikerek méltatásával, az elmúlt évad értékelésével kezdte összegzését Fekete Péter leköszönő igazgató, ezt követően az előttünk álló évad célkitűzéseiről, valamint a bemutatásra kerülő előadásokról számolt be Seregi Zoltán megbízott igazgató.

 

formabontó.previewFormabontó volt a Békéscsabai Jókai Színház 2015/2016-os évadnyitó társulati ülése, hiszen nem szokványos, hogy a leköszönő és a megbízott igazgató együtt nyissák meg az évadot. A nyári sikerek méltatásával, az elmúlt évad értékelésével kezdte összegzését Fekete Péter leköszönő igazgató, ezt követően az előttünk álló évad célkitűzéseiről, valamint a bemutatásra kerülő előadásokról számolt be Seregi Zoltán megbízott igazgató.

 

A társulat tagjai országszerte és határon túl is rangos fesztiválmeghívásoknak tettek eleget: Ott voltak a POSzT-on a Koldusoperával, a Gyulai Várszínházban A dzsungel könyvével, a Vársomajori Szabadtéri Színpadon, a Partiumi és a Kolozsvári Magyar Napokon a Bernarda Alba házával, Az Agriai Nyári Játékokon és a Tokaji Fesztiválkatlanban a Monte Cristo grófja című darabbal. Szép sikereket értek el a K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékkal a Khersoni Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Midőn halni készült című drámával a szegedi Finálé Regionális Kamaraszínházi Fesztiválon. De nézőcsúcsokat döntött a Szarvas Vízi Színház Vers a víz fölött és a TeÁtrium ingyenes kulturális programsorozata is, melyeknek legfontosabb üzenete a közszolgálat és a közösségteremtés.

 

A jövő évi műsorterv összeállításánál idén is figyelembe vették, hogy valamennyi korosztálynak a kedvére, ízlésére tegyenek. Az egészen kicsi gyerekektől a szép kort megélt felnőttekig mindenkinek kínálnak valamit. Seregi Zoltán hangsúlyozta, a közérthető minőséget és a minőségi szórakoztatást helyezi a Jókai Színház a középpontba.

 

„Repertoáron hagyunk olyan darabokat, melyeket még nem játszottunk ki kellő mértékben. Így nagyszínpadon játsszuk jövőre is a Monte Cristo grófját, a Frank Sinatra – A Hang-ot, a Bernarda Alba házát, valamint az Orient – zenés színházat -, míg az Ibsen Stúdiószínházban láthatják ismét a Kapj el!-t és a Zserbótangót, a K und K (Karády katonái) című előadásokat. Az állandó színházlátogatóinkat is sokféle előadással igyekszünk megszólítani. Felhőtlen szórakozást ígér a Tévedések vígjátéka Shakespeare-vígság Csiszár Imre rendezésében, s hogy a nevetésnél-nevettetésnél maradjunk, reméljük, szem nem marad szárazon a Vesztegzár a Grand hotelben című (Darvas-Varró-Hamvai triász Rejtő-színpada) fergeteges burleszk-előadás alatt, melynek rendezését Szente Vajkra bíztuk. A humor szerelmeseinek kedvezünk még A szűz és a szörny című tragikomédiával, melyet Pozsgai Zsolt íróként és rendezőként is jegyez, valamint a Mezítláb a parkban című Neil Simon sikerdarabbal, Tege Antal rendezésében. Valamennyi korosztály érdeklődésére számíthat – a kisiskolástól a nagyszülőkig – a klasszikus Móricz-műből készült musical (Miklós Tibor és Kocsák Tibor átiratában), a Légy jó mindhalálig, Seregi Zoltán rendezésében, illetve a Bánk bán, Katona József klasszikus nemzeti drámája, melyet Szabó K. István állít – és modernizál – a békéscsabai deszkákra. Ugyancsak ütős esti élménynek szánjuk a Thomas Mann klasszikus elbeszéléséből készülő Mario és a varázsló című produkciónkat Kovács Frigyes rendezésében, míg lágyabb húrokat pendít meg a Lila ákác című Szép Ernő-(szép)história, Katkó Ferenc színpadra állításával. Monodrámával is színesítjük repertoár-kínálatunkat, melyet Bartus Gyula előadásában láthatnak: a Midőn halni készült című előadás Merő Béla rendezését dicséri. Három előadás is készül kimondottan gyermekek részére. Az Egerek c. Urbán Gyula-zenés játékot Tóth Géza állítja színpadra, míg A szegény csizmadia és a szélkirály című, szintén zenés mesét, melyet szerzőként a rendező és Zalán Tibor, zeneszerzőként Bakos Árpád jegyez, Hernyák György álmodja színpadra. A Kövérkirály című Mikó Csaba mesét pedig Czitor Attila rendezésében láthatják. Bérleten kívül kínáljuk a Marsha Norman: Jóccakát, Anya és a Zelei Miklós: Situs Inversus – Az isten balján című stúdió darabokat."

 

Ünnepekben, gálákban, projektekben a következő évadban sem lesz hiány, hogy csak a Magyar Teátrum Díjátadó Gálát, a 24 órás versfolyamot, az Ádámok és Évák Ünnepét, a Mindentudás Színházi Egyetemét vagy a Bárka irodalmi esteket említsük.

 

A Dr. Dóró János üzletember, a színház egykori menedzsere által alapított díjat idén a Jókai Színház társulata kapta, melyet egyetértésben felajánlottak a vele járó pénzösszeggel együtt Kara Tünde Jászai-díjas színésznő gyógyulásának elősegítésére.

 

Az új évadot néhány elismerő szó után, ünnepélyesen Békéscsaba alpolgármestere nyitotta meg, sok elégedett nézőt és szép sikereket kívánva a társulatnak. Az esemény évadnyitó bankettel zárult, ahol Szarvas Péter polgármester néhány köszöntő szó után Seregi Zoltánnal együtt átadta a frissen átépített színész klubot.

 

http://jokaiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.