2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pénzügyi szemlélet

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/94186"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1035.jpg" border="0" width="309" height="230" /></a></span>Tegnap este óta megvetem a pénzügyi szemléletet. Eddig nem is gondoltam erre az aspektusra, de ezentúl másként lesz. Elmondom sorjában hogy alakult ki a véleményem.

images 1035Tegnap este óta megvetem a pénzügyi szemléletet. Eddig nem is gondoltam erre az aspektusra, de ezentúl másként lesz. Elmondom sorjában hogy alakult ki a véleményem.

images 1035Tegnap este óta megvetem a pénzügyi szemléletet. Eddig nem is gondoltam erre az aspektusra, de ezentúl másként lesz. Elmondom sorjában hogy alakult ki a véleményem.

   Korán reggel ébresztett a vekker. Lámpát gyújtottam (villanyszámla), felkeltem, zuhanyoztam (gázszámla). Felöltöztem és az autóbusz megállóhoz siettem (bérlet). Beérve a munkahelyemre nekiláttam dolgozni. (fizetés, járulékok, személyi jövedelemadó, nyugdíj előtakarékosság) Délben megebédeltem (Erzsébet utalvány), majd mobil telefonon (feltöltő kártya) felhívtam az okmányirodát. Meg kellett hosszabbítanom a jogosítványomat. Utasításuk szerint először igazolást kértem a családorvosunktól (orvosi vizsgálati díj, hálapénz). Az okmányirodában gyorsan intézték ügyemet (okmánybélyeg), megnyugtattak, hogy néhány napon belül postán megkapom az új jogosítványt (postaköltség).

   Otthon feleségem közölte, hogy még vacsora előtt bevásárolni megyünk. Kocsiba ültünk (súlyadó, kaszkó, kötelező biztosítás, benzin ár), útközben tankoltunk (készpénz). Az élelmiszer áruházba érve (parkolási díj) elkaptunk egy bevásárló kocsit (száz forintos érme), majd alaposan körülnéztünk és megvettük a szükséges alapvető ennivalókat és a finomságokat (bankkártya, általános forgalmi adó, fogyasztási adó, termékdíjak).

   Hazaérve kivettük a leveleket a postaládánkból (Internet, kábeltévé előfizetés, riasztó berendezés díja, telefonszámla, víz- és csatornadíj, banki elszámolás, jótékonysági csekk). Aztán megvacsoráztunk, majd a társasház közös képviselőjét fogadtuk (közös költség, fűtési díj, éves elszámolás). Egyetemista lányunk beszámolt aznapi eseményeiről (tandíj, tankönyvek ára, diákhitel, ösztöndíj).

   Később a televízió elé ültünk. A Híradó következett (forint árfolyam, infláció, banki alapkamat, fizetési mérleg, nemzeti jövedelem, devizahitelesek megmentése), majd egy érdekes műemlékvédelmi műsor kezdődött. Képzeljék el, kezdte mondókáját az előadó, a szalmáspataki kastély romokban hever, ötven év óta még a karbantartási, állagmegóvási munkákat sem végezték el. Nyolcmilliárd forintot kértünk az állami költségvetéstől, és ezt a jelentéktelen összeget sem tudjuk megkapni. A műemlékvédelmi, pénzügyi, építőipari szakemberek arra hivatkoznak, hogy nincs rá pénz. Fel vagyok háborodva, szólt az előadó Határozottan elutasítom ezt a kicsinyes, szűk látókörű, bürokratikus pénzügyi szemléletet. Kastélyaink megóvása nem pénzkérdés, fejezte be az előadó.

   Beláttam, hogy igaza van. Azóta mélységesen megvetem és elutasítom a szűk látókörű, bürokratikus pénzügyi szemléletet.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.