2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megjelent a Zűrös Banda első lemeze – Balkáni és magyar zene határok nélkül

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/94318"><img class="image image-preview" src="/files/images/zűrös.preview.jpg" border="0" width="486" height="439" /></a></span>Egy bulvárlap minden bizonnyal egyfajta magyar világzenei "supergroup"-ként mutatná be a Zűrös Bandát. Az ilyen hivalkodás távol áll a zenekartól, bár annyiban érvényes lehet a jelző, hogy az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Első lemezük most a Fonó kiadásában jelenik meg. <p> 

zűrös.previewEgy bulvárlap minden bizonnyal egyfajta magyar világzenei "supergroup"-ként mutatná be a Zűrös Bandát. Az ilyen hivalkodás távol áll a zenekartól, bár annyiban érvényes lehet a jelző, hogy az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Első lemezük most a Fonó kiadásában jelenik meg.

 

zűrös.previewEgy bulvárlap minden bizonnyal egyfajta magyar világzenei "supergroup"-ként mutatná be a Zűrös Bandát. Az ilyen hivalkodás távol áll a zenekartól, bár annyiban érvényes lehet a jelző, hogy az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Első lemezük most a Fonó kiadásában jelenik meg.

 

A zenekar alapításban – a tagokat összekötő több éves barátság mellett – leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért. Básits Branka a szerb, makedón és bolgár népzenét játszó Pravo énekesnője és az egyik legtehetségesebb hazai női előadó. Varga Kornél gitáros, a Fianna és a Fabula Rasa zenekarból ismert, ahogy Kertész Ákos dobos is, aki a Fabula Rasa mellett egyben számos hazai és külföldi jazz projekt közreműködője. Boros Attila a hazai világzene alapzenekarában, a Makámban is játszik. Bede Péter, a fiatal és népszerú szaxofonos megszámlálhatatlan folk – világzenei és jazz produkcióban muzsikál, mint pl. a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandben vagy a Fanfara Complexában. Lang János az ír zenét játszó Fiannának volt az alapítója és jelenleg is számos szigetországi zenekarban dolgozik.

 

A két éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok – román, magyar, makedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Koncertjeiket erő, lendület és energia jellemzi.

 

A lemezlista:

01 Dzsafer

02 Napvilág, holdvilág

03 Racsenica

04 Zöld erdőben de magos

05 Pirini lagzi

06 Šišić

07 Nem fújnak most olyan szelek

08 Macedón metálos

09 Őrült karaván

10 Túl a vizen

https://www.youtube.com/watch?v=ALn45yyFR1A

 

A felvétel a Supersize Stúdióban készült, 2015.márc.31-ápr.2.

Producer: Varga Kornél

A megjelenést a Cseh Tamás Program támogatta.

www.csehtamasprogram.hu

 

Az együttes:

Básits Branka – ének, Lang János – hegedű, Bede Péter – szaxofon, tárogató,

Varga Kornél – gitárok, Boros Attila – basszusgitár, Kertész Ákos – dob, ütőhangszerek.

Balogh Kálmán – cimbalom (track 04)

 

A lemezbemutató koncert szeptember 19-én lesz a Fonó20 sorozat keretében.

Ugyanezen az estén lesz a vendég a Borbély Quartet és velük a világhírű kavalművész, Theodosii Spassov is!

 

www.zurosbanda.com

www.facebook.com/zurosbanda

www.fono.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.