2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem szokványos módon – mozgásórával – ismertette a Közép-Európa Táncszínház (KET) ez évi terveit

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/94225"><img class="image image-preview" src="/files/images/ket-.preview.jpg" border="0" width="473" height="303" /></a></span>A társulat munkáját jó ideje az aktív társadalmi kommunikáció jellemzi, ami magában foglalja a repertoár játszását, de szakmai vállalásai túlmutatnak ezen. Szögi Csaba igazgatótól és Kun Attila művészeti vezetőtől megtudtuk, milyen újdonságokkal készülnek idén. <p> 

ket .previewA társulat munkáját jó ideje az aktív társadalmi kommunikáció jellemzi, ami magában foglalja a repertoár játszását, de szakmai vállalásai túlmutatnak ezen. Szögi Csaba igazgatótól és Kun Attila művészeti vezetőtől megtudtuk, milyen újdonságokkal készülnek idén.

 

ket .previewA társulat munkáját jó ideje az aktív társadalmi kommunikáció jellemzi, ami magában foglalja a repertoár játszását, de szakmai vállalásai túlmutatnak ezen. Szögi Csaba igazgatótól és Kun Attila művészeti vezetőtől megtudtuk, milyen újdonságokkal készülnek idén.

 

A KET – mely Magyarország elsőként alakult táncszínháza – működésének alappillérei

a tehetséggondozás és -kutatás, a gyerekek, fiatalok művészetre nevelése, illetve a tánc, a mozgás minél szélesebb körben való terjesztése. Átfogó táncismereti programja, a D.E.E.P. (Dance to Everyone Education Program) idén újabb elemekkel bővül.

A sajtótájékoztató résztvevői bepillanthattak a társulat mindennapi munkájába, amely a Nyitott próbaterem nevű programot volt hivatott bemutatni, majd maguk is ízelítőt kaptak egy olyan mozgásórából, amely nem igényel táncos előképzettséget. A D.E.E.P. programjai közt szerepel még a táncórák mellett a háromhavonta jelentkező táncismereti hétvége a Műhely Alapítvánnyal együttműködve, amely elsőként november 20-22. közt lesz a Jurányi Inkubátorházban.

 

Novemberben kerül sor az Igaz történet alapján című új tánc/színházi nevelési előadás bemutatójára a Bethlen Téri Színházban. A hazánkban eddig ismeretlen műfajt 2013-ban a Horda2 című előadás hívta életre, melyet a Nemzeti Táncszínház felkérésére készített a KET és a KÁVA Kulturális Műhely. A programon, mely ősszel is folytatódik, eddig 33 középiskolai csoport vett részt. A most készülő színházi nevelési foglalkozás most a 12-14 éveseket célozza meg.

 

A sokéves oktatói gyakorlat és a színházi nevelés területén szerezett tapasztalatok felhasználásával készül a KET saját beavató előadása, melyben emblematikus alkotásaiból láthatók részletek. A Ki vagy te, kortárs tánc? című formabontó táncismereti előadás a Színházak Éjszakáján debütál.

 

A Nemzetközi Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) támogatásának köszönhetően 2016-ban a társulat egy új közép-európai oktatási programot (V4 Young Dance Talents) valósít meg a visegrádi országok fiatal táncművészeinek fejlesztéséért, az alábbi intézmények együttműködésével:

Dance Conservatory of Eva Jaczova (Szlovákia), Academy of performing Arts in Prague – Music and Dance Faculty (Csehország) és a Stowarzyszenie Krakowski Teatr Tańca / Krakow Dance Theatre Association (Lengyelország).

A program a Közép-európai Kortárstánc Oktatási Konferenciával indul, melyet 2016. április 4-7. között rendez a KET Budapesten. 2016 júliusában pedig a résztvevő intézmények egymást követő 1-1 hetes oktatást szerveznek saját városaikban.

 

Kiemelten fontos a tehetségkutatás a társulat életében. A 2013-ban indított Ifjú Koreográfusok Fóruma pályázat nyertesei közt szerepel Jobbágy Bernadett, Újvári Milán, Pálfi Gabriella, Grecsó Zoltán, Ujszászi Dorottya, Varga Kinga és Gyulai Júlia. A 2015-ös pályázat első nyertese, Halász Gábor júniusban mutatta be demonstrációját, szeptemberben Szamosi Judit, januárban pedig Kiss Anikó mutatkozhat be.

Az IKF lényege, hogy a nyertes pályakezdő koreográfus egy hétig dolgozhat profi színházi körülmények közt a társulattal, majd a hét végén egy demonstráción mutatja be munkáját.

Az IKF program valódi célját mutatja a novemberi Click című bemutató, hiszen Ujszászi Dorottya az első olyan IKF nyertes, akinek munkája beépül a KET repertoárjába. A Click a Bethlen Téri Színházban megrendezett IV. Sissi Őszi Tánchét nyitó előadása is egyben.

 

A tavaszi szezon két kiemelt bemutatója: egy hármas koprodukció a 30 éves Artus Társulattal és a Nemzeti Táncszínházzal, illetve tavasszal a Stabat Mater táncoratórium, amely a Nagyvárad Táncegyüttes együttműködésével jön létre.

 

K-arcok címmel új sorozat indul az évadban. 8 alkalommal más és más meghívott koreográfus készít szólót a 8 fős társulat egy-egy táncosának

Az idei évad meghívott koreográfusai – Kun Attila mellett – Réti Anna, Halász Gábor és Hód Adrienn. Az évadban külön-külön is bemutatott produkciók tavasszal a Monotánc Fesztiválon is láthatók lesznek.

 

A színes repertoár mellett a KET továbbra is részt vállal olyan közös, mindenkit érintő ügyeben, mint például a szeptember 21-i Béke világnapja alkalmával rendezett Peace One Day nevű nemzetközi programsorozat.

 

Közép-Európa Táncszínház Egyesület

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

www.cedt.hu

www.facebook.hu/kozepeuropa

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.