2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

KÜLÖNÖS LENGYEL MÚZEUMOK

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95028"><img class="image image-preview" src="/files/images/bef%C5%91ttes%20%C3%BCvegek%20Vars%C3%B3.jpg" border="0" alt="Befőttes Üvegek Múzeuma Varsó" title="Befőttes Üvegek Múzeuma Varsó" width="473" height="315" /></a><span style="width: 603px" class="caption"><strong>Befőttes Üvegek Múzeuma Varsó</strong></span></span>A varsói Kultúrpalota Műszaki és Ipari Múzeumának részlegében rendkívüli kiállítás nyílt szeptemberben a világ különböző befőttes üvegeiből.</p> <p> 

befőttes üvegek múzeuma varsóBefőttes Üvegek Múzeuma VarsóA varsói Kultúrpalota Műszaki és Ipari Múzeumának részlegében rendkívüli kiállítás nyílt szeptemberben a világ különböző befőttes üvegeiből.

 

befőttes üvegek múzeuma varsóBefőttes Üvegek Múzeuma VarsóA varsói Kultúrpalota Műszaki és Ipari Múzeumának részlegében rendkívüli kiállítás nyílt szeptemberben a világ különböző befőttes üvegeiből.

 

A konzerválás tudománya szinte egyidős az emberiség történetével, hiszen mindig szükség volt rá, hogy a megszerzett élelem tárolható legyen. A mai konyhákban legjellemzőbb a befőttes üvegekben való tartósítás. Az üvegben ugyanis azonnal látható, mit tartalmaz, így rögtön beindítja a háziasszony fantáziáját akár édességről, akár egyéb ínyenc tálalnivalóról van szó. Maga az üveg is esztétikus kulturális termék.

 

Itt most ezerféle üvegfajtával találkozhatunk. Azonnal látható tartalmuk lehetőséget nyújtanak irodalmi fantáziálásnak, rejtett kommunikációnak, az ajándékozás vagy a csomagolás művészetének. A maga nemében ez a világon az első ilyen múzeumi kiállítás.

galicja múzeum, krakkóGalicja Múzeum, Krakkó

 

A nyolc éve látható kiállítás egyedi módon feleleveníti a lengyelországi Galícia zsidóságának történetét. Ezen kívül bemutatja a vészkorszak és a II. világháború utáni idők maradék zsidóságának életét. A múzeum kiadványai a helyszínen megvásárolhatók.

lengyel repüléstörténeti múzeum krakkóLengyel Repüléstörténeti Múzeum Krakkó

A nagy háború szárnyai – Kis Lengyelország 1914-2014 címmel nyílt kiállítás Krakkóban az I. világháború repüléstörténetének leggazdagabb anyagát tartalmazza. Láthatjuk pl. a Hermann Göring-féle légi kollekció darabjait, a cári légierő Gregorowicz M-15-öseit, korabeli német vadászgépeket, brit hadirepülőket. A kiállítást korszerű elrendezésben, multimédiás és képregényes megoldásokkal tették vonzóvá a fiatalok számára. Megismerhetjük a pilóták veszélyes életét és a technika akkori vívmányait. A múzeum alkalmas diákok számára technikai és történelmi órák tartására is.

ház talppal az égnek zakopaneHáz talppal az égnek Zakopane

 

2010-ben Zakopánéban épült meg az a ház, amelyet a feje tetejére állítottak. A betérő turista a plafonon sétál, fölötte lógnak a padlón elhelyezett bútorok – szédítő látvány, amit a látogató 15 perc elteltével kénytelen kiszellőztetni magából. Az emeleten kezd, majd a földszinten végez a fordított lépcsőkön keresztül.

 

DOBI ILDIKÓ

(a Lengyel Idegenforgalmi Hivatal közlése alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.