2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál kapui – remélhetőleg gyönyörű napsütésben – október 2-án nyílnak

14 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p>A<span class="inline inline-left"><a href="/node/95091"><img class="image image-preview" src="/files/images/pálesz.preview.jpg" border="0" width="472" height="314" /></a></span> vendégpárlat idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája. A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját.</p> <p> 

Apálesz.preview vendégpárlat idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája. A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját.

 

Apálesz.preview vendégpárlat idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája. A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját.

 

Több mint négyszázféle párlattal, a pálinkák mellett kolbászokkal és egyéb kézműves húskészítményekkel, három nap alatt rengeteg koncerttel, vezetett pálinkatúrákkal, pálinkaházasítási programmal, pálinkás édességekkel, gin különlegességekkel, szakmai beszélgetésekkel, és TukTuk járatokkal várja a kulináris élményekre vágyó közönséget az október első hétvégéjén megrendezett Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál.

 

A két legfontosabb hagyományos magyar vidéki életmódot szimbolizáló termékről elnevezett rendezvényen a kiváló minőségű pálinkák bemutatása és a koncertek mellett ezúttal jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a szakmai programok és a pálinka-gasztronómia, így azok számára is remek időtöltésnek ígérkezik a három napos fesztivál, akik a kóstoláson túlmutatóan is érdeklődnek a pálinkafogyasztás kultúrája és a kulisszák mögött zajló varázslat iránt. Idén huszonegy pálinkaház képviseli a pálinkafőzés mesterségének legjobbjait, a kiállítók között megtalálhatók a legkülönlegesebb szuperprémium pálinkákat és párlatokat előállító manufaktúrák is. A fesztiválon hagyományosan egy-egy vendégpárlat is terítékre kerül, amelyet közelebbről is megismerhetnek az érdeklődők: ezúttal a gin különlegességek kerülnek középpontba. 

 

„A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke, és ahogy más kulturális értékeket, illik ismerni. Amellett, hogy idén nagy hangsúlyt fektettünk rá, hogy minél színesebb és színvonalasabb zenei produkciókat és előadókat hívjunk meg fellépőnek,  a programokat úgy állítottuk össze, hogy  a szórakozás mellett korosztálytól és a pálinkához kapcsolódó ismeretek mélységétől függetlenül mindenkinek lehetősége legyen elmélyedni a pálinkafogyasztás és készítés világában" – mondta el Maros Róbert,  főszervező.

 

Azok számára, akik a pálinkák világának szakavatott ismerőinek vezetésével szisztematikusan szeretnének megismerkedni az egyes tájegységek különböző párlataival, idén 10-15 fős vezetett pálinkatúrákat indítanak a szervezők. A „Csajos" túrát a lágy, különleges párlatok szerelmeseinek találták ki, az „Üt meg hat" pedig inkább pasis, erőteljesebb italokat felvonultató kirándulás a pálinkák világában.

 

Akik többre vágynak, mint a puszta kóstolás nyújtotta örömök, azok blendelő kurzuson készíthetik el saját pálinka házasításukat. A programra jelentkezők négyféle szilvapálinkából készíthetnek egyedi, házasított pálinkát, amelynek maguk állíthatják be az illatát, ízét és alkoholfokát. Az újdonsült blendmesterek 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihetik haza az egyedi párlatot. (A program előzetes regisztrációhoz kötött. További információ: facebook.com/palinkafesztival).

 

A napi belépő ára továbbra is 2000 Forint, amely mellé a már-már minden háztartás alapkellékeként szolgáló pálinkafesztiválos kóstoló pohár is jár ajándékba. A kóstolást a jól bevált Hellopay® kártyás fizető rendszer könnyíti meg, amely lényege, hogy a feltöltött összeg nem csak a pálinkafesztiválon, hanem később bármely Hellopay® kártya elfogadóhelyen felhasználható. Az elfogadóhelyek teljes listáját itt lehet megnézni: 

https://www.hellopay.hu/#elfogadohelyek

 

A közlekedést a Budapest TukTuk járgányai segítik, amelyek az Akvárium Klubtól indulnak a várba. Az útiköltség 3000 Ft, mely az utat és a belépő jegyet is tartalmazza. Igénybevételével elkerülhető a sorbaállás, és a vendégek a gyors VIP sávon át juthatnak be a fesztiválra.

 

A fesztivál kapui pénteken 14:00 órakor nyílnak meg, így  aki a kellemes őszi napsütést szeretné élvezi a Budai Vár teraszain, annak már kora délután érdemes kilátogatnia a rendezvényre, majd az este jellemzően inkább a baráti társaságok számára kínál remek programlehetőséget a koncertekkel, és a megszokott Hunyadi udvarra jellemző hangulattal.

 

A kiállítók listája:

Rézangyal

A Rézangyal piacvezető pálinkamárka legfőbb jellemzői a magas márkaismertség, a széles termékportfólió, illetve a kiváló ár/érték arány. A Rézangyal nem rendelkezik saját főzdével, hanem gondosan válogatott, kiváló minőségű pálinkákból blendeli, azaz házasítja termékeit, mely állandó, magas minőséget és folyamatosan rendelkezésre álló készletet biztosít. A jelentős POS támogatásnak és a rendszeres, színvonalas oktatásnak köszönhetően a Rézangyalt árusító vendéglátóegységek mindig naprakész tudással szolgálhatják ki vendégeiket. Folyamatos termékfejlesztésekkel, innovatív megoldásokkal és számos promócióval tesszük termékeinket még láthatóbbá a fogyasztók számára, ezzel növelve partnereink eladásait.

Mit jelent az, hogy blendelés? Különböző kiemelkedő értékekkel rendelkező párlatok házasítása esetén az értékek összeadódnak. Pontosan azt csináljuk, mint a nemzetközi whisky, vagy cognac márkák gyártói és pontosan ugyanazzal a céllal: állandó, egységes minőséget biztosítani nagy termelési volumen esetén is. Sokan beszélnek arról, hogy milyen jó lenne a magyar pálinkát külföldön is eladni. Mi úgy látjuk, hogy a most vodkát, whisky-t, tequilát és más népszerű röviditalokat fogyasztó külföldiek nem értik, hogy miért lehetne különböző színű, illatú vagy ízű, két, ugyanolyan palackba töltött ital, melyeket különböző időpontban palackoztak. A Rézangyal termékek biztos választást jelenthetnek nem csak a külföldi, de a hazai vásárlóknak is. Ha valakinek ízlett májusban pl. egy Rézangyal barrique szilva, akkor nyugodtan vásárolhat egy másik palackkal decemberben karácsonyi ajándékként is, bizonyosan nem okoz csalódást.

 

Rézangyal Kosher

Kiváló minőségű, aranyérmes (Quintessence verseny aranyérem) kisüsti pálinkák, melyek szigorúan ellenőrzött termelőktől beszerzett gyümölcsből, gondos válogatás után, kontrollált gyártási és higiéniás körülmények között készülnek Ököritófürtösben. A termékek minőségét és kóserságát a palackon található BáDáC Bét József rabbinátusának pecsétje, valamint a hologramos igazoló matrica garantálja. A klasszikus ízeket kedvelő kifinomult fogyasztóknak ajánljuk, akik értékelik a részlet gazdag íz és illatvilágot. Prémium kategóriás alma és szilvapálinka. A Rézangyal márka felpozícionálása volt a cél megjelenésével.

 

Márton és Lányai

A pálinka művészete. Márton János mérnöki precizitással, Györkönyben készült párlatai egyedi technológiájának köszönhetően különleges íz- és illatvilágot eredményeznek. Top prémium kategóriájú, exkluzív termékei a pálinkaértő és tisztelő fogyasztók kedvencei. Nemzetközi szinten elismert és díjazott termékei közül a Gurulós Málnapálinka- és az Irsai Olivér Szőlőpálinka, illetve a Nocino Mézes Ágyas Zölddió Likőr a legnépszerűbb ízek.

 

Békési Manufaktúra

Tradicionális kisüsti technológiával készült pálinkák a több mint 30 éves Békési családi főzdéből. Az eredetvédett szilvapálinkájáról híres Békési főzde saját, kisnyéki szilváskertjében több ezer szilvafája mellett ringlót és somot is termeszt. Saját termesztésű gyümölcsből készült pálinkái mellett többek között birs-, piros vilmoskörte- és bíbor kajszibarack pálinkái is az éléskamrák ízét idézik.

 

Békési Whisky

Magyarország első és egyetlen whiskyje a 30 éves Békési pálinkafőzdéből. 12 éves single barrel whisky, vagyis mindig csak egy hordóból kerül whisky a palackba és minden palack sorszámozott, melyen a palack száma, a hordó száma, a palackozás és a hordóba kerülés dátuma is szerepel. A kizárólag Békés megyében termesztett, egy fajta árpamalátából készült, 12 éven át tölgyfa boroshordóban érlelelt kuriózum minden kíváncsi fogyasztó érdeklődését felkelti.

 

Ördögi

Fiatalos, lendületes, egyedi dizájn és közkedvelt ízek jellemzik az Ördögi pálinkákat és likőröket. Kiváló ár-érték arányának és formabontó stílusának köszönhetően a budapesti fiatal fogyasztók körében igen népszerű márka. Az Ördögi párlatok blendelés, azaz házasítás útján készülnek, ezáltal mind ízükben, mind pedig illatukban visszaadják a friss gyümölcsök világát. Országos szinten még újdonságnak számít, ezért aki ezt a márkát választja, kitűnik a versenytársai közül.

 

Szemtelen

Minél erősebb, annál népszerűbb! 70, 60, 50 és 40%-os borpárlat, szőlő- és törkölypálinkák limitált mennyiségben. A Szemtelen sorozat nem csak íze, de koncepciója miatt is különlegesnek számít a piacon. 70%-os pálinkából pedig nem nagy a választék a piacon, ugyanakkor annál keresettebb.

 

Disznótoros

Igazi, disznóvágást idéző, házi jellegű kisüsti pálinka a több mint 30 éves Békési családi főzdéből. Magas, 50%-os alkoholtartalma mellett a kisüsti lepárlásnak köszönhetően intenzív gyümölcs íz jellemzi.

 

895 Hunnium

2007-ben jelent meg a 895 Hunnium szuperprémium pálinkacsalád.

Válogatásunk tizenkét ízből áll. A "külcsín" mellett – hiszen nagyon nagy gondot fordítunk a palackok igényes, szép és kulturált megjelenésére – a "belbecs" is rendkívül fontos számunkra. Ezt bizonyítja, hogy pálinkaválogatásunk rendkívül fiatal kora ellenére kategóriájában rendkívüli eredményeket mondhat magáénak, hiszen a nemzetközi és hazai pálinkafesztiválokon rendszeresen a díjazottak között szerepel.

 

Brill Pálinkaház

A Brill Pálinkaház egy családi tulajdonban levő pálinka-manufaktúra. Krizl Edit és Nagy Attila 2000 óta készítik itt a legkülönlegesebb pálinkákat és párlatokat a hazai csúcs-gasztronómia számára. A pálinkák mellett különleges zöldségpárlatokkal is találkozunk a több, mint hatvantagú szortimentben (spárga és medvehagyma, sárgarépa, cékla, zeller, paradicsom, sütőtök), amelyek eredetileg séfek számára – konyhai felhasználásra – készültek, de a vendégek unszolására előbb-utóbb itallapra is felkerültek. A pálinka-gasztronómia lehetőségeinek folyamatos kutatása mellett igyekeznek minél szélesebb körben terjeszteni is az ebben rejlő élményeket, hiszik, hogy ezáltal többet is tudnak nyújtani egy pohár pálinkánál, rangjának megfelelő környezetben bemutatva.

 

Fruktárium

A Fruktárium Gömör-Tornai kft-t családi vállalkozásként hoztuk létre két céllal. Egyrészt, munkalehetőséget szeretnénk teremteni az észak-magyarországi elszegényedett régióban élőknek, másrészt pedig az igényes pálinkafogyasztás híveit igyekszünk kiszolgálni. Az Aggteleki Nemzeti Park területén szedett kiváló minőségű gyümölcsökből olyan italkülönlegességek készítünk, mint például a som-, a bodza-, a kökény-, vagy a szederpálinka.

 

Harmatrázó Pálinkaház

A közel 400 hektáros gyümölcsös közepén található pálinkafőzdében saját termesztésű gyümölcsből, egylépcsős rendszeren, készítenek pálinkákat. A készítés során nem használnak adalékanyagokat, csak a tiszta gyümölcs az ellenállhatatlan ital alapja. Az elkészült párlatot palackozás előtt fél évig pihentetik, hogy a lehető legtökéletesebben kialakuljanak az aromaanyagok; az íz és az illat kigömbölyödjön. Szolid elegancia, természetesség jellemzi a Harmatrázó Pálinkákat. Mindegyik íz magában hordozza az alapjául szolgáló gyümölcs jellegzetességeit. A desztillálás a palackozás, címkézés kézműves technikával történik.

 

Nobilis Pálinka

A Nobilis Pálinkafarm csendes falvak között bújik meg természetvédelmi erdők határában 300 hektáron. Gondozott gyümölcsösünk küldetése, hogy a legjobb pálinka alapanyagot teremje. Nincs hozzáadott ízesítő: egy-egy palack legalább 2,5 – 4 kg nemes gyümölcsöt, és az optimális szeszfok elérése érdekében vizet tartalmaz. A víz is vértesaljai karsztforrásból származik. Így lesz minden Nobilis pálinka 100%-ban természetes.

 

Panyolai Pálinkák

A Panyolai Pálinkák titka a hely, az itt termő gyümölcsök, a megfelelő időzítés és a nemzedékről nemzedékre öröklődő tapasztalat. Ahogy Panyola Szatmár egyik legkülönlegesebb települése, úgy a Panyolai Szilvórium is egyedi a pálinkafőzdék sorában. Nem hétköznapi dolog Panyolai Elixírt készíteni. Alázat és önismeret is szükséges hozzá. A főzdemesterek tartják életben a panyolai pálinkafőzés valódi hagyományát és zárják palackba a gyümölcsök lelkét. Tudják, hogy munkájuk gyümölcse hosszú, türelemmel teli időszak után mutatkozik csak meg. Felismerik minden folyamat megfelelő időpontját. Érzik, ami könyvekből nem tanulható. Odaadják magukat a pillanatnak – és az örökkévalóságnak is. Bár a palackokból kifogy hamar a nedű – az örök értékek maradandóságán ez mit sem változtat. Munkájuk tisztelet az ősök és a Természet előtt. Ők a panyolai főzdemesterek.

 

Schiszler Pálinka

 „Jó korban születtem" – vallja Schiszler Péter, aki a természet szeretetét és tiszteletét már a szőlő-és gyümölcstermesztéssel foglalkozó szüleitől megtanulta. Ők indították el a borászat útján, melyet fáradhatatlan munkával és hittel mára országos hírűvé fejlesztett. A szakma szeretete, a piac kihívásai és előrelátó üzletpolitikája eredményeként kezdett új tevékenységbe. Ennek során ásványvíztöltő üzemet és pálinkafőzdét épített Soltvadkerten. A saját kútból palackba kerülő Valódi Vadkerti Víz mellett a Schiszler családi vállalkozás másik büszkesége a legkülönfélébb gyümölcsökből készülő pálinka. „ Egy olyan prémium termék előállítása volt a célunk, ami a miénk, a mi nevünket viseli és a mi elképzeléseinket tükrözi a ma újból méltán népszerűvé vált pálinkáról. A pálinkafőzés a borászat mellett igazából szerelem."

 

Tokaj Spirit

A 2012-ben alakult Tokaj Spirit mára a magyar italpiac egyik leginnovatívabb szereplőjévé nőtte ki magát. Fiatal, lelkes és kreatív csapatunk célja, hogy az általunk készített rövidital-különlegességeken keresztül megmutassuk az évszázados italkultúrával rendelkező Tokaji borvidék egy új, eddig ismeretlen arcát.

 

Villányi Pálinka

A Villányi Pálinka üzeme Villánytól 4 km-re, Magyarbóly településén helyezkedik el, amely Magyarország egyik leghíresebb borvidéke, a Villányi borvidék vonzáskörzetébe tartozik. Már a 15. században is híres volt a környék borairól és kereskedelméről. A település jelenét folyamatos fejlődés jellemzi. A napsütéses órák magas számának köszönhetően kiváló minőségű a szőlő- és gyümölcstermés. Pálinkáinkat és borpárlatainkat a régióból beszerzett gyümölcsökből, törkölyökből és a méltán híres villányi borokból készítjük. Fő profilunk a törköly- és szőlőpálinka, valamint a bor- és seprőpárlat készítése. Filozófiánk, hogy a legkitűnőbb alapanyagokból a legjobb minőségű pálinkákat állítsuk elő, amelyek a Villányi borvidék hírnevét is öregbíthetik.

 

Zúgfőzde Pálinkamúzeum

2001-ben vásároltuk meg az épületet Visegrád belvárosában, amiben most a Zugfőzde Pálinkamúzeum működik. A felújítás alatt érdekes tárgyakra bukkantunk. Kiderült, hogy ebben az épületben mindig is működött valamilyen üzlet. Zugfőzde pálinka termékcsaládunk egytől-egyig magyar gyümölcsből készül. A gyümölcsök cefrézése és kifőzése is magyar főzdében történik tornyos é s kisüsti technológiával. Az így kapott pálinka prémium minőségű, magyar pálinkakülönlegesség.

 

2015. október 2-4.

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál

Budai Vár

 

http://palinkaeskolbasz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.